Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

23.11.2003 — 12.12.2003

23.11.2003. КИЇВ. СЬОГОДНІ — ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ ПРЕДСТОЯТЕЛЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

Напередодні привітати Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира зібралися архієреї, київське духовенство і численні віруючі. Блаженнішому Владиці під час всенощної співслужили митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел, митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней, митрополит Луганський і Старобільський Іоанникій, митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон, архієпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан, архієпископ Хмельницький і Шепетівський Антоній, архієпископ Володимир-Волинський і Ковельський Симеон, архієпископ Вишгородський Павел, єпископ Білоцерківський і Богуславський Серафим, єпископ Конотопський і Глухівський Інокентій, єпископ Криворізький і Нікопольський Єфрем, єпископ Васильківський Пантелеймон. Привітати Митрополита Володимира також прибули ректор Санкт-Петербурзької духовної академії єпископ Тихвинський Константин (для вручення Блаженнішому Митрополитові диплому почесного доктора цієї духовної школи) та єпископ Тираспольський і Дубоссарський Юстиніан з Молдови.
23 листопада в Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври Блаженніший Митрополит Володимир відправив Божественну літургію у співслужінні митрополита Одеського і Ізмаїльського Агафангела, митрополита Дніпропетровського і Павлоградського Іринея, митрополита Луганського і Старобільського Іоанникія, митрополита Донецького і Маріупольського Іларіона, архієпископа Рівненського і Острозького Варфоломія, архієпископа Тихвинського Константина, архієпископа Хмельницького і Шепетівського Антонія, архієпископа Володимир-Волинського і Ковельського Симеона, архієпископа Вишгородського Павла, архієпископа Переяслав-Хмельницького Митрофана, єпископа Житомирського і Новоград-Волинського Гурія, єпископа Білоцерківського і Богуславського Серафима, єпископа Конотопського і Глухівського Інокентія, єпископа Тираспольського і Дубоссарського Юстиніана, єпископа Криворізького і Нікопольського Єфрема, єпископа Чернігівського і Новгород-Сіверського Амвросія, єпископа Васильківського Пантелеймона та єпископа Полтавського і Кременчуцького Филипа.
Після Літургії від імені Священного Синоду, єпископату, духовенства та мирян Митрополита Володимира привітав митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел.

23.11.2003. КИЇВ. ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ, ЯКИЙ ЗНАХОДИТЬСЯ У ЛІКАРНІ, ДОДЗВОНИВСЯ ДО БЛАЖЕННІШОГО МИТРОПОЛИТА ТА ПЕРЕДАВ ЙОМУ ПОЗДОРОВЛЕННЯ З ДНЕМ НАРОДЖЕННЯ

У свою чергу Його Блаженство подякував Президента за привітання та побажав йому скорішого одужання.

23.11.2003. КИЇВ. ГОЛОВА АДМІНІСТРАЦІЇ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ ПЕРЕДАВ ПРИВІТАННЯ ЛЕОНІДА КУЧМИ

Від імені Президента Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира привітав у Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври після Літургії голова Державного управління справами України Ігор Бакай. У привітанні говориться: «Ваше Блаженство! Щиро вітаю Вас з днем народження і висловлюю сердечні побажання добра та миру. Нехай надалі будуть щедрими плоди вашої багатогранної архіпастирської діяльності, нехай Ваше натхненне слово наповнює людські серця любов’ю, укріплює віру і дарує надію. Зичу Вам, шановний Владико, міцного здоров’я, добробуту і довгих років життя. З повагою Президент України Леонід Кучма».

23.11.2003. КИЇВ. ПРЕМ’ЄР-МІНІСТР УКРАЇНИ ПРИВІТАВ ПРЕДСТОЯТЕЛЯ УПЦ З ДНЕМ НАРОДЖЕННЯ

Віктор Янукович зустрівся з Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України в Києво-Печерській Лаврі. Він привітав Предстоятеля Української Православної Церкви з днем народження, відмітив особливе значення Української Православної Церкви та особисто Блаженнішого в житті сучасного суспільства, побажав йому міцного здоров’я і сил для нових звершень на благо Української держави і народу.

