Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. Відбувся православний Фестиваль духовної і патріотичної пісні

У залі Вінницького будинку офіцерів відбувся перший молодіжний фестиваль духовної і патріотичної пісні, організований Вінницькою єпархією УПЦ. У фестивалі взяли участь 26 хорів і ансамблів з 9-ти благочинь Вінницької єпархії. Найбільше з усіх, — 4 колективи, приїхали з Барського благочиння. Окрім церковних у фестивалі взяли участь й світські хори, такі як народна жіноча хорова капела Вінницького гуманітарно-педагогічного коледжу, колективи Козятинської музичної школи та Хмільницької школи мистецтв. Всього на сцені фестивалю виступили 415 учасників.

За умовами фестивалю, кожен колектив повинен був представити увазі глядачів і журі три твори: богослужбовий піснеспів, духовний кант і народну пісню. Народна пісня на фестивалі, який планується проводити щорічно, кожного разу буде присвячена окремій темі. На першому фестивалі колективи співали народні і авторські пісні про Україну, про любов до рідної землі і своєї Батьківщини.

Виступи хорів оцінювало журі під керівництвом регента зведеного хору Спасо-Преображенського кафедрального собору та Стрітенського храму м. Вінниці протоієрея Сергія Виговського. Разом з о. Сергієм конкурсантів оцінювали народна артистка України, професор Вінницького педагогічного університету Ірина Швець та лауреат всеукраїнських конкурсів диригентів, викладач Вінницького училища культури і мистецтв Ольга Бабошина. Вони визначали переможців у двох категоріях: дитячо-молодіжні і молодіжні хори.

У молодшій категорії ІІІ місце журі віддало дитячому хору храму Стрітення Господнього м. Вінниці, яким керувала Вероніка Виговська. Хор порадував чудовим виконанням молитви Богородице Діво на молитву старовинного знаменного розспіву, а також псалмою про преподобного Сергія.

ІІ місце посів молодіжний хор собору святого благовірного князя Олександра Невського з м. Жмеринки (керівники: Олександр Вусик, Любов Діденко). Глядачам сподобався богослужбовий твір — другий антифон «Хвали, душе моя, Господа» (автор – митрополит Іонафан (Єлецьких), сольну партію у якому виконала Ярина Коромчевська. «Родзинкою» виступу цього колективу була «Молитва за Україну», на музику В. Целліні.

І місце у молодшій категорії отримав хор старших класів Хмільницької школи мистецтв (керівник — Тетяна Наумчак). Колектив показав бездоганне виконання як духовних піснеспівів, так і світських пісень.

У старшій категорії колективів було вдвічі більше, тому обирати з них переможців було важче. За рішенням журі, ІІІ місце було присуджено молодіжному хору вінницького храму Стрітення Господнього, який був одним з найбільших на фестивалі за кількістю учасників. Колектив чудово проспівав три твори конкурсної програми, серед яких був твір, написаний дружиною регента хору ієрея Геннадія Пугачова Валентиною Пугачовою, «Рідна земля».

ІІ місце було присуджено чоловічому молодіжному хору Хрестовоздвиженського храму м. Вінниці. Саме цей хор відкривав фестиваль і виконав прекрасні твори, серед яких найкращим була пісня Пресвятої Богородиці «Величить душа Моя Господа» композитора А. Фрунзи. Соло у цьому творі виконала регент хору Христина Бедзір.

І місце заслужено посів чоловічий ансамбль козацької пісні Барського гуманітарно-педагогічного коледжу (керівник – Наталія Сошинська). Особливо журі і глядачі відзначили у виконанні цього колективу Стародавнього канту «Через поле широкеє» з солістом – кліриком Успенського храму м. Бар протоієреєм Ростиславом Рябим.

Журі фестивалю також відзначило спеціальними дипломами ще кілька колективів. За краще виконання духовного пісне співу був нагороджений аматорський хоровий колектив «Первоцвіт» Уланівського будинку культури (с. Уланів Хмільницького району, керівник – Валентин Волинець). За краще виконання духовного канту була нагороджена народна хорова капела Вінницького педагогічно-гуманітарного коледжу під керівництвом ієрея Назарія Давидовського. І за краще виконання пісні про Україну був нагороджений один з наймолодших учасників фестивалю – хор недільної школи «Божі сонечка» храму святого великомученика Георгія Побідоносця с. Вінницькі Хутори Вінницького району (керівник – Раїса Гончарук). Грошової премії був удостоєний молодіжний хор храму святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова з с. Гармаки Барського району (керівник – Максим Біньковський).

Завершував фестивальний марафон, який тривав п’ять годин, дитячо-молодіжний хор Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Вінниці під керівництвом Наталії Кременюк. Колектив проспівав догматик «Прейде сень законная», псалму-молитву про Україну і пісню на музику і слова Тараса Петриненка «Україна». Саме цей хоровий колектив став володарем Гран-прі першого православного молодіжного фестивалю духовної і патріотичної пісні, який проходив у Вінницькій єпархії.

Дипломи переможцям вручали члени журі. Митрополит Вінницький і Барський благословив колективи іконами Пресвятої Богородиці і вручив приз Гран-прі. Архієрей привітав усіх глядачів і учасників фестивалю і розповів про свій досвід проведення подібних фестивалів на попередній кафедрі, де Його Високопресвященство проходив архіпастирський послух, — у Володимир-Волинській єпархії. Митрополит Симеон оголосив, що з Божою допомогою такий фестиваль буде проводитися у Вінницькій єпархії щороку, і у наступному 2016 році матиме тему про батьківський дім. Владика підкреслив, що цей захід, насамперед спрямований на відродження у молоді інтересу до духовної і народної пісні. За допомогою фестивалю його організатори хочуть нагадати і навчити молоде покоління українським народним і духовним традиціям і сприяти розвитку молодих талантів. Владика відзначив недоліки, які були при організації фестивалю, але в цілому визнав його вдалим і таким, що заслуговує на продовження і розширення кола учасників, яких планується запрошувати з інших єпархій України і навіть з-за кодону.

В рамках фестивалю духовно-патріотичної пісні також відбулося нагородження відзнаками Вінницької єпархії волонтерів, які впродовж останнього року, поки точаться бойові дії на сході України, допомагають мирним мешканцям, які постраждали від війни, а також військовослужбовцям збройних сил України, котрі захищають цілісність і безпеку нашої Держави.

Прес-служба Вінницької єпархії.