Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Официальная хроника

Официальнаяя хроника

12 червня учасники 47-го засідання Ради командувачів прикордонними військами країн СНД відвідали Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру. Учасників засідання на їх прохання прийняв Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир.
Блаженніший Владика привітав гостей і побажав успіхів в їх нелегкій благородній справі. Після зустрічі для гостей була проведена екскурсія по Києво-Печерській Лаврі та печерам. У цей же день Києво-Печерську Лавру та військовий відділ відвідала група прикордонників країн СНД, які входять до складу експертних груп своїх країн.
13 червня. Прп. Агапіта Печерського, лікаря безмездного. Божественну літургію Блаженніший Митрополит Володимир звершив у храмі прпп. Антонія і Феодосія Печерських в Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі. Йому співслужили Преосвященний Павел, Єпископ Вишгородський, та Преосвященний Митрофан, Єпископ Переяслав-Хмельницький. Після завершення богослужіння відбувся хресний хід з мощами преподобного Агапіта від Трапезного храму до Хрестовоздвиженського, що на Ближніх печерах Лаври, де був відслужений молебень.
14 червня. Троїцька батьківська субота. Божественну літургію та панахиду після неї Блаженніший Митрополит Володимир звершив у Свято-Миколаївському храмі Києво-Печерської Лаври.
15 червня. День святої Тройці. П’ятидесятниця. Богослужіння Блаженніший Митрополит Володимир звершив у храмі прпп. Антонія і Феодосія Печерських в Києво-Печерській Лаврі. Йому співслужили: Преосвященний Павел, Єпископ Вишгородський, Преосвященний Митрофан, Єпископ Переяслав-Хмельницький, лаврське та академічне духовенство. Піcля завершення літургії було відслужено вечерню, за якою читались колінопреклонні молитви. В них Церква просить Бога про дарування Святого Духа для віруючих.
За традицією, в цей день освячувалася зелень, принесена віруючими.
На десятий день після Вознесіння Христового, у день старозавітнього свята П’ятидесятниці, на тих, хто зібрався в Сіонській світлиці, Христос послав Духа Святого у вигляді вогненних язиків. Сповнившись Духа Святого, апостоли почали говорити різними мовами про великі справи Божі. Це була перша християнська проповідь, після якої увірувало і хрестилося біля трьох тисяч чоловік. Це велике свято іменується Днем зішестя Святого Духа, чи Тройцею, тому що з зішестям Святого Духа відкрилася таємниця триєдиного Бога. А “П’ятидесятницею” його називають тому, що згадана подія відбувалася на 50-й день після Великодня.
Тройця є прообразом іудейської П’ятидесятниці — спогадом дарування Богом Мойсею й ізраїльському народу Закону. Новозавітна П’ятидесятниця духовно перетворила старозавітну: через апостолів усі християнські народи одержали благодать Святого Духа, а апостоли своїми діяннями виявили перші плоди цього дарунка. З найдавніших часів зберігся звичай прикрашати в цей день храми і будинки гілками дерев, рослинами і квітами в пам’ять про священну Мамврійську діброву, де праотець Авраам удостоївся прийняти Триєдиного Бога у вигляді мандрівників.
16 червня Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Володимир, Митрополит Київський і всієї України, прийняв делегацію вчених-хіміків на чолі з ректором Київського Національного університету ім. Тараса Шевченка академіком Віктором Скопенком. У бесіді з Блаженнішим Митрополитом обговорювалася необхідність співробітництва вченого співтовариства і богословської науки в ім’я прогресу і утвердження загальнолюдських цінностей. В зустрічі взяли участь Архієпископ Львівський і Галицький Августин, Митрофан, Єпископ Переяслав-Хмельницький, керуючий справами УПЦ і намісник Києво-Печерської Лаври Єпископ Вишгородський Павел.
19 червня з благословення Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, керуючий справами УПЦ Єпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан у приміщенні Київської Митрополії прийняв генерального секретаря Фонду Конрада Аденауера Вільгельма Штаудахера, трьох депутатів Бундестагу від фракції ХДС/ХСС і представників Молодого союзу Німеччини на їхнє прохання. На зустрічі були обговорені питання співробітництва Української Православної Церкви і Фонду Конрада Аденауера в Україні.
20 червня у день чергового випуску в Національній академії внутрішніх справ України з благословення Митрополита Київського і всієї України Блаженнішого Володимира був освячений академічний храм, влаштований у холі третього поверху. Чин освячення в присутності високих гостей і випускників звершив Архієпископ Львівський і Галицький Августин.
Участь священиків Української Православної Церкви в урочистих церемоніях, присвячених випуску молодого поповнення офіцерів внутрішніх військ, стала вже традицією. Вже багато років вони духовно окормляють викладачів і курсантів цього навчального закладу. Вітальне слово від Предстоятеля Української Православної Церкви до випускників, зачитав голова Синодального відділу по взаємодії зі Збройними силами й іншими військовими формуваннями Архієпископ Львівський і Галицький Августин.
27 червня. Обрітення мощей священномученика Володимира, Митрополита Київського і Галицького. У цей день Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир відправив Божественну літургію в Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври. Йому співслужили: намісник Лаври Єпископ Вишгородський Павел і Єпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан, братія монастиря й академічне духовенство. Після завершення літургії мощі були перенесені хресним ходом до Дальніх печер, де перед ними був відслужений молебень.
У цей день, 11 років тому, у важкі для Українського Православ’я часи, була виявлена милість Божа — знайдені нетлінні мощі священномученика Володимира, Митрополита Київського і Галицького, розстріляного більшовиками в 1918 році біля стін Лаври. Він став першим страченим ієрархом з багатьох тисяч новомучеників і сповідників нашої землі, які постраждали від рук безбожної влади. Нині мощі святителя перебувають у Дальніх печерах Києво-Печерської Лаври.
З 27 до 29 червня в Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі перебувала чесна стопа апостола Андрія Первозванного.
28 червня Міжнародний фонд Андрія Первозванного, під егідою якого проходить перебування мощей апостола Андрія в країнах СНД, вручив Предстоятелю Української Православної Церкви Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Володимиру Міжнародну премію Андрія Первозванного “За Віру і Вірність”. На церемонії нагородження були присутні православні єпископи, державні і суспільні діячі України і Росії. Блаженніший Митрополит визнаний гідним високої нагороди за внесок у ствердження єдності Православної Церкви і зміцнення дружби між православними народами.
28 червня Президент України Леонід Кучма і Голова Верховної Ради Володимир Литвин у супроводі інших офіційних осіб прибули до Києво-Печерської Лаври для поклоніння мощам святого апостола Андрія Первозванного. Гостей зустрічав Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир і православні єпископи, які прибули в Лавру на торжества з нагоди перебування в Києві святих мощей апостола Андрія. Біля ковчега зі святою стопою був відслужений молебень, керівники держави приклалися до святих мощей. Блаженніший Митрополит Володимир поздоровив Леоніда Кучму і Володимира Литвина з Днем Конституції і призвав Боже благословення на їхні труди на благо українського народу і держави.
28 червня Предстоятель Української Православної Церкви привітав співвітчизників з Днем Конституції. В привітанні говориться:

