Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

23.08.2004. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир запропонував Президенту України створити спільну державно-церковну комісію по впровадженню духовно-моральних цінностей у навчально-виховний процес

Предстоятель Української Православної Церкви звернувся к Президенту України Леониду Кучме з посланням, в якому говориться:
«Вельмишановний Леоніде Даниловичу!
21 березня 2002 року вийшов у світ президентський Указ за номером 279 «Про невідкладні заходи щодо остаточного подолання негативних наслідків тоталітарної політики колишнього Союзу РСР стосовно релігії та відновлення порушених прав церков і релігійних організацій», в якому зазначено: «Міністерству освіти й науки України, Держкомітету України у справах релігій разом з Академією педагогічних наук України за участю церков і релігійних організацій розробити пропозиції щодо впровадження духовно-моральних цінностей у навчально-виховний процес».
Православна громадськість в особі архіпастирів, пастирів і мирян, які працюють на педагогічній ниві, з радістю відгукнулася на це починання й розпочала роботу з розробки пропозицій щодо спільного вирішення проблем духовно-морального розвитку нашого суспільства.
Протягом століть історія нашого народу, розвиток його культурних традицій та ідейних цінностей, на яких базувалася економічна та соціально-політична системи держави були тісно пов’язані з історією Православної Церкви. Сімдесят років знехтування цими традиціями та знищення духовної спадщини народу призвели до небувалого терору й зневажання людської гідності.
Сьогодні і наша Держава, і Православна Церква перебувають у процесі відродження. На наш погляд, цей процес міг би бути більш ефективним, якщо скористатися в плані духовно-морального розвитку тим духовним скарбом, який накопичувався віками й був збережений Православною Церквою. В історії Української Держави та Православної Церкви більше спільного, ніж різного. Більша частина наших співвітчизників сповідують православну віру. Тому ми вважаємо, що введення в шкільні плани викладання таких предметів, як «Православна культура України» або «Основи християнської етики», не є порушенням характеру світськості освіти в Україні, а навпаки є проявом демократичного підходу до Закону про свободу совісті та Конвенції прав дитини.
У світлі вищезгаданого Указу ми пропонуємо створити спільну державно-церковну комісію, куди ввійдуть представники Православної та, при необхідності, інших традиційних для України Церков, і відповідальні працівники зацікавлених міністерств та відомств, для відпрацювання питань впровадження духовно-моральних цінностей у навчально-виховний процес.
Враховуючи важливість зазначеної проблеми, чекаємо на її розв’язання вже найближчим часом.
З повагою, Митрополит Київський і всієї України».