Зречення Мстислава від филаретівського патріархату

Звернення до єпископату, духовенства та мирян Української Автокефальної Православної Церкви

Я, Мстислав, милістю Божою Патріярх Київський і всієї України, глибоко занепокоєний тією атмосферою невизначеності, що склалася навколо нашої святої Церкви, зокрема, після так званого «об’єднання» частини Української Православної Церкви і Української Автокефальної Православної Церкви в єдину «Українську Православну Церкву — Київський Патріархат».

Перебуваючи в постійній молитві за єднання усіх православних християн України та Діаспори, повідомляю своїх духовних чад, що рішення про об’єднання УАПЦ з будь-якою іншою церквою, відповідно до статуту УАПЦ, може бути прийняте лише скликаним мною Собором єпископату, духовенства та мирян УАПЦ, підготовка до якого розпочалася.

У зв’язку з цим рішення так званих «Всеукраїнського Православного собору» 25—26-го червня 1992 р., «Комітету по захисту православ’я», а також тієї частини єпископату УАПЦ, що визнала рішення згаданих собору та комітету, не є зобов’язуючим для єпископату, духовенства та мирян УАПЦ.

Єпископи, духовенство та миряни УАПЦ знаходяться під моїм архипастирським омофором і перебувають в юрисдикції Патріярха Київського і всієї України УАПЦ.

Мстислав І Патріярх Київський і всієї України.

Итак, патриарх УАПЦ Мстислав официально отрекся от сколачиваемой «защитниками украинского православия» филаретовской номенклатурной церкви УАПЦ-КП. Он остается руководителем только автокефалистов. Теперь воистину непонятно, какие церкви «объединили» в Украине, с чьего благословения и, наконец, заместителем кого ныне является опальный Филарет. Заявление Мстислава нанесло ему страшный удар. Поэтому филаретовцам, унсовцам и иже с ними ничего иного не остается, как с боем брать Киево-Печерскую Лавру. Очередной штурм ее, напомним, намечен на 1 ноября сего года.

В.Анисимов

«Независимость», 31 октября 1992 г.