Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Блаженнійший Митрополит Онуфрій прочитав першу частину Покаянного канону у Києво-Печерській Лаврі


18 березня, у перший день Великого посту, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив читання Великого покаянного канону преподобного Андрія Критського у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.
Велике повечірʼя з Покаянним каноном відбулось у храмі в імʼя преподобного Агапіта Печерського.

Разом з Предстоятелем молилась братія монастиря, парафіяни та паломники Києво-Печерської Лаври.

За богослужінням співав братський хор обителі.

КИЇВ. Блаженніший Митрополит Онуфрій дав настанови проходження Великого посту


У своїй проповіді напередодні початку Великого посту Блаженніший Митрополит Онуфрій розповів про головну умову корисного подвигу для душі людини.

«По милості Божій ми, дорогі брати і сестри, отці, наблизилися до спасительного часу Святого і Великого посту», – сказав Архіпастир.

Він нагадав Євангельські слова, які читали цього дня в Церкві: «Коли постите, не будьте сумні, як лицеміри, бо вони приймають на себе похмурі обличчя, щоб на людях показатися такими, що постяться. Істинно кажу вам: вони вже отримують нагороду свою. А ти, коли постишся, помасти голову твою і вмий лице твоє, щоб явитися постником не перед людьми, а перед Отцем твоїм, Котрий втайні; і Отець твій, Який бачить таємне, віддасть тобі явно» (Мф. 6:16-18). Подробней…

Благословіння Блаженнішого Митрополита Онуфрія на Великий піст

Дорогі брати і сестри! Возлюблені чада Церкви Христової!

Милістю Божою, розпочинаються дні Великого посту — часу особливого, що повертає нас, за образом євангельської притчі, з далекої країни гріха в дім Небесного Отця (Лк. 15:11-32).

Щорічно настання спасительних великопосних днів дарує нам можливість відкинути діла темряви (Рим. 13:12) і повернутися на шлях життя (Пс. 15:11). Цьому сприяє як календарний час святої Чотиридесятниці, що збігається з періодом весняного пробудження природи, так і особливий покаянний настрій постових богослужінь.

Дотримання Великого посту є не тільки важливою, а й невід’ємною умовою правильного шляху до спасіння. Великий піст відкриває духовні очі та дає можливість побачити себе справжнього перед Богом, проаналізувати і виправити себе у світлі грядущої вічності. Наставляючи своїх чад на благодатний час посту, Свята Церква нагадує нам, що ми покликані просвітитися духовною силою Господа, Який є світло, і немає в Ньому ніякої темряви (1 Ін. 1:5). Справжнє духовне життя — це не тільки відмова від зла і моральне вдосконалення, але й стяжання благодаті Святого Духа, преображення людської душі Божественною силою Воскреслого з мертвих Господа нашого Іісуса Христа.

У священні дні святої Чотиридесятниці підсилимо наші гарячі молитви про мир до Бога миру (1 Фес. 5:23). Нехай плодами нашого постування стане примноження любові, припинення ворожнечі та кровопролиття, викорінення ненависті й усякої злоби, щоб нам, достойно пройшовши поприще духовного подвигу, стати мертвими для гріха та живими для Бога у Христі Іісусі Господі нашому (Рим. 6:11). Подробней…

ЧЕРКАССЫ. Митрополит Феодосий призвал молиться за православных журналистов

«От всей души, от всего сердца молимся, чтобы Господь укрепил тех, кто попал в следственный изолятор, сберег их после заседания Суда митрополит Черкасский и Каневский Феодосий попросил верующих молится о православных журналистах, которые подверглись гонению властей. Об этом сообщили в Telegram-канале Черкасской епархии.

В этот день прокуратура ходатайствовала об избрании владыке меры пресечения в виде заключения под стражу. Суд оставил архиерея под ночным домашним арестом. Митрополит, поблагодарив за молитвы, обратился к верующим.

«Пользуясь возможностью, хочу попросить вас молиться крепко сегодня и в ближайшее время о православных журналистах. Вы знаете, Союз православных журналистов сейчас тоже подвергается атаке. Криминальные уголовные дела возбуждены, заключены некоторые журналисты в следственный изолятор. СПЖ, Первый Казацкий, молимся за них также сердечно, истинно, от всей силы, чтобы Господь защитил и помог им», – сказал он. Подробней…

КИЕВ. Протоиерей Никита Чекман: «Отца Сергия Чертилина судят за то, что говорил правду»

Протоиерей Никита Чекман подчеркнул: «мы будем уповать на милость Божью и защищать свои права».

14 марта, после заседания Суда, адвокат протоиерея Сергия Чертилина протоиерей Никита Чекман прокомментировал решение судьи о заключении священника УПЦ на 2 месяца в СИЗО.

Протоиерей Никита рассказал верующим, которые собрались у стен Суда поддержать отца Сергия, что адвокаты будут подавать апелляцию и призвал молится.

«Будем молиться, в первую, чтобы отец Сергий не отчаялся и не опускались у него руки. Он чувствует, что все за него молятся и это дает ему силы», – сказал священник.

Он добавил, что протоиерей Сергий понимал, что решение, скорей всего будет именно таким.

«К сожалению, судьи в наше время не выносят самостоятельные решения, они Подробней…

КИЇВ. Блаженніший Митрополит Онуфрій висловив співчуття у зв’язку з кончиною Болгарського Патріарха Неофіта

СВЯЩЕННОМУ СИНОДУ
БОЛГАРСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

Ваші Високопреосвященства і Преосвященства,
дорогі владики!

З великою скорботою сприйняв звістку про кончину Святішого Неофіта — Митрополита Софійського, Патріарха Болгарського. Від імені єпископату, духовенства, всіх вірних чад Української Православної Церкви та від себе особисто приношу щирі співчуття вам та всій повноті Болгарської Православної Церкви.

Ми знали Святішого Патріарха Неофіта як великого ієрарха Православної Церкви, Христового служителя високого духовного життя, невтомного архіпастиря, церковного композитора, регента, який особливо любив богослужіння та церковний спів.

Будучи особисто знайомим зі Святішим Патріархом, тепло згадую моменти нашого спілкування і можу свідчити, що новопреставлений був справжнім духовним отцем Подробней…

ЧЕРКАССЫ. Митрополит Феодосий рассказал в ООН о репрессиях против архиереев и верующих УПЦ


8 марта Совет по правам человека ООН в ходе «Панельной дискуссии о противодействии религиозной ненависти, составляющей подстрекательство к дискриминации, вражде или насилию» заслушал видео-обращение митрополита Черкасского Феодосия и главы правозащитной организации с консультационным статусом при Экономическом и Социальном Совете ООН «PublicAdvocacy» Олега Денисова, — передает сайт «PublicAdvocacy».

Как сообщается, митрополит Феодосий сообщил об осуждении судом на 5 лет митрополита Тульчинского Ионафана, фактически за его высказывания и проповеди, которые являются частью свободы слова и не могут быть основаниями для уголовных обвинений.

Правозащитник Олег Денисов в своем выступлении подчеркнул, что власть не привлекает к ответственности преступников, которые захватывают храмы и призывают к насилию в отношении верующих УПЦ. Подробней…

КИЕВ. Комитет Верховной Рады одобрил законопроект по УПЦ к принятию во втором чтении


Гуманитарный комитет Рады рекомендовал обновленную версию законопроекта о запрете УПЦ к принятию во втором чтении.

5 марта комитет Верховной Рады по вопросам гуманитарной и информационной политики рекомендовал законопроект №8371 о запрете УПЦ к принятию во втором чтении. Об этом на своей странице в Facebook написал нардеп от «Евросолидарности» Владимир Вятрович.

По его словам, ко второму чтению в Раду поступит обновленный законопроект с «более сильными» ограничениями.

Так, согласно принятому комитетом тексту проекта Закона, «аффилированные с РПЦ структуры не смогут использовать государственное и коммунальное имущество, а переход общин в ПЦУ будет значительно упрощен». Подробней…

ЧЕРКАССЫ. Митрополит Феодосий обратился к верующим из больничной палаты

Правоохранители требуют поместить митрополита Феодосия в СИЗО.

Митрополит Черкасский Феодосий обратился к верующим из больничной палаты, куда он попал после сердечного приступа в результате действий СБУ. Видеообращение опубликовала пресс-служба епархии на ютуб-канале «Черкасский благовестник».

Архиерей заявил, что все нынешние преследования Церкви – это «тот крест, который Господь на нашу Церковь возложил и без которого было бы невозможно наше с вами спасение». Подробней…

СУМИ. Воїни ЗСУ виступили на захист митрополита Євлогія

3 березня пресслужба Сумської єпархії опублікувала лист від воїнів Збройних Сил України, які захищають Україну на Мар’їнському напрямку, з підтримкою митрополиту Сумському і Охтирському Євлогію.

Військовослужбовці наголосили, що переслідування священнослужителів та вірян Української Православної Церкви – це порушення їхніх конституційних прав та свобод. Вони підкреслили, що справа проти митрополита Євлогія не має під собою реальних підстав.

«Ми, вірні УПЦ, бійці Збройних Сил України і віряни, вимагаємо припинити переслідування митрополита Сумського і Охтирського Євлогія (Гутченко). Оскільки справа проти нього шита білими нитками. Владика Євлогій з 2014 року займав і займає послідовну позицію по збереженню територіальної цілісності України!» – йдеться у листі. Подробней…

СУМИ. Митрополит Євлогій звернувся до пастви у зв’язку з висунутими проти нього обвинуваченнями

27 лютого митрополит Сумський і Охтирський Євлогій звернувся до священнослужителів єпархії з проханням молитов за нього. Владика повідомив про висунуті звинувачення на підставі його проповіді на захист Української Православної Церкви.

Митрополит Євлогій розповів, що підставою для звинувачень стала його проповідь, у якій він «висловився на підтримку нашої Української Православної Церкви та про помилковість тієї релігійної політики проти нашої Церкви та її вірних чад, яку ми всі спостерігаємо».

Ієрарх підкреслив, що звинувачення не мають під собою реального ґрунту.

«Сьогодні, коли брехливі наклепи ллються рікою, а з кожним днем зростає кількість погроз та нагнітається ситуація, моя душа і серце звертаються до Бога, шукаючи у Ньому утіхи та сили. Моя архієрейська совість не дозволяє мені піддатися цим нападкам і признати вину за діяння, яких я не скоював. Я вірю, що правда Божа переможе, але для цього мені потрібна ваша підтримка та молитовна допомога», — йдеться у зверненні. Подробней…

ЧЕРКАСИ. Митрополит Черкаський Феодосій провів робочу комунікацію з директором парламентського комітету Великої Британії з питань міжнародної свободи релігії


21 лютого відбулася онлайн-зустріч митрополита Черкаського і Канівського Феодосія з директором парламентського комітету Великої Британії з питань міжнародної свободи релігії Джулією Джонс. Про це повідомили у пресслужбі Черкаської єпархії.

Під час спілкування владика поінформував представника парламенту Великої Британії про підготовлений до ухвалення в Україні законопроект, котрим буде обмежено релігійну свободу, про факти захоплень храмів, кримінальні справи проти митрополитів, рішення органів місцевого самоврядування щодо скасування прав релігійних організацій УПЦ на земельні ділянки, санкції, застосовані до єпископату Української Православної Церкви, зворотну реституцію (експропріацію) в Церкви історичних будівель храмів та монастирів і багато про що інше.

Озвучені факти викликали крайню зацікавленість глави парламентського комітету з огляду на непоінформованість парламентських кіл Великої Британії Подробней…

ЧЕРКАССЫ. Митрополит Феодосий госпитализирован в стационар


В связи с ухудшением состояния здоровья, спровоцированным гипертоническим кризом, по настоятельному требованию врачей, митрополит Черкасский и Каневский Феодосий был экстренно госпитализирован на стационарное лечение.

Всех православных христиан просим сугубых молитв о здравии владыки Феодосия!

Пресс-служба Черкасской епархии УПЦ

КИЇВСЬКА ОБЛАСТЬ. У Вишгороді релігійна громада повернула захопленний прихильниками ПЦУ храм (відео)


24 лютого, невдовзі після захоплення «священниками» ПЦУ Пантелеїмонівського храму у Вишгороді, релігійна громада зуміла повернути собі святиню. Про це повідомляє «Дозор».

