Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Хроніка служіння Предстоятеля УПЦ

ХРОНІКА СЛУЖІННЯ ПРЕДСТОЯТЕЛЯ
УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

(грудень 2001)

29 листопада – 2 грудня Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир з архіпастирським візитом відвідав Луганську єпархію. В аеропорту м.Луганська Блаженнішого Владику зустрічали керуючий Луганською єпархією Високопреосвященніший Іоанікій, архієпископ Луганський і Старобєльський, голова Луганської обласної державної адміністрації Ефремов А.С., голова Луганської обласної ради Тихонов В.Н., перший замісник голови Луганської облдержадміністрації Пєсоцький Н.Ф., замісник голови Луганської облдержадміністрації Свиридов Є.Я., секретар Луганської міської ради Пристюк В.Н., начальник УМВД в Луганській області Єпур Г.В., начальник УСБУ в Луганській області Отрешко В.С., начальник Луганської податкової адміністрації Антипов А.Н., народний депутат України Борзих А.И., начальник відділу у справах релігій Луганської облдержадміністрації Козенко А.Н.

30 листопада в Луганській облдержадміністрації відбулася зустріч Блаженнішого Митрополита Володимира з міськими головами, головами райдержадміністрацій, керівниками відділів і управлінь облдержадміністрації. Під час зустрічі Митрополит Володимир розповів про сучасний стан Православної Церкви в Україні, відповів на поставлені йому запитання. За заслуги перед Українською Православною Церквою Блаженніший Митрополит Володимир удостоїв голову Луганської облдержадміністрації А.С.Єфремова та голову обласної ради В.Н.Тихонова орденів УПЦ Святого Рівноапостольного князя Володимира II ступеня.
Того ж дня Блаженніший Митрополит Володимир взяв участь у святкуванні 80-річчя Луганського аграрного державного університету, в якому зустрівся з викладачами університету, студентською молоддю та випускниками університету. На урочистому засіданні Митрополит Володимир привітав усіх присутніх з ювілеєм, побажав успіхів та творчих досягнень на благо нашого народу, України, нашої Церкви.
Того ж дня Митрополит Володимир взяв участь в презентації виставки ікон, організованної при допомозі Луганського обласного благодійного Фонду підтримки регіональніх ініціатив “Благовіст”.

1 грудня Митрополит Володимир у співслужінні духовенства єпархії звершив молебень біля Пам`ятного знаку на честь 2000-ліття Різдва Христового “Ікона Божої Матері”, встановленого рік тому в м.Луганську, після чого звернувся з словами проповіді до луганчан, та благословив чисенних віруючих, що зібралися на молебень. Блаженніший Владика відвідав каплицю святого Георгія Побідоносця при УМВС України в Луганській області, в якій молився за упокій співробітників міліції, що трагічно загинули, виконуючи свій обов`язок та поклав квіти до пам`ятника загиблим міліціонерам – ліквідаторам наслідків трагедії на Чорнобильській АЕС. Блаженніший Митрополит Володимир відвідав новобудови храмів святого Александра Невського та Свято-Володимирського кафедрального собору, де відслужив молебень та мав зустріч з благочинними приходських округів Луганської єпархії. Всенічну напередодні недільного дня Митрополит Володимир звершив у Свято-Миколо-Преображенському храмі, який святкував 50-ліття з дня освячення. Йому співслужили Високопреосвященніший Іларіон, митрополит Донецький і Маріупольський, та Високопреосвященніший Іоанікій, архієпископ Луганський і Старобєльський.

2 грудня Блаженніший Митрополит Володимир на запрошення міського голови Грицишина В.Є. відвідав м.Сєвєродонецьк. При в`їзді в місто Митрополит Володимир освятив каплиці на честь Пресвятої Богородиці та святителя Миколая. У Свято-Христо-Рождественському та в Хрестовоздвиженському храмах м.Сєвєродонецька Митрополит Володимир відслужив молебень та звернувся до жителів міста з словами проповіді.
Того ж дня Блаженніший Владика з супроводжуючими його особами відвідав школу-інтернат для дітей-сиріт та дітей, що залишилися без батьківської опіки. Митрополит Володимир благословив дітей святими іконками та залишив подарунки. По поверненні до м.Луганська в облдержадміністрації відбулася прес-конференція для журналістів обласних газет, теле- і радіокомпаній, на якій Митрополит Володимир поділився своїми враженнями від відвідання Луганщини та відповів на численні запитання.

