Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Хроніка служіння Предстоятеля УПЦ

Хроніка служіння Предстоятеля УПЦ

28 липня. Неділя. Святого рівноапостольного князя Володимира. День тезоіменитства Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України. Богослуження Предстоятель Української Православної Церкви звершив спільно з єпископатом УПЦ в Успенському соборі Свято-Успенської Києво-Печерської лаври. Вітальну адресу від імені Святішого Патріарха Олексія II зачитав Преосвященний Климент, єпископ Калузький і Боровський, від імені Священного Синоду, єпископату, синодальних установ, духовенства, чернецтва, духовних шкіл УПЦ з днем Ангела Блаженнішого Митрополита Володимира привітав постійний член Священного Синоду УПЦ митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел. По завершенні Божественної літургії відбувся молебень та хресний хід від Свято-Успенського собору довкола лаври.
З днем пам’яті небесного покровителя Блаженнішого Митрополита Володимира привітали Президент України Леонід Кучма, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, Голова Київської облдержадміністрації Анатолій Засуха, мер м.Києва Олександр Омельченко, інші посадові особи.
Того ж дня Блаженніший Митрополит Володимир надіслав телеграми голові Львівської облдержадміністрації Мирону Янківу, голові Львівської облради Михайлу Сендаку та міському голові Львова Любомиру Буняку в яких висловив своє співчуття рідним і близьким потерпілих від авіакатастрофи на льотному полі м.Львова 27 липня ц.р.
1–2 серпня Блаженніший Митрополит Володимир з архіпастирським візитом відвідав Володимир-Волинську єпархію.
1 серпня. Обретення мощей прп. Серафима Саровського чудотворця та 2 серпня Пророка Іллі. Богослуження Блаженніший Митрополит Володимир звершив в Успенському соборі Свято-Успенського Святогорського Зимненського монастиря. Йому співслужили Високопреосвященний Симеон, архієпископ Володимир-Волинський і Ковельський та Преосвященний Павел, єпископ Вишгородський.
Перебуваючи в Святогорському Зимненському монастирі Блаженніший Митрополит Володимир ознайомився з роботою православного літнього англомовного табору «Соняшник», який діяв на базі монастиря з 24 липня по 6 серпня і в якому оздоровлювались діти з малозабезпечених сімей та ті, що постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи.
Відбулася зустріч блаженнішого Митрополита Володимира з головою Волинської облдержадміністрації Анатолієм Французом.
3–5 серпня Блаженніший Митрополит Володимир відвідав Свято-Успенську Почаївську Лавру (Тернопільська обл.).
4 серпня Неділя. Мироносиці рівноапостольної Марії Магдалини. Божественну літургію у співслужінні Високопреосвященного Іларіона, митрополита Донецького і Маріупольського, Високопреосвященного Сергія, архієпископа Тернопільського і Кременецького, Преосвященного Павла, єпископа Вишгородського, Преосвященного Володимира, єпископа Почаївського та Преосвященного Пантелеімона, єпископа Васильківського, Блаженніший Митрополит Володимир звершив в Успенському соборі Свято-Успенської Почаївської лаври. По завершенні Літургії було відслужено акафіст Пресвятій Богородиці перед її чудотворною іконою Почаївською.
5 серпня. Почаївської ікони Божої Матері. Всенічну напередодні та Божественну Літургію в день свята Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир звершив у Свято-Успенській Почаївській лаврі. Йому співслужили: Високопреосвященний Онуфрій, митрополит Чернівецький і Буковинський, Високопреосвященний Іов, митрополит Челябінський і Златоустовський, Високопреосвященний Іриней, митрополит Дніпропетровський і Павлоградський, Високопреосвященний Ніфонт, митрополит Луцький і Волинський, Високопреосвященний Іларіон, митрополит Донецький і Маріупольський, Високопреосвященний Варфоломей, архієпископ Рівненський і Острозький, Високопреосвященний Сергій, архієпископ Тернопільський і Кременецький, Високопреосвященний Віссаріон, архієпископ Овруцький і Коростенський, Високопреосвященний Пітирим, архієпископ Миколаївський і Вознесенський, Високопреосвященний Августин, архієпископ Львівський і Галицький, Високопреосвященний Симеон, архієпископ Володимир-Волинський і Ковельський, Преосвященний Єлевферій, єпископ Чимкентський і Акмолинський, Преосвященний Феодор, єпископ Кам’янець-Подільський і Городокський, Преосвященний Гурій, єпископ Житомирський і Новоград-Волинський, Преосвященний Серафим, єпископ Білоцерківський, Преосвященний Павел, єпископ Вишгородський, преосвященний Володимир, єпископ Почаївський та Преосвященний Пантелеїмон, єпископ Васильківський.