Близько 60 парафіян прийшли вранці до храму, щоб відстояти церкву. «Ідіть, вас сюди ніхто не кликав!» – заявили парафіяни Пантелеїмонівського храму «священникам» ПЦУ Клосу та Большакову. Згодом люди змогли увійти на територію. Настоятелю Діонісію Денисенку віддали ключі від «пцушного» замку. Люди увійшли до свого храму і відслужили подячний молебень.

«Рейдерів з ганьбою вигнали з території храму. Зараз у святині триває молитва за воїнів, які захищають Україну», – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, рано-вранці 21 лютого клірик ПЦУ із села Феневичі Юрій Большаков зрізав замки в Пантелеїмонівському храмі Вишгорода, як він заявив, оскільки йому «не спалося». Парафії вдалося повернути свій храм під контроль. Але 24 лютого Большаков знову зрізав із храму Подробней…

Звернення Блаженнійшого Митрополита Онуфрія у звʼязку з другою річничею від початку російського вторгнення в Україну


Дорогі брати і сестри!
Шановні українці!

Сьогодні виповнюється два роки, відколи російська влада розпочала широкомасштабне військове вторгнення на територію нашої Батьківщини. Свідками і жертвами наслідків цього гріховного діяння є всі наші співвітчизники, до осель яких прийшла ця страшна війна, принісши величезне горе, сповнене сліз і страждань, жаху та відчаю, але найголовніше та найстрашніше — забираючи Богом дароване нам життя.

Проте всі ми показали всьому світові нашу мужність та відвагу у захисті рідної країни, явили свою народну єдність. З перших хвилин того страшного лютневого ранку дворічної давнини українці прийняли відповідальне і жертовне рішення захищати свою країну від підступного ворога, гідно відстоюючи право на вільне життя для своєї країни.

З великою пошаною ми дякуємо сьогодні всім військовослужбовцям Збройних Сил України! Подвиг кожного і кожної із них є неоціненним внеском у перемогу н Подробней…

ЧЕРКАССЫ. СБУ вручила подозрение митрополиту Феодосию за «фейк» о захвате храма Рождества Богородицы


Силовики заявили, что архиерею грозит 8 лет тюрьмы.

СБУ заявила в телеграм, что вручила митрополиту Черкасскому Феодосию «уже четвертое подозрение» по ст. 161 (нарушение равноправия граждан в зависимости от их религиозных убеждений, совершенное должностным лицом повторно).

Силовики пишут, что «собрали новые доказательства преступлений со стороны руководителя Черкасской епархии УПЦ (МП)». «»На счету» митрополита это уже четвертый эпизод его подрывной деятельности против Украины», – сказано в тексте.

В качестве «преступлений» пресс-служба СБУ инкриминирует архиерею УПЦ «распространение среди своих прихожан фейка по поводу «захвата» Храма Рождества Пресвятой Богородицы в Черкассах и выдворения оттуда служителей церкви». Подробней…

ЧЕРКАССЫ. У митрополита Феодосия случился сердечный приступ!


В связи с очередными обысками СБУ, которые начались сегодня с самого утра, была сорвана Божественная Литургия в домовом храме, у митрополита Черкасского и Каневского Феодосия.

С Владыкой случился сердечный приступ. Врачи скорой помощи сейчас оказывают экстренную помощь и решают вопрос о госпитализации Владыки.

Всех верующих православных христиан просим молиться о митрополите Феодосии!!!

Пресс-служба Черкасской епархии УПЦ

ВИННИЦА. Состоялось второе заседание областного Апелляционного суда, в связи с мерой пресечения митрополотиту Ионафану


19 февраля, имело место второе заседание Винницкого областного Апелляционного суда по существу апелляционных жалоб трёх адвокатов митрополита Тульчинского и Брацлавского Ионафана, которые зачитал председатель суда.

Митрополит Ионафан заявил суду ходатайство об отмене ему меры пресечения — ночного домашнего ареста, в связи с окончанием срока её действия, согласно судебному законодательству, которое ограничивает его религиозное право совершать утреннюю Божественную литургию в отдалённых храмах епархии и вне её. Но апелляционный суд отклонил прошение митрополита Ионафана. Подробней…

БАНЧЕНЫ. Митрополиту Лонгину сделали в Румынии операцию на сердце

19 февраля Герою Украины митрополиту Банченскому Лонгину сделали операцию на сердце в одной из клиник Румынии, сообщает в инстаграм Банченский монастырь. По какой причине архиерей выбрал для хирургического вмешательства румынскую клинику, не сообщается.

Пресс-служба монастыря написала, что операция прошла успешно.

«С Божьей помощью операция прошла успешно. Митрополит Лонгин спасен!» — написали на румынской странице обители. По информации СПЖ, операция продолжалась более 4 часов. Подробней…

КИЇВ. У Неділю про Закхея Предстоятель УПЦ очолив Божественну літургію у Києво-Печерській Лаврі


18 лютого, у Неділю 37-ту після П’ятидесятниці, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

Недільне богослужіння відбулось у храмі в ім’я преподобного Агапіта Печерського.

Предстоятелю співслужили голова Відділу зовнішніх церковних звʼязків УПЦ митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій, вікарії Київської єпархії митрополит Васильківський Іоасаф, єпископ Бородянський Марк та духовенство обителі.

Після читання святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді.

У своїй проповіді, в Неділю про Закхея, Блаженніший Митрополит Онуфрій зазначив, що Свята Церква з цього дня розпочинає готувати своїх чад до спасительного часу Подробней…

ЛОНДОН. Церковь Англии призвала Украину отозвать законопроект о запрете УПЦ


Англиканский епископ и духовный лорд Палаты лордов заявил, что законопроект 8371 носит дискриминационный характер и должен быть отозван.

Духовный лорд Палаты лордов, епископ Лидса Ник Бейнс направил в адрес посла Украины в Великобритании Вадима Пристайко письмо, в котором призвал украинские власти отозвать законопроект 8371 о запрете УПЦ как «дискриминационный». Копии были направлены главе Парламента Украины Руслану Стефанчуку, Специальному докладчику ООН по вопросам свободы религии и убеждений профессору Назиле Ганеа, госсекретарю Великобритании по иностранным делам, делам Содружества и развития Джеймсу Клеверли, госминистру по делам Ближнего Востока, Северной Африки, Южной Азии, Содружества и Организации Объединенных Наций в Министерстве иностранных дел, дел Содружества и развития (FCDO) лорду Ахмаду.

Письмо было написано еще 13 ноября 2023 года, но в распоряжении редакции СПЖ оно оказалось только сейчас. Подробней…

КИЇВ. Суд призначив ієродиякону Павлу заставу у розмірі 121 тисячі гривні за захист Києво-Печерської Лаври

13 лютого Солом’янський районний суд Києва призначив заставу у розмірі 121 тис. гривень ченцю Києво-Печерської Лаври ієродиякону Павлу (Музичуку). Про це повідомив адвокат Лаври протоієрей Микита Чекман.

Співробітники Служби безпеки України провели обшук у келії монаха 9 лютого, після чого його забрали на допит. Згодом СБУ звинуватила монаха в організації “провокацій” у Лаврі навесні 2023 року на користь РФ (імовірно, йдеться про молитовні стояння віруючих біля Лаври), а також в начебто виправданні російської агресії. Отцю Павлу вручили повідомлення про підозру, зміст якого, за словами адвоката, «є досить сумнівним, а всі обставини мають підлягати ретельному дослідженню та перевірці в судовому порядку», водночас отець Павел є «активним учасником захисту прав монастиря та являється одним з учасників судових процесів проти незаконного позбавлення права користування храмами Києво-Печерської лаври та щодо виселення монахів». Подробней…

КИЇВ. Предстоятель УПЦ очолив Божественну літургію у Києво-Печерській Лаврі

11 лютого Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

Недільне богослужіння відбулось у храмі в ім’я преподобного Агапіта Печерського.

Предстоятелю співслужили керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, вікарії Київської єпархії митрополит Васильківський Іоасаф, архієпископ Білгородський Сильвестр, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк та духовенство обителі.

Після читання святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді. Подробней…

ЧЕРНІВЕЦЬКА ОБЛАСТЬ. Б’ють віруючих та тікають від ТЦК: ідентифіковано осіб, які штурмують храми на Буковині (оновлено)

6 та 8 лютого прихильники ПЦУ за допомогою кількох десятків кремезних чоловіків захопили Петропавлівський храм у місті Сокиряни та звершили спробу захопити церкву у селі Ленківці Чернівецької області. За інформацією Telegram-каналу «Дозор на Першому козацькому», захопленням храмів «керували капелани ПЦУ Роман Грищук та Назар Краснодемський. Силову підтримку їм надавали наймані бойовики з охоронної фірми «Тигр»», передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Зазначається, що рейдери в Сокирянах «вдерлися до святині, виштовхали парафіян та заблокували церкву». Зрізали замки на церкві та застосували грубу силу до віруючих наймані молодики й у Ленківцях.

«За повідомленнями з місця подій, рейдери від ПЦУ були озброєні ціпками та кастетами», — додають журналісти.

Один з найманців вчинив напад на парафіянина у Ленківцях: «На відео видно, як вірянин УПЦ підходить до рейдерів, які вишикувалися перед дверима Дому Божого. Злочинці кидаються на парафіянина храму та починають бити». Подробней…

КИЕВ. Народный депутат Артем Дмитрук: В ближайшее время власти хотят поставить точку в вопросе с Лаврой

Артем Дмитрук, комментируя вручение подозрения монаху Лавры, заявил, что в ближайшее время власти хотят поставить точку в вопросе с монастырем.

Народный депутат Украины Артем Дмитрук заявил, что власти хотят уже в ближайшее время поставить точку в вопросе с Киево-Печерской лаврой и «лишить миллионов украинцев святыни, в которой веками молились их предки». Об этом он написал в своем Telegram-канале, комментируя вручение подозрения архидиакону Лавры Павлу (Музычуку).

Нардеп отметил, что монах не занимался постановками видеосюжетов, не провоцировал скандалы, а пытался рассказывать только то, что видел.

«Интересно, как мог монах Лавры заниматься «подрывной деятельностью» в пользу государства-агрессора, публикуя видео о том, что происходило под Лаврой? Подробней…

КИЕВ. Адвокат Лавры: Содержание подозрения иеродиакону Павлу – сомнительное


Протоиерей Никита Чекман сообщил, что сторона обвинения требует 500 тысяч гривен в виде залога за отца Павла.

Адвокатами Центра Правовой защиты оказывается правовая помощь иеродиакону Павлу (Музычуку), обыск в келье которого сегодня был проведен работниками СБУ, сообщил адвокат Лавры протоиерей Никита Чекман.

Он отмечает, что «отец Павел является активным участником защиты прав монастыря и является одним из участников судебных процессов против незаконного лишения права пользования храмами Киево-Печерской лавры и по выселению Подробней…

ЧЕРНІВЦІ. Поліція відкрила справу за фактом побиття митрополита Лонгина


Правоохоронці Чернівецької області розпочали розслідування за фактом побиття митрополита Банченського Лонгина. Про це повідомила виданню УНН начальниця відділу комунікації поліції Чернівецької області Кароліна Маришева.
«За публічними заявами Михайла Жара були внесені відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за правовою кваліфікацією ст. 125 ККУ – умисне легке тілесне ушкодження», – сказала Кароліна Маришева.

За її словами, у межах кримінального провадження буде здійснено низку слідчих дій з метою встановлення всіх обставин та остаточної правової кваліфікації події.

На YouTube-каналі Банченського монастиря 6 лютого опублікували коментар владики, в якому він розповів, що 22 січня невідомий скоїв напад на нього, завдавши удару в обличчя. Від удару архієрей втратив свідомість, пізніше йому на віках було проведено операцію.

БАНЧЕНИ. Митрополит Лонгін дав коментар щодо подій, які з ним відбулися

Митрополит Банченський Лонгин заявив, що в ніч на 22 січня 2024 року невідомий постукав у його двері та завдав йому ударів в область обличчя.
Про це він сказав у зверненні, опубліковане YouTube-каналом Банченського монастиря.
 