3-5 грудня Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митропополит Володимир відвідав з архіпастирським візитом Донецьку єпархію. У супроводі Високопреосвященного Іларіона, митрополита Донецького і Маріупольського, Митрополит Володимир відвідав новозбудовані храми м.Донецька св. мученика Іоана Воїна та св. апостолів Петра і Павла. У храмі на честь св. Іоана Воїна, який побудовано при Донецькому обласному управлінні МВС України в пам`ять про співробітників міліції, що загинули при виконанні свого службового обов`язку, Митрополит Володимир звершив заупокійне богослуження та поклав квіти до меморіального пам`ятника загиблим. Блаженніший Митрополит Володимир зустрівся з начальником Донецького обласного управління МВС України генерал-лейтенантом В.Малишевим, старанням якого, за короткий час (8 місяців), було збудовано даний храм. За заслуги перед Українською Православною Церквою генерал-лейтенанта В.С. Малишева удостоєно ордена Святого князя Володимира II ступеня. Дякуючи за високу оцінку своєї діяльності, Володимир Степанович сказав: “Після десятиліть безбожного режиму сьогодні на нашу долю випало відродження духовності в нашому краї. За основу ми повинні брати і беремо кращі традиції нашої історії, основу яких складає православне християнство. Пам`ять про них ми повинні увіковічити не лише в мраморі, граніті і ликах святих, але і в наших душах. Істинне відродження відбувається не під впливом мислителів чи політиків, а в результаті тих змін, які відбуваються в суспільній свідомості, в нас самих». Блаженніший Митрополит Володимир зустрівся також з В.П. Пшонкою — прокурором в Донецькій області.
Того ж дня в Донецькій державній адміністрації відбулася зустріч Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Володимира з головою Донецької облдержадміністрації В.Ф.Януковичем. Під час зустрічі було обговорено питання сучасного положення Православ`я на Донеччині. За заслуги перед Українською Православною Церквою голову Донецької облдержадміністрації В.Ф.Януковича нагороджено орденом УПЦ Святого Рівноапостольного князя Володимира ІІ ступеня.
Всенічну напередодні свята Введення у храм Пресвятої Богородиці Блаженніший Митрополит Володимир звершив у Свято-Миколаївському кафедральному соборі у співслужінні Високопреосвященнішого Іларіона, митрополита Донецького і Маріупольського, міського та єпархіального духовенства.

4 грудня. Введення у храм Пресвятої Богородиці. Блаженніший Митрополит Володимир звершив освячення новозбудованого Свято-Миколаївського храму в м.Маріуполі та відслужив у ньому Божественну Літургію. Йому співслужили Високопреосвященніший Іларіон, митрополит Донецький і Маріупольський, духовенство єпархії. Митрополит Володимир удостоїв церковних нагород осіб, що докладають своїх зусиль у храмобудуванні та розвитку Православ`я в м.Маріуполі. По завершенні богослужіння Блаженніший Митрополит Володимир зустрівся з мером м.Маріуполя Хотлубеєм Ю.Ю., генеральним директором металургійного комбінату ім.Ілліча Бойко В.С., ректором гуманітарного університету м.Маріуполя Балабановим К.В., генеральним консулом республіки Греція в Україні на Донеччині паном Анастасіосом.

