Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Офіційна позиція УПЦ

ОФІЦІЙНА ПОЗИЦІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ
З листа Предстоятеля Української Православної Церкви
Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира
До голови Державного комітету у справах релігій України В. Д. Бондаренка
(серпень 2001 року)

З огляду на зміст виступу Президента України Л.Д.Кучми на урочистому зібранні в Національній опері України з нагоди святкування 950-літнього ювілею Києво-Печерської Лаври УПЦ вважає, що настав час і є всі підстави для втілення у життя якісно нової концепції державно-церковних відносин.
Не окремі «косметичні» поправки, а радикальні концептуальні зміни мають бути внесені у нині чинний Закон. Українська Православна Церква схвалює ідею про можливе поєднання різних проектів для подальшої підготовки на їх основі Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації, проте підтримує майбутній законопроект лише за наступних умов:

1. В Закон України «Про свободу совісті та релігійні організації» обов’язково має бути вписана преамбула, в якій би наша незалежна світська держава визнала особливу роль канонічного Православ’я в історії України, в становленні та розвитку духовності і культури її народу,
2. Зміни до Закону мають покласти кінець дискримінації цивільно-правових відносинах об’єднань релігійна організацій, зокрема Церкви в цілому. Церкві має бути надано статус юридичної особи, внаслідок чого Церква стане власником майна, що використовується або ж передається Церкві. Це зніме гостроту з проблеми, коли якась громада бажає змінити конфесійну приналежність, то тоді вона може це зробити, лише залишаючи майно, храм, яке залишається в користуванні Церкви. Проти цих змін категорично виступають розкольники, що надає можливість безкарно захоплювати храми, інші церковні приміщення, які належать до іншої конфесії.
3. Право займатися виробничою та господарською діяльністю має бути надано не тільки тим підприємствам, які утворюються релігійними організаціями, а й самим релігійним організаціям.
4. В усі попередні роки УПЦ послідовно виступала і виступає за те, щоб із чинного законодавства була вилучена стаття про почерговість богослужіння. Ця норма лише ускладнила взаємовідносини між різними конфесіями, віруючими, що призвело до відкритих протистоянь і зіткнень.
5. Без будь-яких попередніх умов Держава має повернути у власність Церкви культові споруди, інше церковне майно, яке поки що знаходиться у власності Держави, включаючи господарські приміщення, будівлі, начиння, богослужбову літературу тощо.

Для укладання повноцінного життя Церкви потребують нової редакції і інші, не менш важливі, положення законопроектів,
До того ж повідомляємо, що Українська Православна Церква готує свій проект Закону «Про свободу совісті та релігійні організації», який найближчим часом буде подано Вам для розгляду.