Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Юридичний коментар

Юридичний коментар

Правові обставини ситуації, що склалася навколо Свято-Стефанівської громади УПЦ, коментує юрист Київської митрополії Валентин Волинець:
Червоноградські події показують, що органи місцевого самоврядування не виконують законодавства. Зокрема, грубо порушуються не тільки Закон України «Про свободу совісті та релігійні організації», але і Конституція України, і міжнародні угоди України. Емоційним вибриком, а не рішенням поважного органу – міської ради народних депутатів м.Червонограда, виглядає постанова про те, що передумовою виділення земельної ділянки місцевій громаді Української Православної Церкви повинно стати виділення аналогічної ділянки в Росії уніатам за сприяння Патріарха Російської Православної Церкви. Подібні постанови говорять про низький рівень правової культури депутатів, незнання ними міжнародного законодавства. Окрім того, що це елементарно некультурно, це ще й безграмотно та некоректно. Тому що ініціювати вирішення подібних питань у російських органах місцевого самоврядування повинні релігійні громади Росії, які там існують та отримали статус юридичної особи і які у разі необхідності мають право поставити відповідні питання перед владними структурами.
Взагалі ситуація навколо нашої громади в м. Червонограді ще й ще раз доводить, що всій Церкві необхідний статус юридичної особи, щоб вона могла юридично захищати свої громади не тільки у заангажованих львівських судах, а і за місцем розташування центрального керівного органу, в Києві, де суди більш кваліфіковані та дотримуються верховенства права.