23.11.2003. КИЇВ. НА ІМ’Я ПРЕДСТОЯТЕЛЯ УПЦ НАДІЙШЛА ВІТАЛЬНА ТЕЛЕГРАМА ВІД ІМЕНІ ГОЛОВИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

Урядова телеграма на адресу Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського та всієї України, надійшла від Голови Верховної Ради України Володимира Литвина: «Ваше Блаженство! Прийміть найщиріші вітання з нагоди дня народження. У Вашій особі ми вшановуємо будівничого і поборника традицій Української Православної Церкви, доброго пастиря, талановитого вченого-богослова. Нехай усвідомлення відповідальності та важливості місії надихає вас на нові справи заради зміцнення Церкви, консолідації суспільства, розквіту України. Нехай Господь зміцнює Ваші духовні і тілесні сили, допомагає і далі достойно нести високу християнську і громадську повинність. Добра вам, миру і душевного спасіння”.

23.11.2003. КИЇВ. МІНІСТР ВНУТРІШНІХ СПРАВ М.В. БІЛОКІНЬ ПРИВІТАВ БЛАЖЕННІШОГО МИТРОПОЛИТА ВОЛОДИМИРА З ДНЕМ НАРОДЖЕННЯ

Від імені колегії Міністерства внутрішніх справ України та від себе особисто Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Володимира з днем народження привітав міністр внутрішніх справ М. В. Білокінь. У його вітальному слові, зокрема, говориться: «Завдяки Вашій невтомній діяльності, віра в Слово Боже стає носієм духовності, зберігаючи й примножуючи людські ідеали гуманізму, добра і терпимості. У цей святковий день бажаємо Вам міцного здоров’я, щастя, миру, добра й благополуччя. Нехай Вам доля, як рідна мати, стелить сувій довгих і щасливих літ, сповнених успіхами у Вашій священній і благородній діяльності».

23.11.2003. КИЇВ. ГЕНЕРАЛЬНИЙ ПРОКУРОР УКРАЇНИ ПОЗДОРОВИВ БЛАЖЕННІШОГО МИТРОПОЛИТА ВОЛОДИМИРА З ДНЕМ НАРОДЖЕННЯ

Відбулася зустріч Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Володимира з Генеральним прокурором України Геннадієм Васильєвим. Під час зустрічі Генеральний прокурор поздоровив Митрополита Володимира з днем народження, побажав йому духовного здоров’я і сил для несення свого нелегкого первосвятительського обов’язку. У свою чергу Блаженніший Митрополит подякував новопризначеному Генеральному прокуророві за привітання та побажав сил і терпіння у його складній і відповідальній роботі.

23.11.2003. КИЕВ. МИНИСТР ТРАНСПОРТА ГРИГОРИЙ КИРПА ПОЗДРАВИЛ ПРЕДСТОЯТЕЛЯ УПЦ С ДНЕМ РОЖДЕНИЯ

Вручив Блаженнейшему Митрополиту Владимиру цветы и икону, Г. Кирпа сказал, что благодаря Предстоятельству Блаженнейшего Митрополита Владимира Украина стала на путь возрождения духовности, христианских ценностей и мира в душах человеческих. Сегодня Украинская Православная Церковь является доминирующей конфессией в Украине, под ее окормлением находятся более 11 000 общин, 160 монастырей, миллионы верующих. Это — лучшая часть общества, на основе которой Украина возродится как европейское государство.

23.11.2003. КИЇВ. ГОЛОВА ПОДАТКОВОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ УКРАЇНИ ЮРІЙ КРАВЧЕНКО ПРИВІТАВ БЛАЖЕННІШОГО МИТРОПОЛИТА ВОЛОДИМИРА З ДНЕМ НАРОДЖЕННЯ

Голова Державної податкової адміністрації України Юрій Кравченко привітав Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Володимира з днем народження. У своєму слові на прийомі у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі він відзначив безперечні заслуги Блаженнішого Митрополита в утвердженні міжконфесійного миру та злагоди. «Якби не Ви, — відзначив Юрій Кравченко, — Україну чекав би югославський варіант. Завдяки Вам ми розуміємо, що мир в Україні — це дар від Господа».