“Дорогі брати і сестри! Шановні співвітчизники!
Вітаю вас з державним святом нашого народу — Днем Конституції України. Основний Закон, визначаючи основні принципи життя українського суспільства, дає перспективу добрих конструктивних взаємовідносин Церкви, громадянськості та держави. День прийняття Конституції став відліком нового етапу нашої історії. Україна отримала важливий атрибут державності та основу суспільної єдності. Також це перша Конституція в нашій державі, в якій згадується ім’я Спасителя. Пам’ятаючи державотворчу діяльність святого рівноапостольного великого князя Володимира, завдяки якій Україна стала частиною християнського світу, сьогодні можна говорити про історичну глибину та спадкоємність української державності.
Нинішня Конституція пропонує для сучасного українського суспільства високі моральні принципи. Тому сьогоднішні урочистості повинні стати символом суспільної консолідації на засадах відповідальності перед прийдешніми поколіннями за збереження духовних надбань українського народу. Божою ласкою, цього дня Київ зустрічає чесні мощі святого апостола Андрія Первозванного. Тисячі православних християн підносять свої молитви до Вседержителя про любов, милосердя, мир і злагоду. Господь знає, про що благає серце кожної віруючої людини. Майже через дві тисячі років від дня перебування на київських кручах, святий апостол Андрій об’єднав киян і гостей нашої столиці у гарячій молитві. Таким чином православні християни дають відповідь на заклик Спасителя бути світлом любові для вирішення непростих питань сьогодення. В сьогоднішній день, разом зі словами вітання, молитовно бажаю всім громадянам України Божого благословення і суспільної злагоди.
Благодать Господа нашого Іісуса Христа нехай перебуває зі всіма вами!”

