Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

О конфессиональной принадлежности Виктора Ющенко

01.10.2001. НА ЗАПИТАННЯ КОРЕСПОНДЕНТІВ, ЯКУ ЦЕРКВУ ВІДВІДУЄ ЛІДЕР ПОЛІТИЧНОГО ОБ’ЄДНАННЯ «НАША УКРАЇНА» ВІКТОР ЮЩЕНКО, ТОЙ ВІДПОВІВ: «А ВИ ПРОСЛІДКУЙТЕ ЗА МНОЮ У НЕДІЛЮ»
Тим не менш на прохання журналістів, які були присутні під час зустрічі Віктора Андрійовича з активом профіларетівської «Просвіти» в «Українському Домі», висловити своє ставлення до канонічної Православної Церкви і до так званих «національних» церков, Віктор Ющенко дипломатично обійшов «гострі кути» і сказав, що для нього «всі церкви однакові». Дійсно, хто захоче у передвиборний період відвернути від своєї партії досить великий гурт електорату? Та пам’ятається, не так давно добродієм екс-прем’єром була проголошена інша теза: «Православні розколи також є прихованим виразом національного питання. Найбільша Українська Православна Церква перебуває у союзі з РПЦ, в той час як інші церкви демонструють свою незалежність від Москви. Ми не можемо без труднощів покінчити з 400-літнім Московським пануванням» (АРІ, №6, 2001 р.). Чи не правда, проглядається однозначна заангажованість політичного діяча? Тож є чому приховувати свої релігійні орієнтири.

16.10.2001. СВОЄЮ ПОЯВОЮ НА «ФІЛАРЕТІВСЬКОМУ ОСВЯЧЕННІ» В РІВНОМУ ВІКТОР ЮЩЕНКО ВІДПОВІВ НА ЗАПИТАННЯ ПРО СВОЮ КОНФЕСІЙНУ ПРИНАЛЕЖНІСТЬ
Як ми повідомляли раніше, під час зустрічі Віктора Андрійовича Ющенка з активом профіларетівської «Просвіти» в «Українському Домі» на запитання, яку Церкву відвідує лідер політичного об’єднання «Наша Україна», той відповів: «А ви прослідкуйте за мною у неділю». Ми не маємо права втручатись у приватне життя Віктора Андрійовича і починати шпигувати за ним. Але пан Віктор, запропонувавши нам «прослідкувати за ним», з’явився сам у неділю 14 жовтня на «освяченні» Свято-Покровського собору в м. Рівному, де Віктор Ющенко був «хедлайнером усіх святкових заходів» («Політична Україна», Рiвне, 15.10.01), тим самим відповівши на запитання. Чин освячення очолював анафемований «святіший» Філарет. Там же пана Віктора хлібом-сіллю зустрічав голова «церковної» ради Василь Червоній, а Віктор Андрійович проголосив, що «новозбудований та освячений храм покликаний згуртувати людей і вселити в їхні душі надію…» («Україна молода» 16.10.01 р.).
В наші душі теж вселилась надія, що філаретівці, віддадуть нарешті, кафедральний храм Української Православної Церкви в Рівному, захоплений тим же Червонієм з компанією і утримуваний досі наперекір рішення суду. Редакція сервера обіцяє ближчим часом детально з’ясувати ситуацію навколо Свято-Воскресенського кафедрального собору й проінформувати наших читачів.

02.10.2001. АКСАКАЛ ФИЛАРЕТОВСТВА ЛАРИСА СКОРИК РЕШИЛА СНОВА ВСПЛЫТЬ НА ПОЛИТИЧЕСКОЙ АРЕНЕ СТРАНЫ. ОНА СТАЛА СОПРЕДСЕДАТЕЛЕМ НОВОЙ ВСЕУКРАИНСКОЙ ПАРТИИ МЕЖНАЦИОНАЛЬНОГО СОГЛАСИЯ «НОВиЙ СВіТ», ЗАРЕГИСТРИРОВАННОЙ МИНЮСТОМ УКРАИНЫ
В Министерстве юстиции Украины зарегистрирована новая политическая организация — Всеукраинская партия межнационального согласия (ВПМС) «Новий світ». Примечательно, что новая партия провела свою первую пресс-конференцию в Симферополе, как раз неподалеку от одноименного завода шампанских вин «Новый свет». Однако новое партийное шампанское, похоже, будет кисловатым. Об этом свидетельствует то, что одним из сопредседателей новой партии оказалась Лариса Скорик, не к ночи будь помянута. Давно забытая престарелая фурия филаретовского раскола решила вновь напомнить о себе, но уже в ином качестве. Другими сопредседателями оказались не ее подельники по анафеме из «киевского патриархата», а некто Сервер Керимов и Хубедин Куртбединов. Сменила ли пани Скорик свое вероисповедание и носит ли теперь паранджу, нам неизвестно, однако новое политобразование своими целями декларирует «соблюдение прав и свобод личности независимо от расы, национальности, политических взглядов и вероисповедания, последовательное отстаивание политических, правовых, социально-экономических, культурных и духовных интересов коренных народов и национальных меньшинств в Украине, борьба со всеми проявлениями шовинизма, ксенофобии, антисемитизма и регионального экстремизма». Насчет соблюдения прав, Лариса Павловна, это мы знаем и помним. И то, как вы натравливали бесноватую толпу на православных монахинь, и то, как в течение многих лет шельмовали и порочили Украинскую Православную Церковь, помним.
Впрочем, возможно, пани Скорик организовала новую партию «с благословения» своего патрона — Филарета. Он, как известно, давно не равнодушен к Крыму и с радостью поможет подлить масла в огонь межконфессиональных проблем полуострова.