Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Комментарии

Борис Зайчук, голова Пенсійного фонду України:

«Я думаю, що це послання Бога, що така людина, як Блаженніший Митрополит Володимир, очолила Православ’я в Україні. Мені це приємно не вдвічі, а втричі, бо ми з Його Блаженством родом з Хмельниччини. Те, що ця видатна постать в Православ’ї очолила нашу Церкву в 1992 році, дало можливість стабілізувати ситуацію на теренах України, зберегти Україну від багатьох непорозумінь і потрясінь. Я сподіваюсь, що Бог пошле йому багато сил і енергії, щоб він мав можливість благословляти паству України ще довгі роки».

Валерий Евдокимов, председатель Союза юристов Украины, первый вице-президент всемирной ассоциации юристов, народный депутат Украины (фракция СДПУ (о)):

«Харьковский Архиерейский Собор — это великое событие и в истории нашей державы, и в истории Украинской Православной Церкви. Приятно, что юбилею Собора было придано большое значение и со стороны Президента, и со стороны державы. Это свидетельствует о том, что мы повернулись лицом к Церкви. Сегодня огромное количество людей возвращается к своей вере, к Богу. Люди, живущие без веры, — это больные люди. Празднование юбилея возвращает нас к пониманию Православия, его ценностей, оно возвращает нас к нашей Церкви. Десять лет, прошедшие после Собора, были трудными для Церкви, но они не были потрачены напрасно. Они вернули людям веру в Бога, в будущее нашей державы, веру в человека.

Я давно знаю Блаженнейшего Митрополита Владимира, человека глубокой мысли, глубокой мудрости. Это историческая личность в нашей стране. Мне особенно приятно напомнить, что Блаженнейший — замечательный юрист, правовед, он награжден высшими наградами Союза юристов Украины и международного Союза юристов. Я хотел бы в эти юбилейные торжества пожелать Его Блаженству здоровья, долгого и плодотворного Предстоятельства. Мы его очень любим, ценим, уважаем и хотели бы как можно дольше видеть на главном посту в нашей Церкви».

Юрій Кармазін, народний депутат України (фракція «Наша Україна»):

«Митрополит Володимир, як Предстоятель Української Православної Церкви, проявив себе не тільки як керманич Церкви, але і як мудрий державний політик християнської православної держави. В сьогоднішній складній міжконфесійній ситуації на ньому лежить важкий тягар відповідальності. В тому, що зараз міжконфесійний мир — велика заслуга Його Блаженства. Коли ми розробляли Кримінальний кодекс, то включили до нього статті, які забороняють втручання у внутрішні справи Церкви, оберігають церковне майно від захоплення. Велика роль Предстоятеля УПЦ і у відновленні храмів, які відбудовуються по всій Україні. Таких державних діячів, якщо так можна говорити, небагато. І хоча Церква у нас відокремлена від держави, держава повинна прийти до того, що треба, обов’язково треба, викладати у школах основи православної релігії і культури. Бо покоління, яке не має чіткої ідеології, буде мати проблеми зі злочинністю, з наркоманією, проституцією. А для того щоб цього не було, потрібно підвищувати роль Церкви. Для мусульманських країн характерне одне, а для православної країни, якою є Україна, характерне інше. Нам не треба соромитись того, що ми православні. А Предстоятелю нашою Православної Церкви хочу побажати здоров’я, добра і миру.

Ніна Карпачова, Уповноважена Верховної Ради України з прав людини:

«Пишаюсь мудрістю і мужністю ієрархів, які в складних політичних і релігійних умовах обрали вірний шлях життєдіяльності Церкви». З такими словами уповноважена Верховної Ради України з прав людини звернулася до Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Володимира з нагоди 10-річчя історичного Харківського Собору. В посланні також говориться: «Вдячна Богові, що саме Вас обрано Предстоятелем Української Православної Церкви. Під Вашим керівництвом 10 років церковний корабель успішно долає шторми, бурі, обминає рифи і складні підводні течії, йдучи в фарватері Вселенського Православ’я. Ці 10 років додали Вам сивини та рубців на серці, разом з тим виявили Вашу первосвятительську мудрість, твердість духу і незламну вірність заповідям Господнім та канонічному православ’ю».

Олександр Куколевський, старший прокурор Управління Генеральної прокуратури України:

«Від себе особисто щиро вітаю Вас з 40-річчям священицького служіння та 10-річчям обрання Вас Предстоятелем Української Православної Церкви, яке відбулося на історичному Харківському Архієрейському Соборі, проведеному за церковними канонами без будь-яких порушень діючого законодавства. Завдяки Вашому мудрому та виваженому управлінню Церковний корабель впевнено долає всі негоди та хвилі бурхливого сьогодення.

Ви являєте справжній приклад жертовного служіння Богові, його святій Церкві, незалежній державі та нашому боголюбивому українському народові.

Нехай Господь і надалі благословляє Вас міцним здоров’ям та надає сил у Вашому нелегкому служінні на кафедрі Київських Митрополитів».