Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Маріанна Кавка. Вчіться творити храм душі

Вчіться творити храм душі

Як створити храм душі? Це запитання ставили і намагались на нього відповісти учасники фестивалю православного кіно ’»Покров». Заснований минулого року на честь світлого празника Пресвятої Богородиці, він удруге відбувся з великим успіхом у Києві 15-18 жовтня, набувши статусу міжнародного. Упродовж трьох днів всі бажаючі мали змогу поринути у світ високих християнських цінностей за допомогою великого екрану. У столичному Будинку кіно та у Києво-Печерській Лаврі цього разу було продемонстровано понад 40 документальних та художніх стрічок і телепрограм. Фестиваль відвідали визнані майстри кінематографу — Микола Бурляєв, Лідія Федосеєва-Шукшина, Віктор Стспанов, Раїса Недашківська, Марина Могилевська, Борис Хмельницький.
Рідко коли на якомусь фестивалі, — а їх на світі тисячі, — перебуваєш у стані тихого смирення та благоговіння. Київський форум православних фільмів «Покров» далекий від пихи, удаваного шику, змагального марнославства. Він спонукає до роздумів над тлінністю життя, над радощами та стражданням у пошуках вічних істин — віри, надії, любові. У центрі уваги фестивалю — серйозний діалог із внутрішнім світом людини. Не тільки потужний потік святості, що лине з екрану, спонукає до духовного оновлення (й зростання). Спілкуючись із гостями цього фестивалю, його глядачами та учасниками, а серед них часто-густо духовні отці (священики), — мимоволі відчуваєш себе відповідальним за атмосферу тепла й любові, доброзичливості, щирості та взаєморозуміння.
Предстоятель Української Православної Церкви Блаженіший Митрополит Київський та всієї України Володимир вдруге поблагословив цей особливий конкурс, назвав його «місіонерським свідченням тої неоціненної допомоги у формуванні людської душі (без жодної вади), яку створив Господь». Столичний форум православного кіно належить до трійки подібного кшталту на теренях СНД. Інші два — «Радонеж» і «Золотий Витязь» під керівництвом Євгенія Никифорова та відповідно Миколи Бурляєва -мають вже багаторічну традицію та розголос. Тому й не дивно, що МФПК «Покров» стає помітною та важливою подією сьогодення Української православної церкви.
Почесний гість фестивалю народний артист Росії, відомий нам ще хлопчиком із фільму Андрія Тарковського «Андрій Рубльов» Микола Бурляев, зокрема, зазначає: «Я наче скупався у духовному морі нашої праматері України. Те, що цей фестиваль проходить у Києво-Печерській Лаврі — провіденційно». Це говорить про те, що кінематограф — велика зброя. І це починає розуміти церква. Цією зброєю ми можемо боротись за душу людини. Все, що показує «Покров» — приклади подвижництва, чистоти, материнства. Це прорив. Ви пробиває у темряві тунель, просвіт, вказує шляхи. Тому дуже важливо, щоб цей форум далі жив».
Президент МФПК ’’Покров», народний депутат України Андрій Деркач підтримує негласний девіз фестивалю — «Звернемо глядача до Бога», адже «справжня моральність та віра», на його думку, «не мають кордонів та національностей». Повні зали глядачів та широка географія учасників кіноконкурсу — а це митці із Грузії, Болгарії, Росії, Білорусії, Литви, України — вже є свідченням неабиякого інтересу до цього наймолодшого на теренах СНД фестивалю православного кіно та його успіху.
Серед переможців цьогорічного «Покрова», зокрема, (у номінації «за втілення в ігровому кіно образу православного сподвижника») -народний артист СРСР Тіулі Чохонелідзе. Знаменитий грузинський актор та режисер, фільмографія якого складає, понад 60 кінострічок, з болем та вдячністю розповів про тернистий шлях створення кіноепопеї «Антим Іверяну». Адже ця румуно-грузинська художня стрічка знімалась 8 років в умовах соцально-економічної кризи та політичних перипетій в обох країнах. Тіулі Чохонелідзе дякує Богу за реалізацію цього проекту та сподівається на дублювання українською мовою та прокат картини «Антим Іверяну» у кінотеатрах нашої держави. Визнаний майстер кінематографу переконаний у тому. що масштабна історична стрічка про духовного сподвижника грузинської нації стане близькою широкому українському загалу, адже «Україна — величезна країна із давніми християнськими традиціями»
З тихою радістю та трепетом отримували переможці головні призи 2 Київського міжнародного фестивалю православного кіно-ікони Покрови Божої Матері, написані відомими столичними іконописцями. Журі, до складу якого належали імениті кінематографісти та представники духовенства, присудило перші премії стрічкам російських режисерів » Генадія Коліна, Ігоря Калядіиа, Микити Воронова. І роздуми афонських старців («Де немає ні неба. ні землі»), і незвичний погляд на дивовижне сплетіння життєписів сліпої скульпторки Ліни По, актора Юрія Нікуліна, письменника Миколи Гоголя, прах яких покоїться на одному кладовищі («Книга доль»), і подорож храмом «Святині християнського світу» сприймались радше як одкровення авторів глядачеві.