«Для заспокоєння скажу пару слів, щоби ніхто не переживав. У нас все добре, все йде так, як має йти за нашою православною вірою. Ми повинні все терпіти, страждати і молитися. Я зараз захворів трошки, але отримав по заслугах. Так Господь дає, слава Тобі, Боже. Але Бог нехай простить усіх і помилує всіх. Більше я нічого не буду говорити», – сказав ієрарх.
У лікарні йому повідомили, що він залишився живим після нападу виключно через особливості анатомічної будови голови.
«Лікарі, коли побачили, сказали: «Владико, у вас інша конструкція голови. Якби було, як у всіх людей, вас би не було в живих. У вас все ціле, кістка у вас ціла. Господь просто врятував вас»», – передав архієрей розмову з медиками. Подробней…

БАНЧЕНИ. На митрополита Лонгіна було скоєно напад


Невідомий завдав удару в обличчя митрополиту Лонгину, внаслідок чого архієрей знепритомнів.

У ніч на 22 січня невідомий здійснив напад на митрополита Банченського Лонгина, завдавши удару в обличчя архієрею.
Коментар митрополита Лонгина опублікували на сторінці Банченського монастиря у Фейсбук.

Через удар митрополит Лонгин знепритомнів, а на віках було проведено хірургічне втручання.
«Постукали 3 рази на двері, а коли відчинив, отримав удар. Зараз почуваюся добре! Все залишається на милість і Божий суд», – додав владика.

Сторінка Фейсбук Центру інформації УПЦ

КИЇВ. У день Собору новомучеників і сповідників Блаженнійший Митрополит Онуфрій очолив Божественну літургію у Києво-Печерській Лаврі (+відео)


4 лютого, у Неділю 35-ту після П’ятидесятниці, день Собору новомучеників і сповідників Церкви Руської, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі. Недільне богослужіння відбулось у храмі в ім’я преподобного Агапіта Печерського.

Предстоятелю співслужили керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, вікарії Київської єпархії митрополит Васильківський Іоасаф, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк та духовенство обителі.

Після читання святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді.

За Літургією помолились про мир на українській землі; про позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто Подробней…

ЛОНДОН. Музыканты Европы и мира поздравили выдающегося духовного композитора Митрополита Ионофана с юбилеем


Ваше Высокопреосвященство, дорогой о Господе Владыка Ионафан, благословите!

Позвольте присоединить наш запоздалый голос к хору поздравлений и благопожеланий в связи с Вашим 75-летним юбилеем!

Зная Вас как замечательного духовного композитора, музыка которого сегодня исполняется в православных храмах по всему миру, мы, регенты, докладчики и организаторы только что завершившего работу V общеевропейского православного церковно-певческого съезда, хотим пожелать Вам крепости духа и стойкости в преодолении тех испытаний, сквозь которые Господь попускает пройти достойным и верным его чадам в столь трудные для Святого Православия времена.

Мы молимся о Вашем здравии и благополучии, об умиротворении бушующих Подробней…

Вітання Предстоятеля УПЦ митрополиту Тульчинському і Брацлавському Іонафану з 75-річчям з дня народження

ЙОГО ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕНСТВУ,
ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕННІШОМУ ІОНАФАНУ,
МИТРОПОЛИТУ ТУЛЬЧИНСЬКОМУ І БРАЦЛАВСЬКОМУ

Ваше Високопреосвященство, дорогий Владико!

Сердечно поздоровляю Вас зі знаменним ювілеєм — 75-річчям з дня Вашого народження.

Благословенний Бог, Який підперізує мене силою, рівняє переді мною дорогу мою. Ти даєш мені щит спасіння Твого, правиця Твоя підтримує мене і ласка Твоя звеличує мене (Пс. 17:33,36). Такими словами хваління і подяки відмічаєте Ви свій ювілей, яким Господь увінчав Вашу Святиню у цей світлий день Малої Пасхи.

У нелегкі часи Премудрий Господь покликав Вас до священицького служіння та приєднав до сонму наступників Апостольських, які відгукнулися на заклик: Паси вівці Мої (Ін. 21:17). Протягом багатьох років Ви з гарячими молитвами приносите Подробней…

КИЇВ. У Неділю 34-ту після П’ятидесятниці Предстоятель очолив Божественну літургію у Києво-Печерській Лаврі

28 січня, у Неділю 34-ту після П’ятидесятниці, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

Недільне богослужіння відбулось у храмі в ім’я преподобного Агапіта Печерського.

Предстоятелю співслужили керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, вікарії Київської єпархії митрополит Васильківський Іоасаф, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк та духовенство обителі.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді.

За словами Предстоятеля, найперше історія про зцілення десяти прокажених навчає нас смиренню, адже коли один зцілений самарянин прийшов до Господа, щоб Йому подякувати, то Спаситель не сказав йому, що це Він його зцілив, а сказав: “Віра твоя спасла тебе” (Лк. 17, 19).

“Спаситель був Боголюдиною. І якщо Він зцілював, то це була дія Божественної природи, а як Людина Господь каже цьому чоловікові, що його віра його врятувала, тобто віра зробила того чоловіка здатним прийняти в себе дар зцілення”, — пояснив Блаженніший владика. Подробней…

Митрополит Антоний : Без Бога человечество не способно решить никаких проблем


Кажется, в современном мире не осталось мест, где люди бы чувствовали себя в безопасности. Чуть ли не каждый день на планете вспыхивает очередная «горячая точка», и не только на нашей земле: Ближний Восток, Африка, Южная Америка…

Но и пребывание в относительно благополучных странах уже не видится гарантией спокойствия. Никто из самых признанных экспертов не сможет предсказать, где полыхнет в следующий раз.

О чем это говорит? Об очень многом. Прежде всего о том, что международные организации, которые изначально создавались для урегулирования всех возможных конфликтов между государствами, уже давно не справляются со своими обязанностями. И чем больше эти организации декларируют прекрасные Подробней…

КИЇВ. Вітальне слово Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія до Дня Соборності України


Дорогі брати і сестри! Шановні українці!

Вітаю всіх вас з Днем Соборності України! Вітаю зі святом, яке нагадує нам про необхідність єдності, в якій полягає сила кожного народу. Саме таку силу з перших днів повномасштабної війни явив наш український народ, а всі ми з вами були активними учасниками прояву та будівничими цієї єдності.

Всі роки незалежності нашої країни Українська Православна Церква незмінно стоїть на засадах Української державності, рішуче засуджуючи будь-які посягання на міжнародно визнані кордони нашої країни. Саме тому в перший день війни наша Церква чітко заявила, що Україна це наша держава, що Україна це наша рідна країна і ми будемо її захищати! Свідченням нашої державницької позиції є також велика кількість вірян Української Православної Церкви, які захищають Батьківщину у лавах Збройних Сил України, виконують гуманітарні місії та займаються волонтерством. Подробней…

ЧЕРНІВЕЦЬКА ОБЛАСТЬ. Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив Божественну літургію у Банченському монастирі


14 січня, у Неділю перед Богоявленням, день пам’яті святителя Василія Великого та свята Обрізання Господнього, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію у Свято-Вознесенському Банченському чоловічому монастирі.
Богослужіння відбулось у головному соборі обителі. Предстоятелю співслужили митрополит Банченський Лонгин, митрополит Шепетівський і Славутський Євсевій, архієпископ Хотинський Веніамін, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, єпископ Камінь-Каширський Афанасій, єпископ Герцаївський Силуан, єпископ Новоселицький Клеопа, єпископ Івано-Франківський і Коломийський Никита, духовенство монастиря, Чернівецько-Буковинської єпархії та гості у священному сані.

За Літургією помолились про мир на українській землі; про позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. У молитві після сугубої єктенії Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому. Подробней…

ПОЧАЇВ. Блаженнійший Митрополит Онуфрій очолив святкове богослужіння у Лаврі


12 січня, у день пам’яті святої мучениці Анисії, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію у Свято-Успенській Почаївській Лаврі.

У період святок Блаженніший Митрополит Онуфрій звершує архіпастирський візит у західні єпархії Української Православної Церкви. Зокрема, 11 січня відбулось урочисте богослужіння у Зимненському монастирі, який, як і Почаївська Лавра, підпорядковується Предстоятелю.

В Успенському соборі Лаври Його Блаженству співслужили митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій, митрополит Кам’янець-Подільський і Городоцький Феодор, намісник обителі митрополит Почаївський Володимир, ректор Почаївської духовної семінарії архієпископ Шумський Іов, духовенство монастиря та гості у священному сані. Богослужбові піснеспіви та різдвяні колядки виконували насельники обителі.

За Літургією помолились про мир на нашій землі, благословення Господнє українському народу, про позбавлення від ворога та за воїнів-захисників.

Наприкінці богослужіння Блаженніший Митрополит Онуфрій та священнослужителі звершили чин славлення Різдва Христового. Подробней…

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСТЬ. Предстоятель звершив святкове богослужіння у Зимненському монастирі

Блаженніший Митрополит Онуфрій перебуває з різдвяним візитом на Волині.

11 січня, у день пам’яті мучеників 14 000 немовлят, від Ірода у Віфлеємі вбитих, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію у Святогірському Успенському жіночому монастирі у Зимно на Волині.

Предстоятелю співслужили митрополит Володимир-Волинський і Ковельський Володимир, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, єпископ Камінь-Каширський Афанасій, духовенство монастиря та гості обителі у священному сані.

За богослужінням молилась настоятелька обителі ігуменя Стефана (Бандура), сестри, парафіяни та паломники монастиря. Подробней…

КИЇВ. Предстоятель Українськой Православної Церкви очолив святкування дня пам’яті преподобного Воніфатія Феофаніївського

9 січня, у день пам’яті преподобного Воніфатія Феофаніївського, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію у Пантелеймонівському жіночому монастирі (Феофанії).

Святкове богослужіння відбулось у головному соборі обителі, яку заснував святий Воніфатій.

Предстоятелю співслужили керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, архієпископ Яготинський Серафим, архієпископ Білогородський Сильвестр, єпископ Згурівський Амвросій, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк та духовенство обителі.

За богослужінням молилась настоятелька монастиря ігуменя Єлисавета (Андреєва), сестри, парафіяни та паломники обителі.

За Літургією помолились про мир на нашій землі, благословення Господнє українському народу, про позбавлення від ворога та за воїнів-захисників. Подробней…

ТУЛЬЧИН. У Ладижині на Вінниччині жорстоко побили настоятеля та з допомогою бульдозерів захопили Казанський храм (відео)

У ніч на 9 січня 2024 року, третій день Різдвяних свят, прихильники ПЦУ за допомогою бульдозерів, не чекаючи на рішення суду за позовом громади, захопили Казанський храм Тульчинської єпархії УПЦ в місті Ладижин Вінницької області. Про це повідомляє пресслужба Тульчинської єпархії.

«Православних парафіян, що чергували в ньому, витягли за руки і ноги на мороз. Видно закривавлене обличчя настоятеля храму ієрея Євгена Воробйова», — інформують в єпархії.

На місце події віряни викликали поліцію, парафіяни розповіли, що вночі рейдери «за руки, за ноги викидали людей з храму на мороз».

Нагадаємо, релігійна громада Казанського храму УПЦ, який перевели в ПЦУ на рейдерських зборах 10 листопада 2023 року, заявила про свою вірність УПЦ. Організаторами незаконного заходу виступили депутат Верховної Ради Микола Кучер і керівництво однієї з місцевих компаній. Натомвсть, 13 листопада в храмі відбулися легітимні збори релігійної громади, на яких віряни проголосували за те, щоб залишатися в лоні Української Православної Церкви. 28 грудня 2023 року група прихильників ПЦУ намагалася взяти штурмом храм УПЦ, проте віруючим вдалося зупинити рейдерів. Подробней…

Православна Україна славить Різдво Христове


Подробней…

Різдвяне привітання Блаженнішого Митрополита Онуфрія 2024

Різдвяне послання Предстоятеля Української Православної Церкви Митрополита Київського і всієї України Блаженнійшого Онуфрія


Христос рождається — славте,

Христос з Небес — зустрічайте,

Співайте Господеві вся земля

Ірмос канону Різдва Христового

Цими святими словами сердечно поздоровляю всіх Вас, боголюбиві архіпастирі і пастирі, благочестиві іноки та інокині, дорогі брати і сестри, з великим мироспасительним Празником Різдва по плоті Спасителя нашого і Бога, Господа Іісуса Христа.

На превеликий жаль, і цьогорічне Свято Різдва Христового ми зустрічаємо під гул смертельних пострілів, якими вороги нищать нашу землю і наш народ. Крім цієї скорботи, ми страждаємо ще від внутрішньої ворожнечі, яка на релігійному ґрунті розпалюється всередині нашого народу. Всяка ворожнеча внутрішня і зовнішня має один ефект, одну дію — вона ослабляє і нищить нас.