По завершенні Божественної літургії було відслужено молебень та звершено хресний хід. На свято зібралося близько 20 тисяч прочан з різних єпархій України, Білорусі, Молдови, Росії, Румунії та інших країн.
9 серпня. Великомученика і цілителя Пантелеїмона. Блаженніший Митрополит Володимир звершив освячення Свято-Покровського храму в с. Вербка Летичівського р-ну, що на Хмельниччині. Нову церкву побудовано на місці варварськи знищеного за хрущовських гонінь в 1964 році храму-попередника. За освяченням та Божественною літургією Блаженнішому митрополиту Володимиру співслужили Архієпископ Хмельницький і Шепетівський Антоній, Архієпископ Кам’янець-Подільським і Городоцький Феодор, Архієпископ Володимир-Волинський і Ковельський Симеон та єпископ Вишгородський Павел.
Того ж дня Блаженніший Митрополит Володимир відвідав Головчинецький Спасо-Преображенський жіночий монастир, в якому освятив престол і храм на честь преп. Онуфрія Великого, чий чудотворний образ знаходиться в обителі.
Перебуваючи на Хмельниччині, Блаженніший Митрополит Володимир мав спілкування з головою Хмельницької облдержадміністрації Віктором Лундішевим, головою обласної ради народних депутатів Анатолієм Овчаруком, представниками районних адміністрацій і рад.
13 серпня напередодні свята Винесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього вечірнє богослуження з чином винесення Хреста Блаженніший Митрополит Володимир звершив у храмі прпп. Антонія і Феодосія в Києво-Печерській Лаврі.
14 серпня. Винесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього. Мчч. Маккавеїв. Божественну літургію Блаженніший Митрополит Володимир звершив у Свято-Пантелеімонівському храмі свято-Пантелеімонівського жіночого монастиря, що в Феофанії. По завершенні Богослуження Блаженніший Митрополит Володимир освятив мед та зілля, які традиційно освячуються в цей день.
17–18 серпня Предстоятель Української Православної Церкви звершив візит в Православну Церкву Молдови, де в неділю, 18 серпня звершив Божественну Літургію в Христорождественському кафедральному соборі м. Кишинева. Блаженнішому митрополиту співслужили Патріарший Єкзарх всієї Білорусі митрополит Мінський і Слуцький Філарет, митрополит Смоленський і Калінінградський Кирил, Митрополит Кишинівський і всієї Молдови Володимир, Митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел, архієпископ Уральський і Гур’євський Антоній, єпископ Дубосарський і Тираспольський Юстиніан, єпископ Вишгородський Павел, єпископ Єдинецький і Бричанський Доримедонт. По завершенні Божественної літургії Блаженніший Митрополит Володимир привітав Високопреосвященнішого Митрополита Кишинівського і всієї Молдови з його 50-літтям та подарував ювіляру ікону Пресвятої Богородиці, при чому побажав, щоб Божа Матір на довгі роки оберігала владику Володимира з його боголюбивою паствою Молдови. За заслуги перед Православною Церквою Його Блаженство вручив Митрополиту Володимиру орден Української Православної Церкви препп.Антонія і Феодосія Печерських II ступеня.
Перебуваючи в Молдові, Блаженніший Владика відвідав Свято-Параскевинський жіночий монастир Хинку, а також церковний дитячий будинок «Прекрасний Іосиф».
19 серпня. Преображення Господа Бога і Спаса нашого Іісуса Христа. Богослуження Блаженніший Митрополит Володимир звершив в Успенському соборі Свято-Успенської Києво-Печерської лаври. Йому співслужили Преосвященний Павел, єпископ Вишгородський та преосвященний Митрофан, єпископ Переяслав-Хмельницький. По завершенні літургії Митрополит Володимир освятив яблука та виноград численних богомольців, що зібралися на свято в лавру.
21 серпня. В храмі св. вмч. Георгія Побідоносця (Дарницький Свято-Михайлівський храмовий комплекс) Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Володимир звершив панахиду по співробітниках МВД, що трагічно пішли з життя, виконуючи службовий обов’язок. За богослуженням були присутні міністр Міністерства Внутрішніх Справ України Юрій Смирнов, рідні та близькі померлих.
22 серпня. Преподобного Лаврентія Чернігівського. Божественну літургію Митрополит Володимир звершив у Свято-Троїцькому Кафедральному соборі м.Чернігова. Йому співслужили Преосвященний Гурій, єпископ Житомирський і Новоград-Волинський, преосвященний Павел, єпископ Вишгородський, Преосвященний Амвросій, єпископ Новгород-Сіверський, преосвященний Митрофан єпископ Переяслав-Хмельницький. По завершенні літургії було відслужено молебень та звершено хресний хід довкола собору з мощами преп. Лаврентія Чернігівського.