6-7 грудня в Києві проходив Форум православної молоді України, який зібрав делегатів із всіх єпархій Української Православної Церкви.
6 грудня під час урочистого відкриття Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир звернувся зі словами вітання до учасників форуму. Були зачитані вітання, адресовані учасникам з’їзду від віце-прем’єр-міністра України В.Семиноженка і міністра культури В.Богуцького. З вітальним словом до присутніх звернувся народний депутат України А.Деркач.
7 грудня Блаженніший Митрополит Володимир взяв участь у пленарному засіданні, церемонії урочистого закриття, та був присутній на святковому концерті.

12 грудня. Напередодні дня пам`яті святого апостола Андрія Первозванного Блаженніший Митрополит Володимир у співслужінні Преосвященнішого Митрофана, єпископа Переяслав-Хмельницького, звершив освячення храму на честь святого апостостола Андрія Первозванного, побудованого старанням Печерської райдержадміністрації м.Києва. На освяченні був присутній голова Печерської райдержадміністрації Анатолій Коваленко — президент Громадського фонду Святого Андрія Первозванного.

Того ж дня Предстоятель Української Православної Церкви на запрошення Генерального директора «Укрзалізниці» Г.Кірпи взяв участь в урочистому засіданні, присвяченому 10-й річниці залізничного транспорту України, яке відбулося в Національному палаці «Україна».

13 грудня. Святого апостола Андрія Первозванного. Божественну літургію Блаженніший Митрополит Володимир звершив у храмі на честь препп.Антонія та Феодосія Печерських у Києво-Печерській Лаврі. Йому співслужили Преосвященніший єпископ Аркадій, Преосвященніший Павел, єпископ Вишгородський, Преосвященніший Митрофан, єпископ Переяслав-Хмельницький, лаврське та академічне духовенство. По закінченні літургії було відслужено молебень святому Андрію Первозванному, який першим благословив київські гори.

16 грудня. Неділя. Блаженніший Митрополит Володимир з архіпастирським візитом відвідав Овруцьку єпархію. В м.Коростені Блаженніший Митрополит звершив освячення новозбудованого кафедрального собору на честь Різдва Христового та відслужив у ньому Божественну літургію. Митрополиту Володимиру співслужили Високопреосвященніший Августин, архієпископ Львівський і Галицький, Високопреосвященніший Віссаріон, архієпископ Овруцький і Коростенський, Преосвященніший Павел, єпископ Вишгородський та духовенство єпархії. Свято освячення собору зібрало декілька тисяч богомольців м.Коростеня та інших міст єпархії.

17 грудня. Блаженніший Митрополит Володимир відвідав Городницький Свято-Георгіївський ставропігійний монастир, в якому в день пам`яті вмч.Варвари молився за Божественною літургією у Свято-Георгіївському соборі обителі.

18 грудня. Напередодні дня пам`яті святителя Миколая Мір Лікійських, чудотворця, всенічне богослужіння Блаженніший Митрополит Володимир відправив у Трапезному храмі на честь препп.Антонія та Феодосія Києво-Печерських у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

19 грудня. Святителя Миколая Мір Лікійських, чудотворця. Божественну літургію Блаженніший Митрополит Володимир звершив у Свято-Миколаївському соборі Покровського жіночого монастиря м.Києва у співслужінні Преосвященнішого Митрофана, єпископа Переяслав-Хмельницького. По завершенні літургії було відслужено молебень, а Блаженніший Владика привітав настоятельку монастиря ігуменю Маргариту, сестер, духовенство та численних прихожан обителі з храмовим престольним святом.

Того ж дня Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир у Свято-Успенському соборі Києво-Печерської Лаври удостоїв церковних нагород ряд церковних, політичних, військових та громадських діячів за заслуги перед Українською Православною Церквою, значний внесок у розбудову України та благодійну діяльність, спрямовану на духовне та моральне зміцнення засад українського народу.

21 грудня. У Синодальному залі Київської Митрополії Української Православної Церкви під головуванням Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Володимира відбулося чергове засідання Священного Синоду УПЦ, в якому взяли участь митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел, митрополит Чернівецький i Буковинський Онуфрiй, архiєпископ Херсонський i Таврiйський Іонафан, архiєпископ Рiвненський i Острозький Варфоломiй, архiєпископ Запорiзький i Мелiтопольський Василiй та керуючий справами УПЦ єпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан. Читайте повідомлення на стор. 11.

