Філарет оголосив «джихад»

6 листопада «на Пушкінській» відбулася прес-конференція лідера горезвісного Київського патріархату Філарета на тему «Переговорний процес зі створення единої Помісної Української Православної Церкви та фактори, що гальмують його». Разом з Філаретом участь у прес-конференції брав голова т.зв. громадського об’єднання «За єдину Помісну Церкву»(а що, вона може бути не єдиною?) народний депутат Павло Мовчан.

Як-то кажуть, шукали крайнього. Крайнім виявився Держкомрелігій та його голова Віктор Бондаренко і взагалі весь нинішній Кабмін України на чолі з Анатолієм Кінахом. Спочатку Філарет проголосив, що готується «третя ліквідація автокефалії» через можливе надання автономії Українській Православній Церкві (вона її вже давно має, з 1990 р.). Дуже показово, що неоавтокефал Філарет ставить себе в один ряд з автокефалією 1921 року, яка була організована НКВС та ним же ліквідована, і з автокефалією 1942 року, яка була організована нацистами й ліквідована радянською владою. Зокрема, «філаретівську» автокефалію організували Кравчук, Плющ, Марчук, Філарет і К°, а в бажанні її ліквідувати Філарет звинувачує нинішній уряд. При цьому, Держкомрелігій звинувачується у втручанні у внутрішні справи Церкви, коли йде мова про можливість надання Церкві автономії. Одночасно Філарет постійно апелює до висловлювань Президента про необхідність створення в Україні єдиної помісної церкви, незважаючи на те, що саме Президент наголосив на тому, що держава не повинна втручатися в цей процес.

Помічник Філарета на прес-конференції Павло Мовчан був ще відвертішим. Спочатку він запевнив присутніх, що буде «позивати Бондаренка» до суду, а потім звинуватив лідера УАПЦ Мефодія, якому, за його даними, «Андрій Деркач подарував «Лінкольн» та велику суму грошей (100 тисяч доларів)», — у зраді ідеї автокефалії А що, як «митрополит» Мефодій стане позивати пана Мовчана?

Прес-секретар УПЦ-КП Юрій Дорошенко в образливому тоні назвав співробітника Держкомрелігій Миколу Маломужа «офіцером певної служби». А все в зв’язку з його висловом в одному з інтерв’ю про те, що поки буде Філарет — єдності в українському православ’ї не буде. Ну а на закінчення Філарет, який мріяв і втратив надію бути визнаним Константинопольським Патріархатом, вихвалявся своїми поцілунками з Папою Римським, видаючи це за європейське визнання Київського патріархату. Те, що він з цього приводу сказав, доречно процитувати: «по-перше, Папа зустрічався з Патріархом. Не з світською особою, а з Патріархом. І цей факт свідчить про те, що Папа визнає мене Патріархом». То, може, одразу в уніати, Михайле Антоновичу!?

На останок Філарет пообіцяв «загострення межрелігійної ситуації напередодні виборів, яке вплине на політичну ситуацію в період передвиборчої компанії». А як вплине, ви побачите... До нас будуть звертатися кандидати і партії за підтримкою, і ми використаємо цей момент», — підсумував анафематствуваний лжепатріарх. І ось тут голові Держкомрелігій Віктору Бондаренку варто подумати, а чи не зняти з реєстрації так званий Київський Патріархат за порушення закону України «Про свободу совісті і релігійні організації в Україні», в якому заборонено використовувати «такі моменти».

Комментируя филаретовскую пресс-конференцию, митрополит УАПЦ Мефодий заявил: «Филарет думает, что Украинская Православная Церковь — это только он. Если он думает, что я предал его как радетеля церковной автокефалии в Украине, то на сей счет могу сказать: я лично с Филаретом никогда вместе не был и, следовательно, не мог его предать. Я ему с самого начала сказал, что, хоть священники УПЦ-КП и УАПЦ служат порой вместе, но епископат УАПЦ с ним служить не будет до тех пор, пока на то не будет благословения Вселенского Патриарха. Вопреки прозвучавшему на данной Филаретом пресс-конференции утверждению о моих «закулисных» поездках и встречах — их не было. Что же касается якобы подаренных мне депутатом А.Деркачем «Линкольна» и денег, то А.Деркача я ни разу в жизни еще не видел, и даже не знаю, кто он такой. Мы вообще ни у партий, ни у депутатов денег не просили, и нам никто их не давал. Пусть Филарет лучше в свой карман пошире смотрит — откуда к нему идут деньги. Пусть старые газеты посмотрит — как через него «отмывали» тысячи иномарок и прочее. И пусть не придумывает себе ужасов там, где их нет: нынешняя власть нам никогда не помогала и ничего не давала. Надо искать пути к единению. Я заявлял, что, если моя фигура мешает объединению церквей, то я обязательно уйду, а если Филарет последует в этом моему примеру — проблем в православии на Украине вообще не будет».