Але ми мужньо стоїмо, захищаємо свою землю і любов’ю свідчимо про свою християнську гідність і честь. Ми молимось Богу з глибокою надією, що Господь зглянеться на нас і «спасе нас від ворогів наших і захистить від тих, що повстали на нас» (Пс. 58, 2).

Ніякі обставини не можуть нас відлучити від любові Божої, тому сьогодні ми піднімаємо свої розумні очі до Неба і радісно святкуємо Різдво Христове. Подробней…

КИЇВ. У день Різдва Христового Предстоятель звершив Божественну літургію у Києво-Печерській Лаврі


7 січня, у день свята Різдва Христового, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

Святкове богослужіння відбулось у храмі в ім’я преподобного Агапіта Печерського.
Предстоятелю співслужили керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Васильківський Іоасаф, архієпископ Білогородський Сильвестр, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк та духовенство обителі. Участь у богослужінні взяли численні парафіяни та паломники монастиря.

За Літургією помолились про мир на нашій землі, благословення Господнє українському народу, про позбавлення від ворога та за воїнів-захисників.

Після запричасного вірша архієпископ Білогородський Сильвестр зачитав Різдвяне послання Блаженнішого Митрополита Онуфрія до всіх вірних чад Української Православної Церкви.

Наприкінці богослужіння звершили чин славлення перед іконою Різдва Христового.

Предстоятель привітав паству зі святом Різдва Христового та роздав дітям і дорослим подарунки.

ТУЛЬЧИН. Митрополит Ионафан обратился к Президенту В.А.Зеленскому

— Ваше Всокопреосвященство, благословите!

Наступил 2024 год Новой Христианской Эры, с которым позвольте Вас поздравить с наилучшими пожеланиями!
30 января 2024 Нового года Вы достигнете полноты 75-ти лет жизни, насыщенной счастливыми и печальными событиями земного бытия, с чем заранее Вас поздравляю.

Но есть ещё одно знаковое событие: неисповедимое Провидение Божие преподало Вам великий дар — стать первым из гонимых светской властью иерархов УПЦ, неправедно осужденным городским винницким судом на 5 лет лишения свободы. Вы воистину стали бескровным свидетелем Христовой Истины, находясь под домашним арестом до винницкого апелляционного суда. По древним христианским представлениям, Вы, уважаемый владыка, удостоились парадоксальной чести — стали первым узником совести в «постмайданной» Украине. С чем я также Вас осмелюсь приветствовать. Подробней…

ПОЧАЇВ. Тисячі віруючих у Почаївській лаврі молитовно відзначили день пам’яті преподобного Амфілохія (відео)


1 січня у Свято-Успенській Почаївській лаврі тисячі вірян молитовно відзначили день пам’яті преподобного Амфілохія. Про це повідомляє Почаївська лавра на сторінці у Facebook.

Урочистості у Почаївській обителі розпочалися 29 грудня. Цього дня після вечірнього богослужіння лаврська братія перенесла мощі прп. Амфілохія до Преображенського собору.

31 грудня у Преображенському соборі було звершене всенічне бдіння з читанням акафіста прп. Амфілохію, а в сам день свята у цьому ж храмі була звершена Божественна літургія. Подробней…

КИЇВ. Предстоятель УПЦ освятив храм на честь Світлописаного образу Божої Матері у Києві (+відео)


31 грудня, у Неділю святих отців, перед Різдвом Христовим, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив чин великого освячення храму на честь Світлописаного образу Пресвятої Богородиці у Дарницькому районі міста Києва.

Після освячення оновленої церкви Предстоятель звершив Божественну літургію.

Блаженнішому Митрополиту Онуфрію співслужили митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, архієпископ Переяслав-Хмельницький Діонісій, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, духовенство храму та гості у священному сані.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді. Архіпастир розповів вірянам про особливості родоводу Іісуса Христа, який звучав сьогодні у православних храмах у викладі євангеліста Матфея. Зокрема, Предстоятель звернув увагу слухачів на чотирьох жінок, імена яких, всупереч тогочасній єврейській традиції, звучать поміж імен чоловіків у родоводі Господа. І хоча їхня поведінка не була зразковою, зауважив Блаженніший владика, наш Господь не погидував цим, щоб показати – Він спасає і грішників. Подробней…

КИЇВ. Співчуття Блаженнішого Митрополита Онуфрія рідним загиблих і постраждалим у зв’язку з масованим ракетним обстрілом України 29 грудня 2023 року

Серце країни нашої сповнене глибокою скорботою через трагічні втрати, які наші міста — Київ, Харків, Одеса, Львів, Дніпро та Запоріжжя — пережили через наймасштабніший з початку війни ракетний обстріл. Сьогодні російські ворожі сили атакували Україну з різних напрямків та вдарили по критичній енергетичній та цивільній інфраструктурах. Внаслідок обстрілу загинули десятки людей, ще десятки зазнали поранення.

Виражаємо найщиріші співчуття родинам та близьким тих, хто втратив своє життя в цих жахливих подіях!

Це страшне та безглузде насильство завдає величезного болю та страждань нашій Батьківщині, а особливо тим, хто залишився без своїх рідних та близьких. Українська Православна Церква разом зі своїм народом переживає біль і важкість втрат, які принесла ця жахлива трагедія. У цей час усім нам особливо важливо пам’ятати про взаємопідтримку та єдність, які є вкрай необхідними нашому народу під час сьогоднішніх випробувань. Подробней…

ТУЛЬЧИН. Экспресс-интервью митрополита Тульчинского и Брацлавского Ионафана (Елецких)

«В гонении на меня вероятен интерес некой политической силы на винничине».

Ваше Высокопреосвященство, благословите!

В церковных СМИ и протестных заявлениях православных и инославных Глав и иерархов Церквей отмечается особая жестокость приговора первичного винницкого суда, признавшего Вас, вопреки доводам трёх Ваших адвокатов, виновным в совершении тяжких антигосударственных правонарушений. В частности, в намерении насильственно разрушить конституционный строй Украины. Очень странно, что судья проигнорировал все доводы защиты! Как Вы понимаете «слепоту» прокурора и судьи?

— Прежде всего, обращу Ваше внимание на то, что последний Священный Синод нашей канонической Украинской Православной Церкви официально поставил под сомнение доказательную базу череды судебных приговоров в отношении иерархов УПЦ.

- Несомненно, таковому заявлению предшествовало всестороннее изучение юристами моего, искусственно созданного «дела» сотрудниками Винницкого Подробней…

ТУЛЬЧИН. У Ладижині прихильники ПЦУ штурмують Казанський храм УПЦ (відео)


28 грудня, група прихильників ПЦУ намагається взяти штурмом храм УПЦ на честь Казанської ікони Божої Матері в місті Ладижин Вінницької області.

Захоплення почалося близько 9 години ранку і триває зараз. Понад два десятки чоловіків у військовій формі приїхали на автобус, перелізли через паркан і зрізали замок на воротах та прорвалися до церкви.

“Вони зрізали замки на дверях храму та пономарці. Настоятель храму о. Євгеній Воробйов та парафіяни УПЦ стали біля дверей, щоб зупинити загарбників. Подробней…

КИЇВ. Священний Синод подякував Предстоятелям та представникам Помісних Православних Церков за підтримку УПЦ


Під час підсумкового у 2023 році засідання Священного Синоду Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній зачитав звіт, у якому повідомив членів Синоду про контакти УПЦ з Помісними Церквами.

Відповідно до звіту Керуючого справами, у 2023 році Предстоятелі та ієрархи Помісних Церков неодноразово зверталися з відповідними листами, у яких висловлювали свою підтримку Українській Православній Церкві, особисто Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію та окремим ієрархам Української Православної Церкви у зв’язку з тиском на єпископат, духовенство, чернецтво та вірян УПЦ з боку державної влади, відкриттям кримінальних справ проти них та можливим прийняттям антиконституційних законів проти нашої Церкви.

Протягом року на адресу Київської Митрополії надходили листи підтримки від Патріарха Антиохійського і всього Сходу Іоанна Х та Священного Синоду Подробней…

КИЇВ. Підсумки Священного Синоду Української Православної Церкви від 26 грудня 2023 року


26 грудня у Свято-Пантелеімонівському монастирі у Феофанії міста Києва відбулось підсумкове засідання Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія.

Розглянувши рапорти єпархіальних архієреїв, Священний Синод затвердив намісника Свято-Пантелеімонівського чоловічого монастиря Одеської єпархії та звільнив настоятельку жіночого монастиря на честь Іверської ікони Божої Матері в урочищі «Юзефин» Сарненської єпархії.

Для богослужбового використання в Українській Православній Церкві затверждений текст служби на честь ікони Божої Матері «Володимирська-Десятинна», яка знаходиться у Різдва Богородиці Десятинному чоловічому монастирі м. Києва.

Підбиваючи підсумки, Священний Синод відзначив, що у 2023 році, вперше у новітній історії Української Православної Церкви, особливого загострення набули факти кримінального переслідування ієрархів, духовенства та вірян Української Православної Церкви. Великий резонанс як в українській, так і у світовій спільноті викликали судові процеси над Преосвященними митрополитами Тульчинським і Брацлавським Іонафаном, Вишгородським і Чорнобильським Павлом, Черкаським і Канівським Феодосієм, Банченським Лонгином. У всіх цих випадках підстави Подробней…

КИЇВ. Предстоятель освятив престол у столичному храмі мучеників Адріана і Наталії


24 грудня, у Неділю 29-ту після Пʼятидесятниці, святих праотців, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію та освячення престолу у храмі в імʼя мучеників Адріана і Наталії на Лісовому масиві у Києві.

Предстоятелю співслужили митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, архієпископ Хмельницький і Старокостянтинівський Віктор, архієпископ Переяслав-Хмельницький Діонісій, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, клірики храму та гості у священному сані.

На малому вході Блаженніший Митрополит Онуфрій нагородив настоятеля храму протоієрея Романа Матюшенка правом носіння другого наперсного хреста. Подробней…

Предстоятель розповів, як святитель Миколай врятував одного чоловіка від смерті, а іншого — від тяжкого гріха (відео)


19 грудня, у день пам’яті святителя Миколая Чудотворця, Блаженніший Митрополит Онуфрій розповів декілька історій з життя цього великого Божого угодника, а також про те, як і після відходу у вічність він допомагає людям.

Однією з історій, які розповів Архіпастир, була розповідь про те, як святитель Миколай врятував одного чоловіка від смерті, а іншого — від тяжкого гріха убивства.

За словами Блаженнішого владики, коли в одному селі помирав чоловік і до його смертного одра приходили прощатися родичі, то прийшов до нього і його сусід, який попросив лишити його наодинці із тим чоловіком. Подробней…

КИЕВ. Отошел ко Господу защитник Лавры Владислав Пустовой

16 декабря, скоропостижно, в возрасте 59 лет скончался сотрудник пресс-службы УПЦ Владислав Пустовой.

20 декабря по благословению священноначалия Лавры и при содействии братии монастыря был совершен Чин отпевания в храме преподобного Агапита Печерского. В этот день проводить в последний путь новопреставленного раба Божьего Владислава пришло множество православного народа. Отпевание совершал собор священников из 8 человек. Проститься с покойным приехало духовенство из Винницкой, Хмельницкой, Львовской, Ровенской и Бориспольской епархий. После чина отпевания к присутствующим со словом проповеди обратился благочинный Жмеринского округа Винницкой епархии УПЦ протоиерей Ярослав Коромчевский, который знал покойного на протяжении многих лет. После отпуста к присутствующим с памятным словом обратился многолетний соратник усопшего В.Б.Лукияник.

Погребение было совершено на центральном городском кладбище в Броварах, возле могилы мамы, которую Владислав похоронил 40 дней тому назад. Подробней…

Блаженнійший Митрополит Онуфрій: Головне — зберегти любов і не озлобитися (відео)


У своїй проповіді у день пам’яті святого апостола Андрія Первозваного Блаженніший Митрополит Онуфрій зауважив, що апостол Андрій своїм життям навчає нас любити Бога, свого ближнього як носія образу Божого та звертатися до нашого Творця у молитві.

Як зауважив Першосвятитель, звертаючись до Господа у молитві, християни дякують Богу за все те, що отримали від Нього, просять милостей Божих для близьких, а також каються у своїх гріхах.

