Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

РІВНЕ. У єпархії відбувся перший форум для активних священників і мирян


6 грудня з благословення митрополита Рівненського та Острозького Варфоломія у Рівненській єпархії розпочав роботу форум «Православ’я і виклики сучасності». Вперше за всю історію єпархіального управління захід доручили організовувати мирянам — активній православній інтелігенції.
Основна мета заходу, зазначають в оргкомітеті, зорганізуватись, знайти нові інструменти та шляхи для роботи з молоддю, дітьми, налагодити взаємодопомогу та підтримку у разі створення проблемних ситуацій на парафіях.

«Влітку цього року на одній із зустрічей виникла така ідея у активних прихожан Української Православної Церкви: науковців, вчителів, журналістів зробити якийсь захід на якому об’єднати небайдужих людей для спільного служіння на благо Церкви, — коментує один з організаторів протоієрей Олександр Жук. — Серед оргкомітету форуму лише я один був у сані та духовний натхненник форуму — єпископ Дубенський Пимен, котрий опікувався роботою нашої творчої групи».

Архітектурну форму форуму складали пленарні доповіді і дискусійні панелі, під час яких усі охочі могли поставити запитання доповідачеві. За словами організаторів, люди спраглі до такого формату зустрічей, тому серед двох сотень учасників тривали жваві обговорення у залі і поза ним.

«Мені приємно, що наша Церква сьогодні впроваджує нові форми роботи з людьми і священниками у життя, — зауважила Тетяна Царук, учасниця форуму. — Я раніше була на подібних заходах лише організованих Київською Митрополією, тому рада, що наша єпархія запровадила таке спілкування».

Для участі у заході запросили відомих православних спікерів. Зокрема, переможця вокального шоу «Голосу країни» протоієрея Олександра Клименка та професора Київської духовної академії протоієрея Олексія Добоша.

«Це справді на часі й необхідність проведення таких, як зараз кажуть, івентів очевидна — є безліч нагальних проблем і їх вирішення потребує пошуку колегіальних рішень і практичних пропозицій від тих, хто такі проблеми вже зустрічав, пережив, вирішив їх і рушив собі вперед, — по завершенню форуму написав отець Олександр Клименко на своїй особистій сторінці у Фейсбук. — В день пам’яті свого небесного покровителя святого благовірного князя Олександра був радий долучитися до такої справи і послужити хоч би і малою мірою та своїм невеликим досвідом своїй Церкві».

На завершення заходу усі загалом долучились до складання резолюції в якій виклали план заходів, що мають реалізувати учасники форуму впродовж року.