Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

17.08.2004. КИЇВ. Пейзажі золотоверхого Києва художника Віктора Козика протягом двох місяців будуть експонуватися в українському культурному центрі у Москві

З самобутніми полотнами київського художника Віктора Козика зможуть познайомитися москвичі. В Українському культурному центрі протягом двох місяців буде експонуватися його персональна художня виставка «Златоглавий Київ», де представлено більше 20 пейзажів Софії Київської, Києво-Печерської Лаври, Видубицького монастиря, Покровської церкви на Подолі, Володимирської гірки, інших старовинних куточків древнього міста на Дніпрі.
Ця знаменна подія в творчості художника сталася завдяки ініціативі Фонду сприяння розвитку мистецтв України та спонсорській підтримці президента Асоціації національно-культурних об’єднань України, народного депутата Олександра Фельдмана.
Як відзначають фахівці, в кращих роботах Віктора Козика органічно взаємопов’язані радість буття, щедрість таланту й висока культура живопису, невтомні пошуки найемоційнішої образної виразності, глибокого духовного сприйняття й узагальнення навколишнього середовища. Київські мотиви зачаровують глядача насиченістю колористичної гами, міцним малюнком, цілісністю і власним сприйняттям золотоверхого міста на дніпровських схилах.
Віктор Козик народився в Києві, в місті, з яким пов’язане все його життя і творчість. Зростав допитливий хлопчина у сім»ї православних віруючих, де свято берегли релігійні й національні традиції. Батьки виховували в ньому любов до історії і духовності, почуття національної гідності. Художню освіту здобув у республіканський середній художній школі імені Тараса Шевченка, потім закінчив Національну академію образотворчого мистецтва і архітектури. Його педагогами були відомі українські митці Ілля Штільман, Карпо Трохименко, Володимир Костецький, Василь Забашта.
Одержимість, темперамент, оригінальне світосприймання митця знайшли відображення в пейзажному живописі. І вже за рік після закінчення навчання на міських, республіканських та всесоюзних художніх виставках з’являються його різнобарвні пейзажі Криму й Карпат, архітектурні мотиви старих міст з своєрідними мальовничими куточками, серії морських пейзажів із зображенням портів Ялти, Севастополя, безмірності і загадковості морських просторів. Велике місце в творчості художника посідає сільський пейзаж. Неповторна краса села з річками й луками, розлогими деревами, духмяними квітами стали його улюбленими мотивами. Віктор любить блукати замріяними вулицями древнього і вічно юного Києва, мандрувати, про що свідчить багата й різноманітна географія його робіт. Але протягом усього життя залишається вірним своїй першій любові — київським мотивам.
На рахунку митця — 5 персональних виставок. Його художні полотна знаходяться в музеях Москви, Києва, Ялти Севастополя, Ужгорода, приватних колекціях США, Німеччини, Угорщини, Болгарії, Польщі, Ізраїлю, Австралії. Разом зі старшим сином Вадимом він розписував відомі київські храми, Покровську та Свято-Миколаївську церкви у Севастополі, новозбудований храм у селищі Жданівка на Донеччині, відроджував древню святиню в селі Сатанів Хмельницької області.
Укрінформ