23.11.2003. КИЕВ. ГУБЕРНАТОР КИЕВСКОЙ ОБЛАСТИ АНАТОЛИЙ ЗАСУХА И ЕГО СУПРУГА ГЕРОЙ УКРАИНЫ ТАТЬЯНА ЗАСУХА ПОЗДРАВИЛИ БЛАЖЕННЕЙШЕГО МИТРОПОЛИТА ВЛАДИМИРА С ДНЕМ РОЖДЕНИЯ

Губернатор Киевской области Анатолий Засуха и его супруга Герой Украины Татьяна Засуха поздравили Блаженнейшего Митрополита Владимира с днем рождения. На приеме в честь дня рождения Предстоятеля Украинской Православной Церкви глава Киевской облгосадминистрации выступил с речью, в которой, в частности, отметил, что благодаря Блаженнейшему Митрополиту Владимиру народ Украины научился отличать зерна от плевел и истинную веру от псевдорелигий.

23.11.2003. КИЇВ. НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ УКРАЇНИ МИХАЙЛО ПОТЕБЕНЬКО ПРИВІТАВ БЛАЖЕННІШОГО МИТРОПОЛИТА ВОЛОДИМИРА З ДНЕМ НАРОДЖЕННЯ

У вітальному слові від народного депутата України Михайла Потебенька з нагоди дня народження Блаженнішого Митрополита Володимира, зокрема, говориться: „У цей благословенний час прошу, Ваше Блаженство, прийняти мої душевні вітання з днем народження! Завдяки Вашим особистим зусиллям та невтомній праці Українська Православна Церква стала дійсним оплотом духовності в державі, вона несе в людські душі добро. У цей світлий день зичу Вам міцного здоров’я, творчого натхнення. Нехай Ваш багатий досвід, мудрість, працелюбність, наполегливість і надалі стануть запорукою відродження духовності та благополуччя в державі.

23.11.2003. КИЕВ. НАРОДНЫЙ ДЕПУТАТ УКРАИНЫ АНДРЕЙ ДЕРКАЧ ПОЗДРАВИЛ БЛАЖЕННЕЙШЕГО МИТРОПОЛИТА ВЛАДИМИРА С ДНЕМ РОЖДЕНИЯ

«Все мы, каждый, кто не безучастен к жизни Святой Православной Церкви, благодарны Вам за ваше служение, — говорится в поздравительном письме Предстоятелю Украинской Православной Церкви Блаженнейшему Митрополиту Владимиру от народного депутата Андрея Деркача. — Для каждого из нас Ваше имя стало символом церковного возрождения на древней украинской земле. В день Вашего рождения от всего сердца хочу пожелать, чтобы Господь даровал Вам крепкое здоровье и укрепил во всех добрых начинаниях».

23.11.2003. КИЕВ. МИТРОПОЛИТ КИШИНЕВСКИЙ И ВСЕЯ МОЛДОВЫ ВЛАДИМИР ПОЗДРАВИЛ ПРЕДСТОЯТЕЛЯ УКРАИНСКОЙ ПРАВОСЛАВНОЙ ЦЕРКВИ С ДНЕМ РОЖДЕНИЯ

От имени Митрополита Кишиневского и всея Молдовы Владимира поздравить Предстоятеля Украинской Православной Церкви Блаженнейшего Митрополита Владимира с днем рождения прибыл епископ Тираспольский и Дубоссарский Юстиниан. «Архипастырская деятельность Предстоятеля Украинской Православной Церкви вызывает уважение, — отметил он в своей поздравительной речи, — заставляя всякого здравомыслящего человека мысленно преклонить колени перед этим борцом за единство канонического Православия. В этот знаменательный день хочется пожелать Вам, Ваше Блаженство, крепкого здоровья и долголетия, чтобы все задуманное было воплощено в жизнь».