+ Володимир,
Митрополит Київський і всієї України,
Предстоятель Української Православної Церкви

4 липня Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир в резиденції у Києво-Печерській Лаврі прийняв Генерального секретаря Всесвітньої Ради Церков доктора Конрада Райзера. Під час бесіди обговорювалися питання співробітництва Православних Церков з ВРЦ. Конрад Райзер оглянув святині Києво-Печерської Лаври, відвідав Свято-Пантелеймонівський у Феофанії жіночий монастир м.Києва, мав зустріч з головою Держкомрелігії В.Бондаренком.
5–7 липня Блаженніший Митрополит Володимир з архіпастирським візитом відвідав Хмельницьку єпархію.
6 липня Митрополит Володимир зустрічав чудотворний список Почаївської ікони Божої Матері в Головчинецькому Спасо-Преображенському монастирі, де перед іконою Богоматері відправив молебень.
7 липня. Різдво чесного славного Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна. Блаженніший Владика у співслужінні Архієпископа Вишгородського Павла звершив Божественну літургію в Свято-Архангело-Михайлівському храмі с.Марківці Летичівського району.
7 липня. У Норвегії відбулася 12-та Генеральна Асамблея КЕЦ, що пройшла під гаслом: “Христос зціляє і примиряє — наше свідчення в Європі’’. У центрі форуму — проблеми християнської солідарності і міжцерковного діалогу для подолання міжетнічних і міжконфесійних конфліктів. Обговорювалися також питання міграції, бідності, боротьби зі СНІДом, дитячої і жіночої работоргівлі. Асамблея обрала новий центральний комітет, прийняла програму дій на шість найближчих років.
Українську Православну Церкву на форумі з благословення Блаженнішого Митрополита Володимира представляв проректор Київської Духовної Академії доктор богослов’я протоієрей Микола Макар.
9 липня. Тихвінської ікони Божої Матері. На день своєї архієрейської хіротонії Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир відправив всеношну та Божественну літургію у Свято-Успенському соборі Києво-Печерської Лаври. Йому співслужили: Високопреосвященний Митрополит Луганський і Старобільський Іоанникій, намісник Києво-Печерської Лаври Високопреосвященний Архієпископ Вишгородський Павел, керуючий справами УПЦ Високопреосвященний Архієпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан, Преосвященний Єпископ Житомирський і Новоград-Волинський Гурій.
Того ж дня Блаженніший Митрополит Володимир освятив відремонтований корпус
№ 50, що знаходиться на Дальніх печерах біля Аннозачатіївського храму. Цей житловий чернечий корпус був одним з перших повернений монастирю 15 років тому. Поточні ремонти будинку здійснювалися постійно, а в 2002–2003 рр. силами монастиря здійснений капітальний ремонт будинку і приміщень.
10 липня Блаженніший Митрополит Володимир прийняв паломницьку групу з грецького міста Патри. Серед гостей були присутні протопресвітер Ермолаус Кацарас – голова товариства грецько-сербської дружби м.Патри, його помічник архімандрит Гервасіус і представник Правління округу м. Ахаії, окружний Радник п. Димитріос Філіппатос, який передав привітання від керуючого округом Ахаія (номарха) Димитріоса Кацикопулоса, де висловлюється почуття дружби і співробітництва до мешканців м. Києва, а також пікреслюється бажання надавати допомогу для зближення грецького і українського народів. Вони привітали Предстоятеля Української Православної Церкви з річницею епископської хіротонії, а Блаженніший Митрополит Володимир дав інтерв’ю для православного телеканала міста Патри. Група грецького духовенства перебуває в Україні на запрошення Свято-Ольгинського храму м.Києва, при якому діє грецька громада святої великомучениці Варвари. У нижньому храмі, освяченому на честь великомучениці, 8 липня гості зустрічалися з грецькою діаспорою м.Києва.