«Не буває так, щоб ми проживали життя без всякого падіння, спотикання. Людина, проходячи через труднощі земного буття, десь спотикається, десь падає, десь встає. І ось ця молитва покаяння допомагає людині вставати, коли вона впала», — зазначив Його Блаженство. Подробней…

КИЇВ. У день пам’яті апостола Андрія Первозванного Предстоятель звершив святкове богослужіння у Голосіївському монастирі


13 грудня, у день пам’яті апостола Андрія Первозванного, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію у Покровському Голосіївському чоловічому монастирі.

Святкове богослужіння відбулось у храмі на честь ікони Божої Матері “Живоносне Джерело”.
Предстоятелю співслужили керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, митрополит Васильківський Іоасаф, архієпископ Фастівський Даміан, архієпископ Білогородський Сильвестр, єпископ Ворзельський Ісаакій, єпископ Згурівський Амвросій, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк та духовенство обителі.

На малому вході Блаженніший Митрополит Онуфрій возвів у сан архієпископа намісника монастиря владику Ісаакія. Богослужбовими нагородами були відзначені клірики Голосіївської обителі.

Після читання святого Євангелія Блаженніший архіпастир звернувся до вірян зі словом проповіді.

За Літургією помолились про мир на українській землі; про позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому. Подробней…

КИЇВ. У 33-тю річницю архієрейської хіротонії Предстоятель очолив Божественну літургію у Феофанії


9 грудня, у день 33-ї річниці архієрейської хіротонії Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, у Пантелеймонівському жіночому монастирі (Феофанії) відбулось святкове богослужіння.

33 роки тому, 9 грудня 1990 року, майбутнього Предстоятеля УПЦ, а тоді архімандрита Онуфрія (Березовського) висвятили у єпископа Чернівецького і Буковинського. Традиційно, у день архієрейської хіротонії Блаженнішого владики архієреї, духовенство та віряни УПЦ моляться зі своїм Предстоятелем.

Божественну літургію у Пантелеймонівському соборі обителі очолив Блаженніший Митрополит Онуфрій. Предстоятелю співслужили постійні члени Священного Синоду УПЦ: митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій, голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент; митрополити: Макарівський Антоній, Сарненський і Поліський Анатолій, Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт, Харківський і Богодухівський Онуфрій, Васильківський Іоасаф, Банченський Лонгин, Олександрійський і Світловодський Боголєп, Кіровоградський і Новомиргородський Миколай, Шепетівський і Славутський Євсевій; архієпископи: Яготинський Серафим, Фастівський Даміан, Іванківський Кассіан, Хотинський Веніамін, Роменський і Буринський Тихон, Хмельницький і Подробней…

НЬЮ-ЙОРК. Архиерейский Синод РПЦЗ направил приветственный адрес Блаженнейшему митрополиту Киевскому и всея Украины Онуфрию в связи с 33-й годовщиной хиротонии


9 декабря, в ходе своего заседания Архиерейский Синод во главе с митрополитом Восточно-Американским и Нью-Йоркским Николаем принял текст приветственного адреса Блаженнейшему митрополиту Киевскому и всея Украины Онуфрию следующего содержания:

«Ваше Блаженство, Блаженнейший Владыко!

Готовясь постом к празднику великой радости (Лк. 2, 10), братски о Господе лобызаем Вашу Святыню и наисердечнейше приветствуем Вас с годовщиной Вашей личной Пятидесятницы, молитвенно желая крепкого здравия, бодрости духа и спокойствия Вашей, уважаемой во всем православном мире, личности!

С глубоким волнением и болью следя за событиями на территории Украины: военным конфликтом, репрессиями православных и страданиями «мирных земли» (Пс. 34, 20), простираем Вам руку поддержки и братской любви, возлагая все свое упование на Бога, Который сказал мир народу Своему (Пс. 84, 9). Да владычествует сей мир Божий в сердцах человеческих и да имеют великий мир любящие Закон Божий (Пс. 118, 165)!

Молитвенно соединяясь с Вами, предстоим Коренно-Курской иконе Божией Матери «Знамение», испрашивая Вам укрепления сил на великое служение во блaго всего Святого Православия, которое в нынешние сложные времена так нуждается в благословенном единении своих Поместных Церквей.»

Приняв текст поздравления, Архиерейский Синод направил его в канцелярию Киевской митрополии.

Сайт РПЦЗ

ВАШИНГТОН. Предстоятель Православної Церкви в Америці привітав Блаженнішого Митрополита Онуфрія з річницею архієрейської хіротонії


9 грудня, Блаженніший Архієпископ Вашингтонський, Митрополит всієї Америки і Канади Тихон надіслав вітання з річницею архієрейської хіротонії Предстоятелю Української Православної Церкви, Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію. Про це повідомляє сайт ВЗЦЗ.

У своєму вітанні Блаженніший Архієпископ Тихон згадав подію освячення Митрополитом Київським Іларіоном храму великомученика Георгія в Києві – подію, яка відбулася саме в цей день за часів князя Ярослава Мудрого в середині одинадцятого сторіччя: «цей давній зв’язок між Престолом Вашого Блаженства та іменем великомученика є прообразом багатьох великих страждань, які пережив Київ протягом століть. Нині тривають скорботи київських святинь і страждання Української Православної Церкви. Нехай молитви великомученика завжди будуть поміччю і розрадою для Вашого Блаженства і Вашої пастви в ці неспокійні часи». Подробней…

Предстоятель Сербської Церкви Патріарх Порфирій привітав Блаженнішого Митрополита Онуфрія з річницею архієрейської хіротонії

9 грудня, у день тридцять третьої річниці архієрейської хіротонії Предстоятеля Української Православної Церкви, Предстоятель Сербської Православної Церкви Святіший Патріарх Порфирій надіслав вітання Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію.

Вітання та добрі побажання Святіший Патріарх Порфирій передав Предтоятелю УПЦ як від свого імені, так і від усієї повноти Сербської Православної Церкви. За словами Святішого Патріарха Порфирія, Блаженніший Митрополит Онуфрій є відданим служителем Христової Церкви: “Стоячи постійно тривалу кількість років на місці пастиря Церкви Христової у стражденній Україні, Ви достойно відповіли на Божий заклик, заступаючись перед Богом за ввірену Вам паству і приносячи дари і жертви за гріхи усіх (Євр 5:1)“.

На завершення вітання Його Святість додав наступне: “Підносимо молитви Господу, щоб завжди зміцнював Вас своєю благодаттю та умудряв духовно і тілесно та щоб подарував Свій мир Вам і усій повноті Церкви, на чолі якої Ви стоїте”.

Сайт ВЗЦЗ УПЦ

КИЇВ. Вітання Предстоятеля митрополиту Овруцькому і Коростенському Віссаріону з 70-річчям з дня народження


ЙОГО ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕНСТВУ,
ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕННІШОМУ ВІССАРІОНУ,
МИТРОПОЛИТУ ОВРУЦЬКОМУ І КОРОСТЕНСЬКОМУ

Ваше Високопреосвященство, дорогий Владико!

Прийміть сердечні поздоровлення з визначною датою у Вашому житті – 70-річчям з дня Вашого народження.

Прийнявши дар життя від Всеблагого Бога, Ви крок за кроком сходили від сили в силу, зростали і міцніли духом, наповнювалися премудрістю і благодаттю Божою, щоб у визначений Всемудрим Промислителем час використати отримані і примножені таланти на славу Святої Матері Церкви. Всеціло покладаючись на волю Божу, Ви з готовністю ідете туди, куди кличе Вас голос Священноначалія, пасете Боже стадо, доглядаючи його не примусово, а охоче і богоугодно, не пануючи над спадщиною Божою, а подаючи приклад стадові (див. 1 Пет. 5:2–3). Подробней…

ЧЕРКАСИ. Моніторингова місія ООН з прав людини відвідала митрополита Феодосія, який знаходиться під домашнім арештом


4 грудня співробітники Моніторингової місії ООН з прав людини відвідали митрополита Черкаського і Канівського Феодосія, який вже вісім місяців знаходиться під домашнім арештом у звʼязку зі зфабрикованими проти нього двома кримінальними справами по стт. 161 та 436-2 ККУ за захист Церкви та тверде відстоювання релігійних та канонічних переконань своєї пастви.

В зустрічі також взяли участь адвокати з України та голова міжнародної правозахисної організації з консультаційним статусом при Економічній та Соціальній Раді ООН «Public Advocacy» О.Денисов в онлайн режимі.

Співробітники моніторингової місії ООН були проінформовані про гоніння та дискримінацію на релігійному грунті, яких зараз зазнають віруючі Української Православної Церкви в цілому та Черкаської єпархії зокрема. Особлива увага Подробней…

КИЇВ. У День Збройних сил України Предстоятель УПЦ звершив молебень та освятив три авто на передову

6 грудня, в День Збройних сил України, Блаженніший Митрополит Київський та всієї України Онуфрій очолив у столичному храмі Всіх Святих молебень за мир та всіх захисників України.

Предстоятелю співслужили Голова Синодального відділу УПЦ із взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями України митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин, військове духовенство Київської єпархії та бойові медики волонтери Фонду підтримки Захисників України на честь гетьмана Петра Калнишевського.

«Ми вітаємо всіх наших воїнів, волонтерів, всіх, хто молитвою, трудом сьогодні кує перемогу, протистоїть проти ворогів видимих і невидимих, з професійним днем. Бажаємо, щоб милість Божа була з вами, щоб всі наші воїни були здорові, Богом бережені і хранимі, щоб вони всі здорові, кожен з них, повернувся у свій дім, у свою сім’ю. Щоб Боже благословіння було над нашими захисниками і над всією нашою Українською землею і всім нашим народом. Всіх вас вітаю зі святом, нехай Бог всіх нас береже!» — побажав Його Блаженство після молитви. Подробней…

ЖЕНЕВА. Насильственный захват монастыря в Черкассах обсуждался в ходе коммуникаций на 16-й сессии Форума ООН по проблемам меньшинств


С 30 ноября по 1 декабря в Женеве прошла 16 сессия Форума ООН по проблемам меньшинств, в работе форума принял участие Президент Совета по правам человека ООН H.E. Václav Bálek, специальный докладчик ООН по проблемам меньшинств Mr. Nicolas Levrat, представители международных организаций и правозащитного сообщества.

В ходе мероприятий форума состоялась коммуникация представителей правозащитной организации с консультативным статусом при ЭКОСОС ООН „Public Advocacy“ с должностными лицами ООН, мандат которых предусматривает рассмотрение вопросов о нарушений прав этнических, национальных и религиозных сообществ в разрезе международного права меньшинств.

Коммуникация предусматривала как личные встречи так и распространение письменных заявлений, а также участия в ивентах, организованных различными миссиями государств-участников ООН и международными организациями. Подробней…

Вітальне слово Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія до Дня Збройних Сил України


Дорогі брати і сестри! Мужнє українське воїнство!

Із почуттями щирої подяки та поваги до вашого величного подвигу, сердечно вітаю вас із святом — Днем Збройних Сил України!

Щодня ми є свідками вашої жертовної любові до ближніх, вашої відваги та мужності, вашої професійності у справі оборони нашої держави від підступного ворога. Незважаючи на нестерпну спеку і проливні дощі, на страшні холоди і люті морози, ви гідно несете своє служіння, рішуче відстоюючи територіальну цілісність нашої Батьківщини та захищаючи всіх нас – громадян України.

З перших годин повномасштабного російського вторгнення Українська Православна Церква висловила повну підтримку нашій звитяжній українській армії, молитви за яку лунають за кожним богослужінням в наших храмах та обителях. Так само і сьогодні ми просимо Господа, щоб Він Своєю всесильною десницею допомагав всім вам, шановні військовослужбовці — працівники Збройних Сил України, благословляючи вас міцним здоров’ям і подаючи сили та натхнення на подальші воєнні подвиги на благо нашої Батьківщини. Подробней…

РОМНИ. У свято Введення Предстоятель УПЦ звершив Божественну літургію у Свято-Духівському кафедральному соборі

4 грудня, у день свята Введення у храм Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію у Свято-Духівському кафедральному соборі у місті Ромни.

Цього року Роменська єпархія Української Православної Церкви відзначає 10 років з дня утворення.

Предстоятелю співслужили митрополит Сумський і Охтирський Євлогій, митрополит Конотопський і Глухівський Роман, архієпископ Роменський і Буринський Тихон, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, духовенство єпархії та гості у священному сані.

