Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

20.08.2004. КІРОВОГРАД. Начальник управління у справах національностей, міграції та релігій облдержадміністрації М.М.Суворов висвітлив релігійну ситуацію в області

В інтерв’ю газеті «Народне слово» начальник управління охарактеризував релігійну ситуацію в області стабільною і прогнозованою. Він детально розповів про розширення мереж релігійних громад, передачу релігійним організаціям культових споруд та приміщень, які переобладнані або пристосовані під культові будівлі, а також про будівництво нових приміщень. Не обійшов і деяких проблем. Ось що на цю тему сказав начальник управління: «Після проведення консультацій та зустрічей місцевих органів державної влади з релігійними організаціями в області встановлено два об’єкти, приналежність яких до релігійних громад підтверджена архівними документами, які використовуються не за призначенням. Це комплекс будівель по провулку Василівському 16 та приміщення загальноосвітньої школи № 14 в Кіровограді. З проханням про передачу комплексу будівель по провулку Василівському церкві звернулось у міськвиконком єпархіальне управління УПЦ. Оскільки сесія міської ради відмовила єпархіальному управлінню УПЦ в передачі згаданих будівель, це питання розглянула обласна комісія з підготовки пропозицій щодо відновлення прав цекрков і релігійних організацій, які були порушені внаслідок проведення колишнім Союзом РСР тоталітарної політики стосовно релігій. Комісія рекомендувала міській раді повторно розглянути дане питання за участі представників єпархіального управління УПЦ. Що ж стосується передачі церкві приміщення школи № 14, повинен зазначити: це питання вирішити нелегко. Терміново передати цю будівлю церкві — значить призупинити навчальний процес для 920 учнів. Вільних приміщень, де могла б розміститись ця школа, на балансовому обліку в управлінні освіти міськвиконкому немає. Єпархіальне управління УПЦ із розумінням поставилось до цієї проблеми».
Залишається додати, що рекомендацій обласної комісії, про які вище вів мову М.М.Суворов, міська рада, на жаль, не врахувала. Комплекс будівель Церкві так і не передали. Його обживають нові господарі, які ніякого відношення до Церкви не мають.