Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Епархиальные конференции

ЕПАРХИАЛЬНЫЕ КОНФЕРЕНЦИИ

В СИМФЕРОПОЛЕ ПРОШЛИ VI ПЕДАГОГИЧЕСКИЕ ЧТЕНИЯ
ВО ИМЯ СВЯТИТЕЛЯ ЛУКИ (ВОЙНО-ЯСЕНЕЦКОГО) «ПЕДАГОГ — ПУТЕВОДИТЕЛЬ КО ХРИСТУ»

По своему содержанию чтения явились очередной научно-практической конференцией по вопросам современного школьного образования. Она, по благословению митрополита Симферопольского и Крымского Лазаря, прошла в здании Таврической Духовной Семинарии. В конференции приняли участие 170 педагогов. Были заслушаны доклады по проблемам современной педагогики, о взаимодействии школы и Церкви, произошел обмен мнениями. Животрепещущие темы православной педагогики обсуждались педагогами, священниками, методистами, родителями. В результате работы конференции было создано Общество православных педагогов Крыма, цель которого — объединить педагогов, заинтересованных в воспитании в детях христианского чувства любви к Богу и людям. Был также учрежден православный родительский комитет «Родители за нравственное воспитание детей», призванный непосредственно на местах, в каждой школе, объединить усилия родителей по недопущению распространения бездуховности и попрания нравственных традиций нашего народа. Серьезной тревоги православных педагогов и родителей не может не вызывать то, что в сменившем во многих школах «злополучную» валеологию новом предмете «Основы безопасности жизнедеятельности» подросткам-восьмиклассникам предлагаются знания о том, «как пользоваться шприцами, презервативами, способами и средствами регуляции зачатия». Понятия целомудрия и нравственной чистоты перестали быть актуальными во многих школах. Доказательством тому служат многочисленные конкурсы красоты «Мисс школа», проведение под видом изучения английского языка более чем сомнительного по своему воспитательному значению праздника нечистой силы «хеллоуин», угрожающее распространение среди юношества культа агрессии и печальная криминальная хроника.
Общество православных педагогов Крыма приглашает всех православных родителей к сотрудничеству.
Контактный телефон — 8(0652)25-45-11.

В ХЕРСОНІ ВІДБУЛАСЬ ТРЕТЯ ЄПАРХІАЛЬНА ПЕДАГОГІЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ
«ОСНОВНІ НАПРЯМКИ СПІВПРАЦІ ЦЕРКВИ І СВІТСЬКОЇ ШКОЛИ»

22 листопада 2001 року в Свято-Духівському кафедральному соборі м. Херсона за благословенням архієпископа Херсонського і Таврійського Іонафана відбулася третя єпархіальна педагогічна конференція «Основні напрями співпраці Церкви та світської школи». Конференція була присвячена обговоренню актуальних питань і проблем пошуку напрямків співпраці Церкви і закладів освіти та виховання, діяльності парафіяльних недільних шкіл Херсонської єпархії УПЦ, участі Української Православної Церкви у відродженні традицій християнської моралі та виховання нашого народу.
Хоча єпархіальна конференція православних педагогів є традиційною і проводилася втретє, але нинішнього року для участі в ній були запрошені гості, які представляли світські навчальні заклади. Зокрема, учасниками конференції були перший проректор Херсонського державного аграрного університету професор Морозов В.В., завідувач кафедри анатомії цього ж вузу професор Іванов В.О., який є старостою храму Святої мучениці Тетяни, розташованого в стінах університету. У конференції також взяв участь заступник директора фізико-технічного ліцею при Херсонському державному технічному університеті Білий В.І. Серед запрошених були директор загальноосвітньої школи ІІІ ступеню № 35 Табунцова Т.М. та завуч цієї школи Марченко І.В.
Перед початком конференції відбувся молебень, який відправив архієпископ Херсонський і Таврійський Іонафан у співслужінні духовенства Свято-Духівського кафедрального собору м. Херсона. Перше пленарне засідання розпочалось вітальним словом владики.
Голова єпархіального відділу релігійної освіти та катехизації священик Георгій Тарабан представив учасникам конференції доповідь «Церква і школа: разом чи окремо». Голова єпархіального відділу по роботі з молоддю священик Георгій Гуляєв виступив з доповіддю «Священик у школі: роздуми на тему». Свій досвід викладання у світському вузі та загальноосвітній школі виклав прот. Вадим Бондаренко «Викладання у світському вузі: проблеми і перспективи».
На другому пленарному засіданні з власним досвідом освітньої діяльності в парафіях присутніх ознайомили настоятелі та викладачі недільних шкіл міста Херсона.
На конференції були присутні настоятелі храмів та православні педагоги з парафій Херсонської єпархії УПЦ. Всього у конференції взяло участь 239 чол. Це найбільша кількість у порівнянні з попередніми роками. За даними аналізу анкети-звіту, в Херсонській єпархії УПЦ функціонує 148 парафіяльних недільних шкіл.
Учасники конференції були ознайомлені з досвідом співпраці Херсонської єпархії УПЦ з освітніми закладами Херсонщини. Особливо хотілося б відзначити взаємну зацікавленість в організації спільних освітніх проектів, в яких могли б об’єднати свої зусилля православні педагоги та працівники учбово-виховних закладів Херсонщини.
На конференції обговорювалися актуальні проблеми діяльності парафіяльних недільних шкіл Херсонської єпархії, організації літнього відпочинку та проведення інших освітніх заходів.
Під час конференції в соборі було організовано спеціалізовану книжкову виставку-продаж, розміщено стенди з інформацією про діяльність Херсонської єпархії УПЦ у сфері освіти, виставку методичних матеріалів.
Хід конференції висвітлювали представники Херсонського обласного телебачення та ТРК “Юніон”.
Від імені учасників конференції надіслано телеграми на ім’я Святішого Патріарха Московського та всієї Русі Олексія та на ім’я Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира.
За результатами третьої єпархіальної педагогічної конференції було прийнято Підсумковий документ.