Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Во Львовской области православным запрещают молиться

22.10.2001. АРХІЄПИСКОП ЛЬВІВСЬКИЙ І ГАЛИЦЬКИЙ АВГУСТИН ЗВЕРНУВСЯ ДО ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ З ПРОХАННЯМ ВТРУТИТИСЯ «ДЛЯ ПРИПИНЕННЯ БРУТАЛЬНИХ ПОРУШЕНЬ КОНСТИТУЦІЙНИХ ПРАВ ВІРУЮЧИХ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ У М. ЧЕРВОНОГРАДІ» З БОКУ ПРЕДСТАВНИКІВ МІСЦЕВОЇ ВЛАДИ
З рапорту настоятеля церкви святого первомученика і архідиякона Стефана прот. Степана Деркача можна констатувати факт, що переслідування православних віруючих та порушення їх конституційних прав на Заході України триває.
Спочатку у 1993 році, без згоди з релігійною громадою, місцевою владою була здійснена спроба переєструвати громаду УПЦ в УПЦ-КП. А коли вона не вдалася, місцева влада, міліція, «Беркут», рекет, громади УПЦ-КП та УГКЦ неодноразово намагалися відібрати храм, не допустити до богослужіння Правлячого архієрея, монахів Почаївської Лаври, аж поки 20 січня 2000 року громада з майже 600 парафіян лишилася без храму, проводячи богослужіння на вулиці, під відкритим небом. Парафії було тричі відмовлено у виділенні земельної ділянки.
Але безпосереднім приводом для звернення до Президента став інцидент, який відбувся в Червонограді 14 жовтня, в день Покрови Божої Матері. Коли понад 200 чоловік православних зібралися на молитву, наряд міліції, мотивуючи вказівкою мера міста, наказав віруючим припинити молитися. А коли вони відмовилися, декілька чоловік було заарештовано.
За свідченням настоятеля храму проти громади повстали всі сили Червонограда: мер міста, депутати міської ради, Червоноградська влада і міліція. І це все лише тому, що вони належать до канонічної Української Православної Церкви.