23.11.2003. КИЕВ. СОТРУДНИКИ СИНОДАЛЬНОГО ОТДЕЛА РЕЛИГИОЗНОГО ОБРАЗОВАНИЯ, МИССИОНЕРСТВА И КАТЕХИЗАЦИИ УПЦ ПОЗДРАВИЛИ БЛАЖЕННЕЙШЕГО МИТРОПОЛИТА ВЛАДИМИРА С ДНЕМ РОЖДЕНИЯ

В поздравлении с днем рождения Предстоятеля Украинской Православной Церкви Блаженнейшего Митрополита Владимира от сотрудников Синодального отдела религиозного образования, миссионерства и катехизации УПЦ, в частности, говорится: «Когда видишь архиерея, проповедующего с амвона, на душе становится спокойно: значит, жива и действенна еще Церковь Христова! Значит, твердо стоит она на том основании, которое заложили в нее святые апостолы. В этот радостный воскресный день позвольте поздравить Вас с днем рождения. Видя Ваши нелегкие труды на ниве церковной, мы хотим поблагодарить Вас за миссионерскую деятельность, которая является ярким примером для нашего еще молодого отдела, а также пожелать помощи Божьей в нелегком архипастырском служении».

23.11.2003. КИЇВ. ГОЛОВИ ОБЛАСНИХ ДЕРЖАВНИХ АДМІНІСТРАЦІЙ І ОБЛАСНИХ РАД НАДІСЛАЛИ БЛАЖЕННІШОМУ МИТРОПОЛИТУ ВОЛОДИМИРУ СВОЇ ПРИВІТАННЯ З НЕМ НАРОДЖЕННЯ

На адресу Предстоятеля Української Православної Церкви надійшли, зокрема, вітальні листи голови Полтавської облдержадміністрації О.В. Удовиченка, голови Полтавської обласної ради В.В. Гришка, голови Сумської облдержадміністрації В.Щербаня та інших керівних регіональних державних структур.

23.11.2003. КИЕВ. ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАИНСКОЙ ПРАВОСЛАВНОЙ ЦЕРКВИ УДОСТОЕН ЗВАНИЯ ПОЧЕТНОГО ДОКТОРА САНКТ-ПЕТЕРБУРГСКОЙ ДУХОВНОЙ АКАДЕМИИ

Диплом почетного доктора Блаженнейшему Митрополиту Владимиру вручил ректор Санкт-Петербургской духовной академии архиепископ Тихвинский Константин. В поздравительном слове владыка-ректор отметил: «Украинская Православная Церковь, возглавляемая Блаженнейшим Митрополитом Владимиром, является сейчас наиболее ярким примером стойкости и верности принципу единства и соборности Церкви Христовой, которая была запечатлена и засвидетельствована здесь своей кровью — кровью священнослужителей и простых верующих. Украинская Православная Церковь в лице ее Предстоятеля, выпускника Ленинградской духовной академии 1962 года, является непосредственной продолжательницей дела преподобного Нестора Летописца в том смысле, что остается верной заповеди Христа о единстве. Ученый Совет Санкт-Петербургской духовной академии во внимание к многочисленным богословским и архипастырским трудам постановил присвоить Его Блаженству, Блаженнейшему Владимиру, Митрополиту Киевскому и всея Украины, постоянному члену Священного Синода РПЦ, звание Почетного члена Санкт-Петербургской духовной академии. Решение совета по представлению Высокопреосвященнейшего Владимира, митрополита Санкт-Петербургского и Ладожского, утверждено Его Святейшеством, Святейшим Патриархом Московским и всея Руси Алексием. Просим Вас, Ваше Блаженство, принять этот диплом, согласно которому Вы, выпускник Санкт-Петербургской духовной академии, являетесь отныне ее Почетным доктором». В память о Петербурге и студенческих годах архиепископ Константин подарил имениннику образ Божией Матери «Знамение», гобелен с видом Исаакиевского собора и последние книги, изданные СПбДА.

23.11.2003. КИЕВ. БЛАЖЕННЕЙШИЙ МИТРОПОЛИТ ВЛАДИМИР НАГРАЖДЕН МЕЖДУНАРОДНЫМИ ОРДЕНАМИ ГЕОРГИЯ ПОБЕДОНОСЦА И ПЕТРА ВЕЛИКОГО «ЗА ВКЛАД В МЕЖДУНАРОДНОЕ ДУХОВНОЕ РАЗВИТИЕ»

Герой Украины, полномочный представитель в Украине «Российской палаты личности» Владимир Филипчук горячо поздравил Предстоятеля УПЦ Блаженнейшего Митрополита Владимира с днем рождения и вручил высшие награды общественной палаты — ордена Георгия Победоносца и Петра Великого. Так оценен вклад Блаженнейшего в «международное духовное развитие».