У слові проповіді після читання Святого Євангелія Блаженніший владика розповів пастві про Введення Діви Марії в єрусалимський храм. Подробней…

ПОЧАЕВ. СБУ пришла с обысками в Успенскую Лавру


Украинские СМИ утверждают, что причина обысков – «распространение российской идеологии представителями Лавры».

Утром 30 ноября 2023 года сотрудники СБУ пришли с обысками в Почаевскую лавру, сообщает «Украинская правда» со ссылкой на источник в СБУ.

Как утверждает издание, причина обысков – якобы «распространение российской идеологии представителями Лавры». Никакой другой информации не предоставили. Пресс-служба СБУ обещает изданию опубликовать детали обысков позже.

СПЖ

ТЕРНОПІЛЬСЬКА ОБЛАСТЬ. Прямо зараз відбувається “зачистка” приміщень Кременецької філії Почаївської духовної семінарії (фото, відео)


30 листопада о 6:00 ранку Кременецький Миколаївський кафедральний собор на Тернопільщині, на території якого розміщується регентське училище, оточила поліція. Студенток Кременецького духовного училища примусово садять у автобуси та вивозять “у гуртожиток одного з коледжів”. Про це повідомляє пресслужба Тернопільської єпархії.

Всім, хто знаходився в приміщенні училища, а це здебільшого дівчата, було оголошено вимогу негайно залишити приміщення.

Поліція увірвалась в келії, де проживали і в цей час ще спали вихованки училища, та примусово наполягала на терміновому збиранні особистих речей. Силовиків не бентежило навіть те, що на подвір’ї в цей час мінусова температура.

Представник поліції повідомив, що йому надійшов наказ зачистити приміщення і він цей наказ виконає. Подробней…

КИЇВСЬКА ОБЛАСТЬ. Блаженнійший Митрополит Онуфрій очолив Божественну літургію у монастирі в Зазимʼї


26 листопада, у Неділю 25-ту після П’ятидесятниці, день пам’яті святителя Іоанна Златоуста, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію у монастирі в ім’я преподобномучениці Єлисавети, що у селі Зазим’я Броварського району Київської області.

У цей день також вшанували пам’ять священномученика Михаїла Подʼєльського. Цей подвижник XX століття служив у Зазимʼї.

Предстоятелю співслужили керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, духовенство монастиря та гості у священному сані.

Після читання святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до вірян зі словом проповіді. Предстоятель розповів про священномученика Михаїла: Подробней…

ЧЕРКАССЫ. Митрополит Феодосий посетил в больнице пострадавших во время захвата монастыря


23 ноября, по просьбе митрополита Черкасского и Каневского Феодосия, Сосновский районный суд в г.Черкассы, несмотря на домашний арест владыки Феодосия, разрешил ему посетить в больницах г.Черкассы покалеченных верующих, которые получили тяжелые травмы от нападавших во время силового захвата монастыря в г.Черкассы 20 ноября.

Архипастырь побывал в двух больницах города, пообщался с пострадавшими священником и верующими, сказал им слова утешения и духовной поддержки.

В особом внимании сегодня нуждался иерей Сергий Пащенко, который не может разговаривать и которому предстоит сделать еще несколько операций по вживлению титановых пластин в кости черепа, ведь его били особенно беспощадно. Подробней…

ЧЕРКАССЫ. Митрополит Феодосий прокомментировал жестокое нападение на монастырь

КИЇВ. Коментар відносно інформації про те, що в Лаврі залишилося лише 60 монахів


У мережі інтернет розійшлися цитати з інтерв’ю, яке дав один із колишніх насельників чоловічого монастиря Києво-Печерської Лаври УПЦ щодо його бачення поточного життя обителі. На жаль, він не має вже жодного відношення до нашого монастиря і може скласти враження щодо його стану нього тільки за чутками. Зараз в обителі подвизається понад 140 братії, не рахуючи послушників.

Дійсно, останнім часом дехто з братії перейшов в інші обителі та місця служіння. Але зробили вони це з благословення священноначалія, на відміну від згаданого колишнього насельника. Подробней…

Митрополит Феодосий: Запреты УПЦ местными советами координирует один центр


Владыка Феодосий отметил, что по требованию центральной власти местные депутаты создают видимость широкого «общественного запроса» на запрещение УПЦ.

Решения местных советов, направленные против Украинской Православной Церкви, и их обращения к центральной власти с призывами запретить УПЦ принимаются под руководством единого координационного центра. Об этом заявил в интервью правозащитнику Олегу Денисову митрополит Черкасский и Каневский Феодосий.

По его словам, таким образом власти инсценируют якобы широкий «общественный запрос» на запрещение УПЦ.

«Мы прекрасно знаем, что требования к местным советам принимать подобного рода решения исходили из какого-то координационного центра, поскольку сами депутаты (местных советов, – Ред.) нам об этом говорили, – сказал архиерей. – Мы слышим от депутатов Верховной Рады, что «у нас запрос общества – 80% Подробней…

КИЇВ. Блаженнійший Митрополит Онуфрій очолив Чин відспівування новопреставленої Ніни, матері митрополита Климента


10 листопада, в Академічному храмі на честь прп. Іоанна Дамаскина Свято-Покровського чоловічого монастиря у Голосієві була звершена заупокійна Божественна літургія та чин відспівування новопреставленої Ніни, мами голови Учбового комітету при Священному Синоді Української Православної Церкви митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента.
Божественну літургію очолив Керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, якому співслужили: митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент; проректор з виховної роботи єпископ Згурівський Амвросій; єпископ Ладанський Феодосій, члени адміністрації та викладачі Академії і Семінарії у священному сані, духовенство Ніжинської єпархії, а також гості у священному сані.
Богослужбові піснеспіви виконував академічний хор студентів Київських духовних шкіл під керівництвом регента архімандрита Леонтія (Тупкала).
Провести у останню путь прийшли рідні і близькі спочилої, а також ті, кого знала новопреставлена Ніна. Подробней…

КИЕВ. Народный депутат Украины о событиях в Банченском монастыре: Это геноцид власти против народа


Артем Дмитрук прокомментировал визит вооруженных силовиков в Банченский монастырь УПЦ.

Народный депутат Украины Артем Дмитрук заявил, что события в Банченском монастыре УПЦ, произошедшие 9 ноября 2023 года, являются геноцидом украинских властей против собственного народа. Об этом он написал в своем Telegram-канале.

«Банченский монастырь. Уничтожение Украинской Православной Церкви системно продолжается! Власть в стране проводит геноцид по отношению к своим гражданам!» – написал он, прикрепив видео, на котором вооруженные силовики оцепили территорию монастыря.

Напомним, силовики с автоматами оцепили Банченский монастырь.

СПЖ

КИЇВ. Предстоятель очолив Божественну літургію в день пам’яті преподобного Нестора Літописця та Собору святих КДА

9 листопада, у день пам’яті преподобного Нестора Літописця та Собору святих Київської духовної академії, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив урочисте богослужіння у Покровському Голосіївському монастирі, де сьогодні діють Київські духовні школи.

Божественна літургія відбулась в академічному храмі в ім’я преподобного Іоанна Дамаскина.

Предстоятелю співслужили керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, голова Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, митрополит Полтавський і Миргородський Филип, митрополит Житомирський і Новоград-Волинський Никодим, митрополит Васильківський Іоасаф, архієпископ Фастівський Даміан, архієпископ Хмельницький і Старокостянтинівський Віктор, ректор КДАіС архієпископ Білогородський Сильвестр, архієпископ Ладижинський Сергій, архієпископ Переяслав-Хмельницький Діонісій, єпископ Згурівський Амвросій, єпископ Подробней…

Тезисы Бремера об УПЦ. Томас Бремер ответил Еленскому на его письмо об УПЦ


Немецкий профессор Бремер написал ответ Еленскому, который уже выходит за рамки их прежней полемики. Фактически это взгляд Европы на нашу религиозную ситуацию. Каков он?

В начале 2023 г. Государственная служба Украины по этнополитике и свободе совести (ГЭСС) провела религиоведческую экспертизу Устава об управлении УПЦ на наличие церковно-канонической связи с Московским Патриархатом. Выводы экспертизы были предрешены заранее и заключались в том, что УПЦ остается частью РПЦ со всеми вытекающими последствиями.

В общественном движении «Миряне» отправили результаты этой экспертизы известному католическому богослову, заслуженному профессору Мюнстерского университета (Германия) доктору Томасу Бремеру с просьбой дать им богословскую оценку. Оценка оказалась негативной. Проф. Бремер назвал выводы экспертизы предвзятыми и искажающими факты. Подробней…

КИЇВ. Військове духовенство УПЦ висловлює співчуття митрополиту Августину з приводу смерті племінника, який загинув під час виконання бойового завдання

На фронті загинув воїн Іоанн Маркевич, племінник Голови Синодального відділу УПЦ по взаємодії зі Збройними силами та іншими військовими формуваннями України митрополита Білоцерківського і Богуславського Августина та син настоятеля Георгіївського храму Білилівки на Житомирщині протоієрея Михаїла Маркевича. Військове духовенство Української Православної Церкви висловлює співчуття архієрею і священнику.

«Нехай Господь дарує Царство Небесне воїну Іоанну і втішить батьків загиблого захисника України протоієрея Михаїла та матінку Людмилу Маркевичів», – зазначили військові священнослужителі.

КИЇВ. У Неділю 21-шу після Пʼятидесятниці Предстоятель очолив Божественну літургію у Києво-Печерській Лаврі


29 жовтня, у Неділю 21-шу після Пʼятидесятниці, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

Недільне богослужіння відбулось у храмі в імʼя преподобного Агапіта Печерського.
Предстоятелю співслужили керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Васильківський Іоасаф, архієпископ Білогородський Сильвестр, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк та духовенство обителі.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до вірян зі словом проповіді.
За словами Архіпастиря, слова Спасителя про насіння, яке впало поміж тернів і не приносить плода (Лк. 8, 7), можна віднести до багатьох із нас. Подробней…

Митрополит Феодосий: «Весь мир узнает правду о гонениях на УПЦ»


Продолжается судебное разбирательство в отношении митрополита Черкасского Феодосия (Снигирева). Но сегодня мы поговорим с владыкой о его статусе правозащитника ООН.

Митрополит Черкасский и Каневский Феодосий – один из нескольких архиереев УПЦ, против которых возбуждены уголовные дела по не вполне убедительным причинам. Владыка Феодосий уже много месяцев находится под домашним арестом, а осенью 2023 года вполне мог оказаться и в СИЗО. А еще он по видеотрансляции выступил в ООН, где рассказал о репрессиях власти против Украинской Православной Церкви.

– Владыка, вы стали первым архиереем Украинской Православной Церкви, выступившим с самой высокой международной трибуны – Организации Объединенных Наций. Как такое стало возможным?
Подробней…

БАЛАМАНД. Синод Антіохійського Патріархату висловив підтримку Блаженнішому Митрополиту Онуфрію та Українській Православній Церкві


16-21 жовтня в Баламанді (Ліван) відбувалося засідання Священного Синоду Антіохійської Православної Церкви. В ході роботи Священного Синоду його учасники висловили підтримку на адресу Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія. Про це повідомляє сайт ВЗЦЗ.

В офіційній Заяві Священного Синоду Антіохійської Православної Церкви зазначено:

«Отці (Синоду – ред.) повторили свій заклик до припинення воєн і конфліктів у всьому світі, особливо в Україні, молячись за Митрополита Онуфрія, Предстоятеля Української Православної Церкви, сповідуючої Церкви, дітей якої місцева влада переслідує за віру». Подробней…

Вітальне слово Предстоятеля організаторам, учасникам та гостям XV Міжнародної науково-практичної конференції «Духовна та світська освіта: Історія взаємин – сучасність – перспективи»


Організаторам, учасникам та гостям
XV Міжнародної науково-практичної конференції
«ДУХОВНА ТА СВІТСЬКА ОСВІТА:
ІСТОРІЯ ВЗАЄМИН – СУЧАСНІСТЬ – ПЕРСПЕКТИВИ»

Ваше Високопреосвященство! Дорогий Владико Ректоре! Возлюблені у Христі отці, брати і сестри!

Вітаю усіх вас з відкриттям щорічної Міжнародної науково-практичної конференції в Київській духовній академії.

