Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Пасхальне Послання Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАНННЯ
Предстоятеля Української Православної Церкви
Митрополита Київського і всієї України
ВОЛОДИМИРА

архіпастирям, пастирям,
чернецтву і всім вірним чадам
Української Православної Церкви

«…Смерти празднуем умерщвление,
адово разрушение, иного жития
вечнаго начало, и играюще поем
Виновнаго, единаго благословеннаго
отцев Бога и препрославленнаго»
(Тропар 7-ї пісні Пасхального канону)

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

У Пасхальну ніч Ангел Божий благовістив жонам-мироносицям: …Він воскрес, Його немає тут. Ось місце, де Його положили (Мк. 16, 6). Своєю хресною смертю і славним Воскресінням Христос Спаситель явив світу і людству істинне чудо, явив славу Свого Божества. Тим самим Він проклав шлях до воскресіння кожній людині. Воскресіння Христове наповнює наше життя змістом, утверджує нашу надію. Якщо Христос не воскрес, то й проповідь наша марна, марна і віра ваша, — говорить святий апостол Павел (1 Кор. 15, 14).
Світле Христове Воскресіння, Пасха, — це не просто одне із свят, не просто спогад події, що колись відбулась, — це щось більше, що має надприродний вимір. Дві тисячі років тому з гробу возсіяло нове життя, яке дароване всім віруючим у Христа. Воно дається нам у момент нашого хрещення, коли, по слову апостола Павла, …ми погреблися з Ним хрещенням у смерть, щоб, як Христос Воскрес з мертвих, славою Отця, так і нам ходити в оновленому житті (Рим. 6, 4). Кожен віруючий отримує дар цього нового життя, а також благодатну допомогу жити в ньому. Цей дар змінює наше ставлення до оточуючої нас дійсності і навіть до самої смерті. Своєю власною смертю і Воскресінням Христос змінив природу смерті. Відтепер вона не є безглуздою неминучістю, відтепер вона стала переходом до вічності, до Царства Божого. Найстрашнішу трагедію людства Спаситель перетворив в остаточну перемогу. Своєю смертю Він переміг смерть. «Где твое, смерте, жало? Где твоя, аде, победа? Воскрес Христос и ты низвержен!..» (Святитель Іоанн Златоуст. «Слово на Пасху».)
Розмірковуючи про велич любові Божої до людини, у глибокому смиренні нашого серця ми сповідуємо нашу віру в це найбільше чудо, яке дало нам надію на вічне життя. Завдяки цьому чуду так піднесено й урочисто звучить вічно живе пасхальне привітання: «Христос Воскресе!» — «Воістину Воскресе!»
Для кожного з нас свято Пасхи Христової є основою нашої віри, перемогою добра над злом, істини над неправдою, життя над смертю. У бентежному світі ця віра допомагає нам долати життєві негаразди й випробування, вселяє в наші душі оптимізм. Віра у Воскресіння Христове не тільки свідчить про існування загробного життя, але й нагадує нам про воздаяння, про те, що кожному з нас треба буде дати відповідь про прожите тут, на землі, життя. Воскресіння Христове нагадує нам і про відповідальність перед Богом, нашими ближніми і перед самим собою. Це значить, що ми повинні своє земне життя вимірювати за Євангелієм, за вченням Христовим, тому що тільки доброчесне життя є запорукою нашого воскресіння і спілкування з Богом у вічності. Людина не спроможна лише своїми власними силами боротися з гріхом і вести доброчесне життя. Необхідна Божа допомога, благодать, що дарується нам через Церкву.
Ось уже більше тисячі років наша Свята канонічна Українська Православна Церква, благовіствуючи про Воскресіння Христове, освячує й оновлює наш віруючий народ через церковні таїнства. Виконуючи свою священну і відповідальну місію, вона з вірою і надією дивиться у майбутнє, ведучи усіх віруючих у Христа до спасіння. Завжди віддана Христу і Його вченню, вона ніколи не відступала і не відступить від єдності зі Святою Вселенською Православною Церквою. Ніякі життєві негоди не зможуть похитнути її в стоянні у Святому Православ’ї. Цю істину підтвердив Харківський Собор 1992 року, десятирічний ювілей якого ми будемо святкувати в ці пасхальні дні. Чи це не благовоління Боже до нашої Церкви, що ювілей буде відзначатися у пасхальний період, коли Церква воспіває переможну пісню Воскресіння. Призиваю усіх Вас, улюблені у Господі піднести свої вдячні молитви, прикласти своїх зусилль до того, щоб ювілей став нашим загальноцерковним святом, щоб його значення належним чином вплинуло на наше життя, засвідчило нашу віру, зміцнило нашу любов, оновило нашу надію. Харківський Собор намітив шлях нашої Церкви в політичних і соціальних умовах, що постійно змінюються, і цим шляхом вона неухильно прямує вперед, ведучи свою паству до спасіння. Цей шлях тернистий і нелегкий, але його освіщає Сонце Правди Воскреслої — Христос Спаситель. Він несе нам радість буття і спасіння, мир, любов і злагоду, а головне — впевненість в остаточному торжестві правди.
Сердечно поздоровляю Вас, улюблені у Господі Преосвященні архіпастирі, пастирі, чесне чернецтво, дорогі брати і сестри, з великим святом Пасхи Христової. Від усієї душі бажаю Вам радості, що оновлює наші духовні і тілесні сили, необхідні для морального удосконалення, для зміцнення християнської любові, для творчої праці на благо нашої земної вітчизни і у славу Божу.

Воістину Воскресе Христос!