Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Сьезд православной молодежиСлово Блаженнейшего Митрополита Киевского и всея Украины Владимира

СЛОВО ПРЕДСТОЯТЕЛЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ
БЛАЖЕННІШОГО ВОЛОДИМИРА, МИТРОПОЛИТА КИЇВСЬКОГО І ВСІЄЇ УКРАЇНИ

до учасників з’їзду православної молоді

З ласки Божої і Божого благословення ми зібралися для проведення з’їзду православної молоді України. Для нашої Української Православної Церкви це велика подія. Це є свідоцтво про те, що в нашій вільній Україні продовжується процес духовного відродження. Ще зовсім недалекі часи, коли важко було повірити, що настане такий час, коли молодь наша зможе вільно прийти до Церкви, приймати чи не приймати вчення Христове, творити Божу справу відкрито, як це повинно бути в цивілізованій державі. Державний атеїзм намагався увесь час, від юності самої, підкорити молодь собі, відділити її від Церкви і від релігії. Навчання проводили на базі грубого матеріалізму, а виховання на базі державного атеїзму. Про духовні і вічні цінності не можна було говорити, тим більше навчати їм молодь. Це виховання і таке навчання давали бездуховність, яка і по сьогодні торкається не тільки молодих людей, а й всього нашого суспільства. Бездуховність, яка є причиною багатьох наших негараздів на сьогоднішній день. Потрібно позитивно відмітити ту ситуацію, коли наша Церква отримала зовнішню свободу, свободу проповідувати своїм дітям релігію, тоді до Церкви потягнулося багато молодих людей. Це була не дань сучасності і не щось інше, це була потреба задовільнити духовний голод, який кожна людина повинна відчувати в житті. Щоб утамувати цей духовний голод, потрібне навчання. Все більше молоді вступає до духовних учбових закладів, збільшується кількість самих учбових закладів. Одначе стоїть сьогодні величне завдання перед нашою Українською Православною Церквою, перед православною молоддю — завдання роботи з молоддю України. Це поле широке, ця праця необхідна. І вона поки що не на тому рівні, який би відповідав потребам сьогодення. За довгі роки духовного гоніння на нашу Церкву ми забулися про служіння в цій області, ми забули багато того, що є природнім і таким необхідним для Церкви. В тому числі роботу з молоддю. Але проходять часи, і ми повинні відроджувати ці служіння, в яких саму активну участь повинна брати віруюча молодь нашої Православної Церкви. Відповідальність за майбутнє лежить на молодому поколінні нашої Церкви і нашої держави. І я гадаю, що основним завданням цього з’їзду буде обмін інформацією і досвідом роботи на місцях, в місцевих молодіжних організаціях. Це важка праця, і нам треба ще багато чому один у одного навчитися. Нам ще треба багато збагнути, щоб наша праця була успішною. Сьогодні перед ієрархією, духовенством, православною молоддю стоїть завдання донести вчення Христове до всього нашого народу. Насамперед, до тієї молоді, яка не знає Бога, не знає тієї дороги, що веде в храм, тієї молоді, яка страждає сьогодні від алкоголізму, наркоманії, СНІДу, яка духовно себе калічить у розпутстві та безвідповідальності. Ці молоді люди — ланка, яка чекає вашого жертовного служіння. При підтримці ієрархії, духовенства будьте справжніми місіонерами, це дуже потрібно сьогодні. Перед Церквою стоїть багато проблем різноманітного характеру, і більшість з них поступово вирішується. Але є одна проблема, яка безпосередньо стосується молоді — це викладання Закону Божого та історії релігії в світських учбових закладах. Сьогодні нема домовленості з державою і нема можливості впроваджувати це в життя. Це ж стосується душпастирської праці з військовими та серед ув’язнених. Але ми надіємось, що Господь допоможе і Церква матиме можливість брати участь у вихованні нашої молоді. Не можуть не турбувати Церкву нашу і молоді сім’ї, яких сьогодні розпадаються все більше і більше. Церква дивиться на сім’ю як на малу Церкву, як на основу суспільства і її збереженню надає великого значення. І ще безліч проблем, які вам треба обговорити, виробивши напрямки молодіжного служіння нашої Церкви. Вітаючи вас з цим зібранням, я зичу вам від Бога мудрості і віри. Служіть вірно і чесно, служіть Святій Матері -Церкві, Церкві наших батьків, Церкві істинній, канонічній. Хай ваша праця буде Богом благословенна як на користь Святій Православній Церкві, так і на користь нашій рідній Україні.