25.11.2003. КИЇВ. БЛАЖЕННІШИЙ МИТРОПОЛИТ ВОЛОДИМИР ПРИВІТАВ ВИПУСКНИКІВ І СТУДЕНТІВ ЛЬВІВСЬКОГО ВІДДІЛЕННЯ ДИСТАНЦІЙНОГО ПСТБІ З ПЕРШИМ ВИПУСКОМ

У вітальному слові Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Володимира з нагоди першого випуску в Львівському відділенні дистанційного ПСТБІ говориться: «Сердечно вітаю вас з першим випуском вищих богословських курсів при Львівській єпархії Української Православної Церкви.
Вищі богословські курси стали важливим навчальним закладом не тільки для Львівської єпархії, а й для всієї Церкви в Україні. Тут навчаються студенти з шістнадцяти єпархій Української Православної Церкви, а випускники курсів отримають дипломи державного зразка.
Випускники та студенти успішно несуть послух у єпархіальних відділах нашої Церкви, в освітніх та інших церковних і державних установах; більше 20 студентів — у священному сані. Вони співають і регентують у церковних хорах, працюють у недільних школах та іконописних майстернях.
Плідна праця керівництва, викладачів і студентів курсів, ентузіазм, з яким вони роблять свою справу, зміцнює віру нашого народу у відродження церковного життя, у подолання церковних розколів, у можливість поступового уцерковлення молоді.
Слід зазначити, що діяльність курсів відбувається у непростий період існування нашої Святої Церкви. Саме у західному регіоні України, з його складними міжконфесійними проблемами, вдалося не тільки відкрити, але й налагодити нормальне функціонування навчального закладу такого рівня.
Глибоку вдячність висловлюю всім помічникам і добродійникам вищих богословських курсів, які зрозуміли загальноцерковне і державне значення нової справи, що стала центром об’єднання зусиль багатьох добрих людей заради церковного і духовного відродження нашої Батьківщини.
Духовно радіючи разом з вами, улюблені чада нашої Церкви, молю Бога про дарування усім вам благодатної допомоги в подальших трудах на ниві богословської освіти і виховання. Разом з апостолом Павлом закликаю: «Завжди радійте. Безперестанно моліться. За все дякуйте… Духа не вгашайте… все досліджуйте, доброго держіться… Сам же Бог миру нехай освятить вас у всій повноті» (1 Фес. 5, 16-23).

26.11.2003. КИЕВ. ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАИНСКОЙ ПРАВОСЛАВНОЙ ЦЕРКВИ ПОЗДРАВИЛ ВИЦЕ-ПРЕМЬЕР-МИНИСТРА УКРАИНЫ ПО ГУМАНИТАРНЫМ ВОПРОСАМ ДМИТРИЯ ТАБАЧНИКА С СОРОКАЛЕТИЕМ

Блаженнейший Митрополит Владимир пожелал юбиляру крепкого здоровья, счастья и Божьего благословения, а также выразил надежду, что все его благородные дела и поступки будут способствовать благу Украины и ее народа.

26.11.2003. КИЕВ. БЛАЖЕННЕЙШИЙ МИТРОПОЛИТ ВЛАДИМИР ПОЗДРАВИЛ ГЕННАДИЯ ВАСИЛЬЕВА С ИЗБРАНИЕМ НА ДОЛЖНОСТЬ ГЕНЕРАЛЬНОГО ПРОКУРОРА УКРАИНЫ

В поздравлении Предстоятель Украинской Православной Церкви Митрополит Киевский и всея Украины Блаженнейший Владимир с удовлетворением отметил, что благочестивые традиции тесного сотрудничества Церкви и работников прокуратуры возрождаются. “Пусть благодать Божья, — говорится далее в поздравлении, — всегда пребывает с Вами, а Всемилостивый Господь благословляет все Ваши добрые дела на благо Украины и нашего народа”.