Гран-прі фестивалю отримав безперечний фаворит — фільм режисера ігумена Даниїла Ішматова ’Тригер Нарекаци Час-вічність». Через несподівані символи автор зумів привідкрити завісу життя вірменської церкви у 11 ст., донести до глядача непересічний образ святого вірменської церкви, приклад його вірного служіння християнським ідеалам.
Кінематографісти та представники духовенства, присудили перші премії стрічкам російських режисерів — Генадія Коліна, Ігоря Калядіна, Микити Воронова. І роздуми афонських старців («Де немає ні неба, ні землі»), і незвичний погляд на дивовижне сплетіння життєписів сліпої скульпторки Ліни По. актора Юрія Нікуліна, письменника Миколи Гоголя, прах яких покоїться на одному кладовищі («Книга доль»), і подорож, храмом ’’’Святині християнського світу» сприймались радше як одкровення авторів глядачеві.
Вразили своєю відвертістю і роботи, що отримали дипломи у номінаціях: «за милосердя та любов» — стрічка Олесі Фокіної «Чудеса і таємниці’»’, (розповідає про життєстверджуючу силу хворого на ДЦП хлопця-письменника), «фільм-портрет» — автора Юрія Колчєєва «Мій отець Сергій» (про трагічну долю його власного сина, який став для Юрія — автора фільму, — духовним наставником). Відзначено і серіал «Таємниці Києво-ПечерськоЇ Лаври» українського режисера Національної кіностудії ім. О. Довженка Миколи Ільїнського.
Про розвиток вітчизняної теле і радіожурналістики та їх високий рівень у царині (духовно-просвітницького) та релігійного мовлення засвідчила кількість призів на цьогорічному МФПК «Покров». Дві перших премії у номінації «Краща телепередача» отримали українські телероботи: інформаційна програма «Седмиця»(студія «Лествіца», м .Дніпропегровськ) та програма «Запоріжжя православне» (ТРК «Алекс»). Другу премію у номінації «Краща радіопрограма» присуджено циклу передач “Благовіст» Національної радіокомпанії України, автор Володимир Титаренко.
Голова журі II міжнародного фестивалю православних фільмів «Покров», керуючий справами Української православної церкви Архієпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан наголосив на умовності присудження перших премій. На його думку, кожен, хто представив свої роботи на кінофестиваль, — уже гідний похвали і нагороди. Адже ці стрічки «об’єднує одна проповідь християнських чеснот — добра, любові, терпіння, справедливості, яких. так бракує у нашому секуляризованому світі». Керуючий справами УПЦ, Його
Преосвященство Архієпископ Митрофаи стурбований засиллям брутальності та бездуховності на теле та кіноекранах нашої держави. Він закликав нинішніх та майбутніх учасників фестивалю православного кіно «Покров» та усіх, хто працює на благо створення духовного багатства засобами кіно та телемистецтва «не залишати своєї копіткої праці, а далі збирати з Божою поміччю це добро. Адже прийде незабаром час, коли ці накопичення виявляться вкрай необхідними».
Дипломант цьогорічного фестивалю православного кіно «Покров» у номінації «Кращий дебют» Василь Яцкін запропонував розширити, діяльність кінофоруму. Він стверджує, що стрічки фестивалю слід демонструвати у сиротинцях і в’язиицях, у звичайних школах. І це слушна думка. Справді, роботи фестивалю «Покров» вже по суті своїй є духовно-просвітницькими, мають християнський, благочестивий, моральний зміст і здатні вплинути на виховання та навіть на порятунок людської душі. Без сумніву, кожен глядач може відкрити для себе щось важливе та цінне при перегляді, до прикладу, фільму-дебюту Василя Яцкіна «Під сонцем». Ця стрічка, розповідає про боротьбу добра і зла у душі кожної людини на прикладі творчих та життєвих доль соліста рок-групи «Нірвана» Курта Кубейна та відомої піаністки Зої Воскресенської.
Архієпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан підкреслив катехизаторсько -місіонерську спрямованість кіноконкурсу «Покров». На думку Його Преосвященства, «фільми мають бути звернені не тільки до тих, хто сьогодні перебуває у лоні церкви, а насамперед до тих, хто шукає дорогу до храму. Було б добре, якби вони викликали у людей високі почуття і спонукали їх замислитись над сенсом нашого життя». А ще керуючий справами УПЦ додав:
«Цей фестиваль — добрий знак нашого часу. Саме такий фестиваль якраз і покликаний не на словах, а на ділі сприяти оновленню нашої духовності, яка. стане запорукою відродження і економічного ісоціального».

Маріанна Кавка