Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Пребывание в Украине честной главы святого апостола Андрея Первозванного

Пребывание в Украине честной главы
святого апостола Андрея Первозванного

5.09.2001. В СТІНАХ СВЯТО-УСПЕНСЬКОЇ КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКОЇ ЛАВРИ ВІДБУЛАСЬ ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЯ ЗА УЧАСТЮ БЛАЖЕННІШОГО МИТРОПОЛИТА ВОЛО-ДИМИРА ТА ДЕЛЕГАЦІЇ ЄЛАДСЬКОЇ (ГРЕЦЬКОЇ) ПРА-ВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ, ЩО СУПРОВОДЖУВАЛА ДО КИЄВА ВЕЛИКУ ХРИСТИЯНСЬКУ СВЯТИНЮ — МОЩІ АПОСТОЛА АНДРІЯ ПЕРВОЗВАННОГО
Предстоятель УПЦ Блаженніший Володимир, митрополит Київський і всієї України, відзначив: прибуття святих мощів до України та можливість всіх бажаючих вклонитися цій великій православній світовій святині є знаменною подією для українського Православ’я. Його Блаженство висловив подяку Єладській Православній Церкві та її Предстоятелю Блаженнішому Архієпископу Христодулу, та присутньому на конференції протопресвітеру Ніколаосу Скіадаресісу, представнику Патрської митрополії, настоятелю Андріївської церкви міста Патр, за надану можливість пра-вославним України долучитись до великої благодатної святині.
В свою чергу керівник грецької делегації о. Ніколаос дяку-вав Блаженнішому Митрополиту Володимиру та в його особі всьому українському народові за шанобливість й повагу, з якою вірні УПЦ зустріли чесну главу апостола Андрія. Він також розповів про те, що лише чотири рази мощі виїздили за межі Греції, проте такої кількості людей, як в Україні їм до цього ще не поклонялось.
Високопреподобний Ніколаос подарував Блаженнішому Володимиру книгу з матеріалами останньої наукової кон-ференції, на якій незаперечним науковим фактом було ще раз засвідчено, що св. ап. Андрій проповідував християн-ство на землях, які зараз є теріторією України. Це підтверджують, зокрема, константинопольські та інші літописи. «Святий Андрій справді є вселенським апосто-лом, який ніс благовістя Христа усьому світові, — зазначив о. Ніколаос. — Це особливо символічно у наш складний час, коли на православну віру піднімаються темні сили сектантства, єресей та розколів. Присутність у Києві свя-тих мощів апостола Андрія наче засвідчує світові, що Ук-раїна є історичною православною державою и ії боголю-бивий народ віддає своє серце саме канонічній Право-славній Церкві під предстоятельством Блаженнішого Ми-трополита Володимира. У Православній Греції поділяють і розуміють, які духовні випробування долає ваша Церква у протистоянні розкольникам. Ми розуміємо також, який справді святительський, ісповідницький хрест несете Ви, Ваше Блажество, ведучи церковний корабль України крізь рифи і скелі Вашого сьогодення. І ми знову завіряємо Вас, що православні Еладської Церкви завжди з Вашим наро-дом у молитовній канонічній єдності. Нехай за молитвами святого апостола Андрія Первозванного благословляють-ся Богом Ваші предстоятельскі труди та труди духовенст-ва УПЦ у широкій просвітницькій і благодійницькій діяльності. Духовне окормлення та виховання дітей Ук-раїни, підростаючого покоління, студенства, воїнства, страждених і знедолених свідчить про те, що УПЦ є живою Христовою Церквою, силу якій подає Сам Господь».
Присутні журналісти звернулися до Блаженнішого Митро-полита Володимира з рядом питань. Зокрема йшлося про присутність на урочистостях на честь 950-річчя Києво-Печерської Лаври у Національній опері лідера розколь-ників «патріарха УПЦ-КП» Філарета, яке українськими мас-медіа було оцінене як крок до полагодження розколу в українському Православ’ї. Владика Митрополит відповів, що урочистості були заходом світської влади, яка запро-сила до участі в них лідерів розколу на свій розсуд. І цей захід не має ніякого відношення до процесу подолання розколу в Україні.
На запитання про «статус» православних святинь, які за-хоплені іновірцями, як, наприклад, глава св. Іоанна Пред-течі, котру захопили мусульмани, або мощів св. мц. Вар-вари, які перебувають у розкольницькому храмі, Бла-женнішій відповів: «Такого богословського поняття, як «статус св. мощів» не існує, адже святиня не може бути визначена світськими категоріями. Що ж до самих святих мощів, то їх благодатна дія не припиняється, незважаючи на місцеперебування, і тільки воля самих святих на те — скільки часу їм перебувати у полоні невірних».