06.12.2003. КИЇВ. МИТРОПОЛИТ ВОЛОДИМИР ПРИВІТАВ МІНІСТРА ОБОРОНИ УКРАЇНИ ЄВГЕНА МАРЧУКА З 12-ОЮ РІЧНИЦЕЮ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ

У вітальному слові Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Володимира на адресу міністра оборони України Є. К. Марчука з нагоди 12-ої річниці Збройних сил України говориться: «Свята Церква завжди високо цінувала подвиг захисників Вітчизни, на плечі яких покладено захист інтересів нашого народу, утвердження добра, злагоди та справедливості. Сьогодні ми звертаємось і до рядових солдатів та офіцерів, які щодня щиро і самовіддано служать народу України. Нехай Боже благословення завжди перебуває з вами, бо саме ви стоїте на сторожі миру та спокою в нашій державі. Бажаю, щоб любов до України, народна повага, славетні ратні подвиги пращурів були стимулом для подальшої праці в ім’я миру та злагоди на землі. Зичу Вам, шановний Євгене Кириловичу, всьому особовому складу Збройних сил України та вашим сім’ям міцного здоров’я, щастя, добра та Божої допомоги».

10.12.2003. КИЇВ. БЛАЖЕННІШИЙ МИТРОПОЛИТ ВОЛОДИМИР ПРИВІТАВ РЕКТОРА, ВИКЛАДАЧІВ ТА СТУДЕНТІВ КИЇВСЬКОГО СЛАВІСТИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ З 10-ОЮ РІЧНИЦЕЮ СТВОРЕННЯ УЧБОВОГО ЗАКЛАДУ

У вітальному листі Предстоятеля Української Православної Церкви Митрополита Київського і всієї України Блаженнішого Володимира на ім’я ректора університету Юрія Алексєєва говориться: “Сердечно вітаємо Вас, професорсько-викладацьку корпорацію та студентів з 10-ою річницею створення Київського славістичного університету!
Щодня КСУ стає ближче до свого задуму та призначення, активно шукає відповіді на складні питання, в рішенні яких необхідна участь молодого покоління. Він швидко перетворюється на центр інтелектуального і духовного життя, який надає можливість сучасній молоді реалізувати свої обдарування та знання.
Діяльність університету сприяє зміцненню взаємовідносин між слов’янськими державами та допоможе Україні стати повноцінним членом європейського співтовариства”.

12.12.2003. КИЇВ. БЛАЖЕННІШИЙ МИТРОПОЛИТ ВОЛОДИМИР ПРИВІТАВ ВИКЛАДАЧІВ ТА СТУДЕНТІВ ОДЕСЬКОЇ ДУХОВНОЇ СЕМІНАРІЇ У ЗВ’ЯЗКУ З ЮВІЛЕЄМ НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ

З нагоди 165-літнього ювілею Одеської духовної семінарії Предстоятель Української Православної Церкви привітав ректора, викладачів та студентів. Підкреслюючи важливість події, Блаженніший Митрополит Володимир зазначив: «Сто шістдесят п’ять років — це не просто дата, це епоха в житті нашої Церкви, коли нам не просто вдалося вистояти на шляху поневірянь та гонінь, але й достойно вступити в новий період буття і служіння Богу та людям.
За минулі роки зі стін семінарії вийшло багато архіпастирів та пастирів — самовідданих щирих служителів, вірних святій канонічній Церкві. Значимо та символічно, що своїм покровителем Одеська духовна семінарія вважає апостола нашої землі святого Андрія Первозванного, бо кожний, хто прийшов сюди, покликаний до апостольського служіння, покликаний бути сіллю землі, на якій він народився і живе.
Студенти, які навчаються в семінарії, мають готувати себе до складного та відповідального служіння, яке вимагатиме широкої ерудиції, вмінь та різносторонніх знань в області релігійної освіти і катехизації, місіонерського та соціального служіння, церковної благодійності та інших сфер діяльності, пов’язаних з православними традиціями.
Люди дивляться на священно- і церковнослужителів як на таких, що несуть в собі образ культури свого народу, образ добра, справедливості та всіх інших християнських чеснот.
Молитовно бажаю всім вам, шановні викладачі та студенти, бути достойними свого великого покликання, продовжувати та примножувати славні традиції Одеської духовної семінарії. Прикликаю на ваші труди Боже благословення».