У цьому році вже упʼятнадцяте збирається наш науковий форум. Вже півтора десятиліття викладачі та студенти духовних і світських навчальних закладів мають можливість зустрітися в Київській духовній академії та в атмосфері взаємоповаги обмінятися результатами своїх наукових пошуків.

На жаль, вже другий рік поспіль ми проводимо цю конференцію в умовах воєнного стану. Триває повномасштабна російська військова агресія проти України. Кожного дня ми чуємо сигнали повітряної тривоги, кожного дня гинуть не тільки українські військові, але й мирне населення українських міст і сіл. Перед обличчям цієї страшної навали, Українська Православна Церква підносить посилені молитви за Українську державу, за українських воїнів та за багатостраждальний український народ. Подробней…

Блаженнійший Митрополит Онуфрій: Які рішення не приймали б щодо нашої Церкви, ми будемо продовжувати любити Бога і нашу землю (відео)


У своїй недільній проповіді Блаженніший Митрополит Онуфрій прокоментував останнє рішення Верховної Ради України, яким у першому читанні був прийнятий законопроект 8371, як його називають, «про заборону УПЦ».

«Що можна сказати з цього приводу? Скажу одне — ми не ображаємося ні на кого», — зазначив Предстоятель.

Його Блаженство підкреслив при цьому, що «центр управління нашою Українською Православною Церквою знаходиться в Україні, в цьому святому граді Києві. Всі шукають духовного центру, звідки ми управляємося, він також є, але він на Небі. Там є Засновник та Глава нашої Церкви — Господь наш Іісус Христос». Подробней…

Заява ВЗЦЗ УПЦ щодо недопущення участі представників УПЦ у складі ВРЦіРО на зустріч з Прем’єр-міністром України


19 жовтня відбулась зустріч Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) з Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем. При цьому повноважні представники від Української Православної Церкви (УПЦ) не були допущенні до участі в цій зустрічі. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт ВЗЦЗ.

Попри те, що кандидатури учасників зустрічі від УПЦ були подані від ВРЦіРО заздалегідь, їм було відмовлено Урядом України в зустрічі з Прем’єр-міністром України у складі ВРЦіРО без повідомлення причин. Подробней…

Мирополит Антоній: Ніхто не може заборонити Церкву Христову

КИЕВ. СБУ передала в суд дело наместника Лавры митрополита Павла


Правоохранители передали в суд дело митрополита Павла, обвиняемого в «разжигании межрелигиозной розни» и «оправдании российской агрессии».

20 октября СБУ и Генпрокуратура передали в суд обвинительный акт в отношении наместника Киево-Печерской лавры митрополита Павла, подозреваемого в «разжигании межрелигиозной розни» и «оправдании вооруженной агрессии РФ против Украины». Об этом сообщили в пресс-службе Офиса Генпрокурора.

По данным следствия, наместник Лавры якобы «представлял российскую агрессию как внутренний гражданский конфликт», а в телефонных разговорах с верующими «разжигал национальную и религиозную рознь».

В Офисе Генпрокурора также отметили, что обвинения в адрес митрополита Павла подтверждаются выводами соответствующих экспертиз. Подробней…

КИЇВ. Митрополит Климент: «Ніхто ніколи не доведе, що віряни УПЦ є злочинцями, бо це не так»


Пресслужба Ніжинської єпархії опублікувала коментар Голови Інформаційно-Просвітницького відділу УПЦ митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента для служби BBC.

– Як ви оцінюєте ухвалення у парламенті законопроєкту у першому читанні, який передбачає у майбутньому можливість судової заборони на діяльність релігійних організацій, центр яких розташований у Росії?

– Я б не розглядав цю подію виключно як локальну боротьбу проти Української Православної Церкви з боку її антиподів. Це глобальний процес дехристиянізації українського суспільства. Переконую Вас, що так само побачите, як ті, хто вимагає заборони УПЦ начебто з метою державної безпеки, ті, хто завзято лобіює у владі ПЦУ, завтра одностайно проголосують за запровадження в Україні одностатевих шлюбів, а післязавтра у мене навіть фантазії не вистачить, куди будуть рухатися межі їхньої законотворчості.

– Чи вважаєте ви, що цей документ у майбутньому може загрожувати Українській православній церкві? Подробней…

РІВНЕ. «В мене на війні внук, син куди я маю йти молитися?» — вірянка УПЦ обласним чиновникам, які прийшли забирати храм (відео)

Віряни УПЦ с. Бугрин відстояли свою святиню й змусили чиновників відступити.

У с. Бугрин Рівненської області сільський голова Сергій Пилипчук за підтримки районних чиновників погрожує опечатати Вознесенській храм УПЦ та позбавити вірян права відправляти там богослужіння. Про це повідомила пресслужба Рівненської єпархії.

18 жовтня  з ініціативи Пилипчука до церкви прибули представники Рівненської районної та Бугринської сільських рад, щоб, за їхніми словами, виконати рішення про передачу із спільної у комунальну власність приміщення, де протягом десятиліть розташований храм УПЦ.

Однак представникам місцевої влади довелося залишити територію храму.

На відео, опублікованому в мережі, видно, як чиновник, вислухавши похилу вірянку, покидає територію храму. Подробней…

КИЇВ. Відповіді релігійного експерта на 11 основних запитань щодо прийнятого Радою антирелігійного законопроєкту


Експерт у сфері релігії, кандидат філософських наук та ексголова Держкомітету України у справах національностей та релігій Юрій Євгенович Решетніков підготував свої відповіді на основні запитання, які сьогодні виникають у віруючих Української Православної Церкви та у тих, хто цікавиться темою нової антирелігійної ініціативи народних депутатів. Сьогодні, 19 жовтня 2023 року, у Верховній раді прийняли у першому читанні законопроект 8371, який деякі ЗМІ називають законом «про заборону УПЦ МП».

Благаємо ж вас, браття… не спішити вагатися розумом і не тривожитися ні від духу, ні від слова, ні від послання… неначе вже настає день Христовий

(Друге послання до Солунян святого апостола Павла, 2 розділ) Подробней…

Митрополит Климент: Голосование в ВР не несет для УПЦ правовых последствий


Владыка Климент отметил, что законопроект №8371 касается религиозных организаций, аффилированных с РФ, а УПЦ таковой не является.

Принятие Верховной Радой в первом чтении законопроекта о запрещении религиозных организаций, связанных с РФ, не несет юридических последствий для Украинской Православной Церкви, а сам проект не касается УПЦ. Об этом заявил в комментарии Центру информации УПЦ глава Информационно-просветительского отдела Церкви митрополит Нежинский и Прилукский Климент.

«Исходя из того, как происходило принятие этого документа, ни у кого нет сомнений, что юридического в нем меньше всего, – сказал архиерей. Подробней…

КИЇВ. Юридичній відділ УПЦ: Проголосований в першому читанні Радою законопроект 8371 — це ще не прийнятий закон, а проект, який не відповідає Європейській конвенції з прав людини і Конституції України

19 жовтня Верховною Радою України проголосований в першому читанні законопроект 8371, як його називають у ЗМІ, «Про заборону УПЦ», який ще не прийнятий і не став Законом. Згідно процедури має бути ще друге читання. Тому він залишається законопроєктом та потребує доопрацювання, оскільки порушує право на свободу віросповідання і містить суттєві недоліки юридичної техніки та не відповідає Європейській конвенції з прав людини і Конституції України. Відповідний коментар опублікував Юридичний відділ УПЦ.
Законопроєкт № 8371, який, як зазначається, забороняє діяльність релігійних організацій, пов’язаних з державою-агресором, по суті своїм змістом направлений на заборону Української Православної Церкви та порушує права на свободу віросповідання громадян України, які належать до УПЦ.

В самому проєкті закону про УПЦ не йдеться, однак його походження (рішення РНБО щодо УПЦ), медійне та політичне супроводження свідчать про те, що цей закон будуть застосовувати до УПЦ, яка насправді є самостійною і незалежною Церквою, і свідомо намагаються видати її за РПЦ, а священнослужителів та віруючих людей, які є громадянами України, віднесли до агентів рф. Подробней…

КИЕВ. Верховная Рада Украины проголосовала за запрет УПЦ

Народные депутаты приняли в первом чтении проект Закона №8371, предусматривающий запрет УПЦ.

19 октября Верховная Рада приняла в первом чтении правительственный законопроект №8371, предусматривающий запрет Украинской Православной Церкви. Об этом СПЖ рассказал народный депутат Артем Дмитрук.

За соответствующее решение проголосовали 267 народных депутатов, еще 15 проголосовали против.

Фото: chesno.org
СПЖ

ЗАЯВА ПРЕССЛУЖБИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ЄПАРХІЇ УПЦ ЩОДО МІЖКОНФЕСІЙНОЇ СИТУАЦІЇ В РЕГІОН


Нещодавно очільник ПЦУ під час свого візиту до м. Хмельницького заявив, що, на його думку, «процес єднання “громад УПЦ з ПЦУ на Хмельниччині” є успішним, тому що Хмельницька єпархія є лідером з приєднання парафій до нашої Помісної Церкви». Пресслужба Хмельницької єпархії УПЦ оприлюднила коментар з цього приводу.

«Згідно із законодавством України, а саме зі статтею 8 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», «рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюється не менш як двома третинами від кількості членів релігійної громади». І такі випадки у Хмельницькій єпархії за останні роки дійсно мали місце, проте вони були поодинокими. Подробней…

Звернення Предстоятеля до учасників щорічних зборів військового духовенства УПЦ


Ваше Високопреосвященство!

Возлюблені у Господі отці й браття!

Вітаю вас з початком роботи зборів військового духовенства Української Православної Церкви!

Насамперед, хочу подякувати усім пастирям, які в теперішній час жахливої війни звершують духовно-пастирську опіку наших вірних у Збройних Силах та інших військових формуваннях України. Нині, коли Свята Церква переживає надзвичайно важкі випробування, коли відбираються храми, паплюжаться святині, а Подробней…

КИЇВ. Предстоятель УПЦ освятив каплицю та очолив святкове богослужіння у Покровському храмі на Пріорці


15 жовтня, у Неділю 19-ту після Пʼятидесятниці, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію у Покровському храмі на Пріорці у Києві.

Перед Літургією Предстоятель звершив освячення каплиці на місці престолу давнього храму на честь святих великомучеників Георгія Побідоносця та Димитрія Солунського, історія якого сягає ще козацької доби.

Блаженнішому владиці співслужили керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Вознесенський і Первомайський Олексій, митрополит Кіровоградський і Новомиргородський Миколай, архієпископ Хмельницький і Старокостянтинівський Віктор, архієпископ Білогородський Сильвестр, архієпископ Переяслав-Хмельницький Діонісій, єпископ Згурівський Амвросій, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, єпископ Бишівський Кирил, духовенство храму та гості у священному сані. Подробней…

КИЇВ. Блаженнійший Митрополит Онуфрій очолив престольне свято Покровського собору на Оболоні


14 жовтня, у день свята Покрову Пресвятої Богородиці, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію з нагоди престольного свята та 30-річчя заснування Покровського собору в Оболонському районі Києва.

Предстоятелю співслужили архієпископ Білогородський Сильвестр, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, духовенство храму та гості у священному сані.

На малому вході Блаженніший Митрополит Онуфрій вручив настоятелю протоієрею Миколаю Терещуку орден святителя Миколая Чудотворця. З нагоди 50-річчя клірика собору протоієрея Олександра Терещука Предстоятель відзначив священника правом носіння другого наперсного хреста. Подробней…

ЧЕРКАСИ. Коментар митрополита Феодосія на заяву омбудсмена України Д.Лубинця

У своїй нещодавній заяві на власному Телеграм-каналі Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Д. Лубинець, в якості реакції на мій виступ на захист УПЦ в ООН, написав про те, що до нього не поступало звернень від митрополита Черкаського і Канівського Феодосія про порушення прав вірян УПЦ. Також омбудсмен написав про те, що права вірян – захищені законом.

Дійсно, я не спрямовував до омбудсмена заяв із огляду на те, що по-перше, повноваження Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини не передбачають можливості втручання у справи, які перебувають на розгляді суду або правоохоронних органів, а здебільшого віряни УПЦ скаржаться на порушення своїх прав саме до правоохоронної системи. Подробней…

КИЇВ. Юридичний відділ про останній законопроект щодо заборони УПЦ: Не відповідає нормам міжнародного права, Конституції України та є дискримінаційним

У Синодальному юридичному відділі Української Православної Церкви надали коментар з приводу законопроекту №10126 «Про внесення зміни до статті 16 Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації”», який подано депутатом Потураєвим М.Р. та іншими народними депутатами України. Про це повідомляє Пресс-служба УПЦ з посиланням на law.church.ua.

