Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Хроніка служіння Предстоятеля УПЦ

ХРОНІКА СЛУЖІННЯ
ПРЕДСТОЯТЕЛЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

18 березня. Понеділок першої седмиці Великого посту. Покаянний канон преп.Андрія Критського Блаженніший Митрополит Володимир читав за вечірнім богослужінням в Трапезному храмі прпп.Антонія та Феодосія Києво-Печерських у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.
19 березня. Вівторок першої седмиці Великого посту. Покаянний канон преп.Андрія Критського Блаженніший Митрополит Володимир читав за вечірнім богослужінням в Свято-Покровському жіночому монастирі Києва.
20 березня. Середа першої седмиці Великого посту. Покаянний канон преп.Андрія Критського Блаженніший Митрополит Володимир читав за вечірнім богослужінням Флоровському жіночому монастирі Києва.
21 березня. Четвер першої седмиці Великого посту. Покаянний канон преп.Андрія Критського Блаженніший Митрополит Володимир читав за вечірнім богослужінням в Трапезному храмі прпп.Антонія та Феодосія Києво-Печерських у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.
22 березня. Блаженніший Митрополит Володимир взяв участь в урочистій церемонії нагородження, присвяченій Дню національної культури України. Керівництвом Українського фонду науково-економічного та юридичного співробітництва Предстоятеля Української Православної Церкви за духовне відродження українського народу було нагороджено Хрестом Пошани «За відродження України» I ступеня та Золотим знаком Почесного члена фонду. Нагороду Митрополиту Володимиру вручив Почесний голова фонду М. Я. Азаров.
22 березня. В актовому залі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври відбулася презентація проекту «Телефонізація Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври», якою було завершено роботи по встановленню на території Лаври АТС. Блаженніший Митрополит Володимир та голова Державного комітету зв»язку та інформатизації України Довгий С.О. підписали документи про передачу устаткування АТС Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі в якості благодійної допомоги.
23 березня. Блаженніший Митрополит Володимир звершив освячення місця, хреста та закладку першого каменя під будівництво храму на честь св. мчч. Адріана та Наталії у Деснянському районі м.Києва. На освяченні був присутній Легеза М.А. — депутат Київської міської ради, голова постійної комісії з питань містобудування та землекористування.
24 березня. Неділя Торжества Православ’я. Богослужіння Блаженніший Митрополит Володимир звершив у храмі препп. Антонія та Феодосія Києво-Печерських у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі. Йому співслужили Преосвященний Павел, єпископ Вишгородський, та Преосвященний Митрофан, єпископ Переяслав-Хмельницький. По завершенні Божественної літургії відбувся чин торжества Православ’я.
Того ж дня Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир мав зустріч з паном Панайотісом Гумасом — новопризначеним Надзвичайним і Повноважним послом Греції в Україні, на його прохання.
11 квітня. Блаженніший Митрополит Володимир у резиденції митрополії УПЦ прийняв його Королівську Величність принца Великобританії та Північної Ірландії Майкла Кентійського, на його прохання. Під час зустрічі Блаженніший Митрополит розповів принцу про сучасний стан Української Православної Церкви, відповів на запитання, що цікавили поважного гостя стосовно соціальної роботи, яку проводить Українська Церква, про роботу з молоддю та про навчальний процес в Духовних школах.
13 квітня. Батьківська субота. Спомин усопших. Божественну літургію Блаженніший Митрополит Володимир звершив у Свято-Благовіщенському храмі Дальніх печер Киево-Печерської Лаври. По завершенні літургії було відслужено заупокійну літію.
14 квітня. Неділя. Богослужіння Блаженніший Митрополит Володимир звершив у храмі препп. Антонія та Феодосія Києво-Печерських у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі. Йому співслужили Преосвященний Павел, єпископ Вишгородський, та Преосвященний Митрофан, єпископ Переяслав-Хмельницький.
16 квітня. Блаженніший Митрополит Володимир у хуторі Степок с.Мала Вільшанка, що на Обухівщині, звершив освячення будинку для людей похилого віку, що діє при парафії Успіння Пресвятої Богородиці і сестринстві «святої Іуліянії, княжни Ольшанської». Будинок, який розраховано на перебування в ньому 35 літніх людей, створено та він буде знаходитись на утриманні парафії Української Православної Церкви, яку очолює прот. Михаїл Маковій. Даний проект входить до програми соціальної роботи УПЦ. Допомогу в організаційних та фінансових питаннях проявив Східний офіс Всесвітньої Ради Церков і дияконічна служба Німеччини. Вітаючи з освяченням, Митрополит Володимир зазначив, що відкриття цього помешкання, в якому знайдуть допомогу та спокій старі одинокі люди, — це виконання заповіді Христової про любов до ближнього та милосердя, яке повинно стати нормою нашого житя. Блаженніший Митрополит подякував усім, хто доклав своїх зусиль, щоб ця подія відбулася. Після освячення Владика Володимир благословив усіх святими іконками і побажав укріплення в християнських чеснотах.
17 квітня. Великий покаянний канон преп. Андрія Критського («Стояння Марії Єгипетської») Блаженніший Митрополит Володимир читав у Трапезному храмі преп. Антонія і Феодосія Печерських. Йому співслужили Преосвященний Павел, єпископ Вишгородський, та Преосвященний Митрофан, єпископ Переяслав-Хмельницький.
19 квітня. Похвала Пресвятої Богородиці. Уставний акафіст Блаженніший Митрополит Володимир читав у храмі преп. Антонія і Феодосія Печерських Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври у співслужінні Високопреосвященного Августина, архієпископа Львівського і Галицького, Преосвященного Павла, єпископа Вишгородського, та Преосвященного Митрофана, єпископа Переяслав-Хмельницького.
20 квітня. Субота Акафіста. Блаженніший Митрополит Володимир звершив освячення нижнього храму на честь свт. Миколая Чудотворця в Свято-Покровському соборі, що будується в районі Оболонь м.Києва. За Божественною літургією Митрополиту Володимиру співслужили єпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан та міське духовенство. По завершенні богослужіння Блаженніший Владика привітав усіх прихожан з освяченням нового храму та благословив святими іконками.
21 квітня. Неділя. Божественну літургію у співслужінні Преосвященного Павла, єпископа Вишгородського, та Преосвященного Митрофана, єпископа Переяслав-Хмельницького, Блаженніший Митрополит Володимир звершив у храмі преп. Антонія і Феодосія Печерських Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.
Того ж дня Предстоятель Украиїнської Православної Церкви мав зустріч з архієпископом Скопленським Всеволодом (Майдановичем), (Українська Православна Церква в США в юрисдикції Константинопольського Патріархату), який брав участь в консультаціях між делегаціями Константинопольського та Московського Патріархатів з питань розколів у світовому Православ»ї, що проходила
19-20 квітня в Криму. Архієпископ Всеволод передав Блаженнішому Митрополиту вітання від Його Всесвятості Патріарха Константинопольського Варфоломія і завірення, що позиція Вселенської Патріархії відносно подолання розколу в Українському Православ»ї залишається незмінною, і вирішувати це питання необхідно виключно на основі канонів Православної Церкви.

Підготував Олександр Драбинко