Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Заседание Священного Синода УПЦ

ПРЕС-РЕЛІЗ
від 21 грудня 2001 року

В Свято-Успенськiй Києво-Печерськiй Лаврi пiд головуванням Блаженнiйшого Володимира, Митрополита Київського i всiєї України вiдбулося засiдання Священного Синоду Української Православної Церкви, в якому взяли участь митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел, митрополит Черновицький i Буковинський Онуфрiй, архiєпископ Херсонський i Таврiйський Іонафан, архiєпископ Рiвненський i Острозький Варфоломiй, архiєпископ Запорiзький i Мелiтопольський Василiй та керуючий справами УПЦ єпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан.
У зв’язку з кончиною Преосвященного Феодосiя, Митрополита Полтавського i Кременчуцького було розглянуто питання про головування в Канонiчнiй Синодальнiй Комiсiї. Головою Канонiчної Синодальної Комiсiї було призначено постiйного члена Священного Синоду Української Православної Церкви, Преосвященного Онуфрiя, Митрополита Чернiвецького та Буковинського.
Також розглянуто питання про замiщення вдовствуючої Полтавської єпархiї. Єпископом Полтавським i Кременчуцьким було вибрано клiрика Полтавської єпархiї, намiсника Спасо-Преображенського Мгарського монастиря архiмандрита Филипа (Осадченко), наречення та хiротонiю якого буде здiйснено в мiстi Києвi .
Рiшенням Священного Синоду УПЦ було благословлено вiдкриття Свято- Констянтино-Єленiвського чоловiчого монастиря у м. Ізмаїлi Одеської областi (намiсником призначено архiмандрита Вiсарiона (Буток), жiночого монастиря на честь Іверської iкони Божої Матерi у м. Донецьку, чоловiчого монастиря на честь Святого Василiя Великого у с. Микiльському Волновахського району Донецької областi, Свято-Іоанно-Богословського чоловiчого монастиря у с. Лемешiвцi Калинiвського району Вiнницької областi (настоятелем призначено архiмандрита Феодосiя (Шклярука). Рiшенням Священного Синоду було встановлено святкування дня прославлення преподобного Алексiя Карпаторуського (8/21 жовтня), крiм уже встановленого дня пам’ятi його блаженної кончини (19 листопада/2 грудня).
Крiм того, було обговорено цілу низку питань щодо внутрiшнього життя УПЦ.
Для участi в зимових сесiях Священного Синоду 2002 р. вирiшено викликати архiєпископа Львiвського i Галицького Августина, єпископа Кiровоградського i Олександрiйського Пантелеiмона, єпископа Конотопського i Глухiвського Інокентiя.