22 грудня. Зачаття праведною Анною Пресвятої Богородиці. Божественну літургію Блаженніший Митрополит Володимир звершив у Аннозачатіївському храмі, що на Дальніх печерах у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі. Йому співслужили Преосвященніший Павел, єпископ Вишгородський, духовенство монастиря. По закінченні літургії було відслужено молебень, а Митрополит Володимир привітав намісника Лаври Преосвященного єпископа Павла, братію монастиря та численних богомольців з храмовим святом обителі, призвав на всіх благословення Боже. Всенічну напередодні неділі Митрополит Володимир відправив у Трапезному храмі препп.Антонія та Феодосія Печерських у Києво-Печерській Лаврі.

23 грудня. Неділя. Свт.Іоасафа, єп. Білгородського. Божественну літургію Блаженніший Митрополит Володимир звершив у Свято-Покровському чоловічому монастирі (Голосіївська пустинь) м.Києва. Йому співслужили Преосвященніший Павел, єпископ Вишгородський, намісник монастиря архімандрит Ісаакій, духовенство обителі. По закінченні літургії було відслужено молебень преп. Алексію Голосіївському, святі мощі якого почивають у Свято-Покровському храмі монастиря.

27 грудня. В Адміністрації Президента України відбулася зустріч Президента України Л.Кучми з членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій з нагоди 5-ї річниці утворення ВРЦ. У засіданні взяв участь Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир.

29 грудня. На Володимирській гірці, біля пам`ятника Святому Рівноапостольному князю Володимиру, Блаженніший Митрополит Володимир звершив молебень у подяку Богу за 2001рік, що пройшов. На молебні, який став уже традиційним, були присутні Президент України Л.Кучма, Голова Верховної Ради І.Плющ, прем`єр-міністр України А.Кінах, мер м.Києва О.Омельченко, представники районних у м.Києві державних адміністрацій, Київської міської Ради, народні депутати України. Блаженнішому Митрополиту співслужили Високопреосвященний Августин, архієпископ Львівський і Галицький, Преосвященний Павел, єпископ Вишгородський, Преосвященний Митрофан, єпископ Переяслав-Хмельницький, духовенство м.Києва.

Того ж дня Всенічне богослужіння напередодні неділі Блаженніший Митрополит Володимир звершив у Трапезному храмі препп.Антонія та Феодосія Києво-Печерських. По завершенні Всенічної відбулося наречення архимандрита Филипа (Осадченко) во єпископа Полтавського.

30 грудня. Неділя святих праотців. Божественну Літургію Блаженніший Митрополит Володимир звершив у Трапезному храмі Лаври. Йому співслужили Високопреосвященний Августин, єпископ Львівський і Галицький, Преосвященний Анатолій, єпископ Сарненський і Поліський, Преосвященний Гурій, єпископ Житомирський і Новоград-Волинський, Преосвященний Павел, єпископ Вишгородський, Преосвященний Митрофан, єпископ Переяслав-Хмельницький, лаврське та академічне духовенство. За Божественною літургією архімандрит Филип (Осадченко) був хіротонісаний во єпископа Полтавського и Кременчуцького. Хіротонію очолив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир. По завершенні богослужіння Митрополит Володимир звернувся зі словом до новопоставленого Преосвященного Владики Филипа та вручив йому архієрейський жезл — символ єпископської влади.

31 грудня. Блаженніший Митрополит Володимир на запрошення Генерального директора ЛТД «Салюс» І.В.Челомбітко звершив освячення «Заводу дитячого харчування «Салюс», реконструкція якого була завершена цього місяця. За заслуги перед Українською Православною Церквою та благодійницьку діяльність Блаженніший Митрополит Володимир вручив І.В.Челомбітку орден Української Православної Церкви Святого Рівноапостольного князя Володимира II ст.

Підготував Олександр Драбинко