Як зазначається, факт обґрунтування ініціаторами законопроекту необхідності його прийняття лежить виключно в контексті, направленому на припинення діяльності релігійних організацій, які належать до Української Православної Церкви.

«Достатньою необхідністю для цього, на думку авторів закону, є наявність кримінальних проваджень стосовно 65 священнослужителів Української Православної Церкви. Слід звернути увагу, що мова йде не про законні обвинувальні вироки суду, що набрали сили, а просто про наявність факту досудового розслідування. Тут навіть не наводиться, з якого приводу, стосовно саме яких осіб, за підозрою у вчиненні яких саме можливих правопорушень здійснюється досудове розслідування», — підкреслюють у Юридичному відділі. Подробней…

КИЇВ. Предстоятель УПЦ очолив святкове богослужіння з нагоди свята Собору преподобних отців Ближніх печер (+відео)

11 жовтня, у день свята на честь Собору преподобних отців Києво-Печерських, які у Ближніх печерах спочивають, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію у храмі в ім’я преподобного Агапіта Печерського Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

Його Блаженству співслужили керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, архієпископ Ладижинський Сергій, архієпископ Петропавлівський Андрій, єпископ Згурівський Амвросій, єпископ Вишневський Спиридон, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, єпископ Гостомельський Аркадій, духовенство монастиря та гості у священному сані.

За святковим богослужінням молилися сотні паломників з усієї України.

На малому вході Першосвятитель удостоїв церковних нагород насельників обителі.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі Подробней…

18 Марта 2024

17 Марта 2024

Предыдущие новости...

Последние поступления

КИЕВ. Митрополит Антоний (ПАКАНИЧ): Несколько слов о благоговении

 

В начале Петрова поста самое время поговорить о такой немодной нынче добродетели, как благоговение.

Благоговение – это почтение, глубокое уважение к святыне, в том числе и к священному сану. Но часто ли мы видим его в наши дни?

Преподобный Никон Оптинский говорит: «Надо всё делать с благоговением. Иноку надо иметь и голос тихий, и поступь скромную. Не только делать, но и говорить надо со страхом Божиим, обдумывая каждое слово, прежде чем его произнести».

Не правда ли, сейчас мы крайне редко видим такое умонастроение? Даже среди некоторых священников.

Какой «тихий голос», какая «скромная поступь»? Страсть к митингам захватила многих. Сейчас, напротив, важно быть громогласным и широко шагающим, постоянно участвовать в какой-то борьбе. И, что самое характерное, нужно постоянно обличать архиереев и своих собратьев-священников в том, что они не так «борются за правду», как хотелось бы некоторым ниспровергателям.

Чтобы узнать, насколько духовен тот или иной проповедник, нет нужды даже проводить тонкий богословский анализ. Стоит всего лишь взглянуть на его речь. Ведь не обязательно быть доктором богословия, чтобы понять: никогда сквернословие, гневливые грубые речи, площадные выражения не бывают признаком духовности. Это и есть неблагоговение.

Конечно, из церковной истории мы знаем пророков и юродивых Христа ради, которые в своем высоком дерзновении могли жечь глаголом косные сердца людей, погрязших в житейской суете. Но для такого дерзновения нужно иметь внутреннее бесстрастие, буквально быть святым. Видим ли мы это у поборников? Увы.

Но и среди простых православных христиан насаждается мысль, что быть человеком духовным, благоговейным, в послушании духовенству – стыдно, что сейчас важнее те или иные мирские цели. Однако преподобный Ефрем Сирин говорит: «Не стыдись хранить благоговение в смиренном сердце, потому что развращающие тебя не принесут тебе пользы в день нужды». И это святое слово подвижника адресовано всем нам. Ведь «день нужды» настал. Церковь как преследовали, так и преследуют, и никакие заявления и «правильные» речи, тем более никакие нападки на архиереев и духовенство Ей не помогают, а наоборот – являются неотъемлемой частью преследования, уничтожения Церкви.

Тот же преподобный Ефрем указывает: «Благоговение производит мирное состояние, а мирное состояние рождает бесстрастие». Это то, чего сейчас всем так не хватает: благоговение, мирное состояние и бесстрастие. Бесстрастие ведь не равнодушие. Это высокое состояние ума и души, когда никакие эмоции не могут владеть нами, когда чистые от страстей сердце и разум слышат тихий глас Божий и следуют за ним.

Именно это, а не революции или уступки миру нужны нам сейчас. Другой преподобный, более близкий нам по времени, святитель Игнатий (Брянчанинов) так выражает эту мысль: «В церкви Божией должно сохранять всевозможные благоговение и порядок, как для славы Божией, так для собственной душевной пользы».

Итак, пребудем же в благоговении, отставим хотя бы на время поста всю мирскую суету и направим свои мысли к единому на потребу – к спасению наших душ.

Записала Наталья Горошкова

КИЕВ. Митрополит Антоний (Паканич) о псалме, помогающем искренне покаяться

Митрополит Антоний (Паканич) о псалме, помогающем искренне покаяться.

1-й псалом необыкновенен. Он наполнен множеством смыслов разных уровней, вмещает в себя мудрость человеческую и надмирную, относится к конкретным историческим событиям, периодам и выходит за их временные рамки, излагает общее и касается каждого. Помимо пророчества о Христе, которое Давид положил этим псалмом и продолжил в последующих, мы можем найти здесь и откровение о Предтече и Крестителе Господнем Иоанне, о пути спасения, о добре и зле:

«Блажен муж, который не ходит на совет нечестивых и не стоит на пути грешных и не сидит в собрании развратителей»

Миссия пророка Иоанна – приготовление пути Господу (Мал. 3:1), что подразумевает нравственное приготовление народа к пришествию Мессии. Подробней…

КИЕВ. Митр. Антоний (Паканич): Нельзя говорить о Боге без благоговения

Об иконописи и богословии без Бога.


Время от времени нам на глаза попадаются довольно странные «творения» художников, которые считают себя иконописцами. Их всех, при разности изображений, объединяет одно – гипертрофированное стремление к самовыражению. Но то, что может быть похвально в светском искусстве, в иконописи часто дает довольно противоречивые результаты. Ведь икона – это образ Божий, писать который следует с огромным благоговением и самоотречением.

Чем больше в иконописце смирения и чем меньше самости, тем лучше. Потому все художественные эксперименты в области иконописи должны иметь известные рамки, быть художественно обоснованными. А вот самовыражение и иконопись не очень совместимы. Ведь либо мы изображаем образ Божий, либо самовыражаемся, т. е. буквально – выражаем сами себя. И это большой соблазн – выдать за икону свои фантазии, свое искаженное греховным несовершенным сознанием ложное представление о Всевышнем. Подробней…

КИЕВ. Митр. Антоний (Паканич): Как бороться с одной из самых опасных страстей?

Одна из самых опасных страстей – уныние. Уныние парализует волю, разум, отрезает все желания, а главное – лишает сердце радости, без которой душа задыхается.

Есть много причин, почему уныние одолевает человека. Одна из основных – чувство жалости к себе. Важно отслеживать саможаление и убивать его на корню. «Еще младенцами должно разбивать и сокрушать их о камень» (Пс. 136:9), – сказано в Псалтири о злых помыслах. Потому что, распространившись, они захватывают человека в плен, из которого освобождения может и не быть.

«Грех, живущий в нас, – корень и источник всех грехов, – есть самость или самолюбие», – поучал свт. Феофан Затворник. «Первородные дщери его саможаление и самоугодие». Подробней…

МОСКВА. Патриарх Кирилл дал совет как воцерковлять неформальную молодежь

Нельзя на новоначального возлагать устав афонского монастыря, считает Предстоятель.

Нужно очень бережно относиться к молодым людям, впервые переступающим церковный порог, считает Святейший Патриарх Московский и всея Руси Кирилл. Об этом Предстоятель Русской Православной Церкви сказал в ходе онлайн-беседы с участниками IX Международного фестиваля «Вера и слово», отвечая на вопрос иерея Павла Островского из Одинцовской епархии. Подробней…

КИЕВ. Митр. Антоний (Паканич): Почему уединение от людей опасно?

Как правило, люди уходят от общества – социально изолируются – по одной причине. Из-за гордыни.

Конечно, речь не идет о тех, кто почувствовал призыв Божий посвятить свою жизнь исполнению монашеских обетов.

Безусловно, человек сам никогда не признает внутренней гордости, он будет называть множество разных причин и поводов: это и непонимание со стороны близких, и разочарование в людях, и отсутствие справедливости в мире и прочее.

Гордецы бросают работу, семью, забывают о своих прямых обязанностях, закрываются в домах и перестают взаимодействовать с миром. Некоторые еще и дают отсылки к святым отшельникам, мол, они, как и святые, не поняты этим миром.

Но святые – это избранные Богом светочи, они никогда не допускали мысли о своей святости. Уединение было продиктовано совершенно иными мотивами. Подробней…

КИЕВ. Архиеп. Иона (Черепанов): «Я думаю, что у Церкви хорошее будущее. Наша задача – помочь молодым людям прийти в Церковь»


Мирная беседа в уютном Ионинском монастыре проходила в небольшой чайной, выйдя из которой ты попадаешь в удивительным мир, созданный, в том числе, и стараниями Владыки Ионы. Гость «Православной жизни» – архиепископ Обуховский, глава синодального отдела УПЦ по делам молодежи, настоятель Ионинского монастыря Иона Черепанов. 

– Некоторые епископы и митрополиты считают, что им не нужно находиться в социальных сетях и вообще предпочитают изолироваться от жизни в Интернете. Вы же невероятно активны в Фейсбуке. Почему? Для чего это нужно?

– Честно говоря, ответить на этот вопрос сложно. Я думаю, что каждый выбирает участвовать или не участвовать в соцсетях по своему усмотрению. Всё-таки большинство архиереев у нас уже достаточно пожилого возраста, и период их взросления пришелся на то время, когда ещё ни о каких соцсетях речь не шла. Подробней…

Архимандрит Мелетий (Шаповалов). Между страхом и верой


Война, политические распри, нападки на Церковь, пандемия коронавируса… Не жизнь, а поле боя. Как выстоять, когда кажется, что никакого просвета?

Увы, но подобные мысли в нынешних реалиях посещают каждого. И чем больше испытаний, тем тяжелее искать в себе силы им противостоять. «Но я же верующий, а легче не становится», — досадует человек на исповеди. Самое сложное — объяснить человеку, что вера — это не аптечная таблетка, которая избавит от всех бед, желательно, через 15 минут после приема. Еще важнее — человека не обидеть, иначе терзания и сомнения закончатся духовной бурей, после которой люди часто сбиваются с намеченного Господом пути. Подробней…

«Паломница-4»: в чью честь бывают салюты в монастырях

Дмитрий СКВОРЦОВ Ещё месяц назад, на презентации своего киноцикла Оксана Марченко призналась, что иде-4я паломничества по монастырям – не её собственная. На это было ей наставление ангела. Я подозревал, что она имеет в виду, какого-то ангельски чистого человека. Два имени позже я ей назвал, но не угадал. Теперь подозреваю ещё одного очень хорошего человечка. При встрече попытаюсь ещё раз.

Наверное, поэтому и назвала Оксана себя в 4-й серии «Паломницы» маловерной, что сама не готова была ещё поверить в чудеса, с которыми столкнулась по сюжету. Подробней…

КИЕВ. Митрополит Антоний: Нужно избегать тех, кто отделился от Церкви, кто поднял руку на Церковь

В сложные времена для Церкви важным и укрепляющим является пример тех христиан, которые несли свой мученический подвиг во времена гонений. Особенно близкими для многих стали новомученики и исповедники, пострадавшие во времена советских гонений.

Сегодняшние притеснения верующих и священнослужителей перекликаются с методами советских времен. Горький опыт ничему не учит. Люди не перестают сражаться с Богом по глупости и гордыне.

Одним из ярких примеров истинного служения Богу является святитель Лука Крымский, дух которого не сломили ни ссылки, ни угрозы, ни слежка, ни клевета.

Выпавшие ему испытания только укрепили его веру, а запугивания не заставили отказаться от обетов, данных Богу, отречься от Истины и Церкви. Подробней…

Предыдущие поступления...