Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Предстоятель УПЦ: Хрест — наше очищення і спасіння

15 березня у  Хрестопоклонну неділю, Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій за вечірнім богослужінням в Успенському соборі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври звершив чинопослідування з Акафістом Божественним Страстям Христовим. Після богослужіння Його Блаженство звернувся до всіх присутніх зі словом проповіді.

«Після розп’яття Спасителя на Хресті, – зазначив Його Блаженство, – Хрест став деревом честі і життя, ми возлюбили це знамення перемоги над дияволом, бо його возлюбив Сам Христос і вільно зійшов на нього».

Далі Предстоятель наголосив, що саме хрестом ми прикрашаємо храми, хрести ставимо в своїх помешканнях і на вулицях, хрести носимо в себе на грудях, хрестом осіняємо себе в повсякденному житті; і коли хрест накладається на людину з молитвою, то він її освячує. «Але крім цього видимого знамення, – продовжив Блаженніший владика, – Хрест Господній ще має духовне поняття, адже кожна людина несе свій хрест, тобто — свої житейські скорботи і випробовування». Блаженніший Митрополит навів для прикладу слова Спасителя, які Він промовив до Своїх учнів: «Хто хоче іти за Мною, нехай відмовиться від себе, візьме свій хрест і йде слідом за Мною».

Розмірковуючи про житейський хрест, який несе кожна людина, Його Блаженство зазначив, що немає на землі жодної людини, яка б не відчувала якихось труднощів. Після падіння Адама земне життя стало складним для людини, але коли вона спрямовує свої стопи до Бога і дякує йому за всі випробування, то такий житейський хрест стає для неї спасительним. Хрест — очищення наше і наша наука, несучи його, ми навчаємось духовної мудрості. І велика нагорода буває людині, яка гідно несе свій житейський хрест, яка не ремствувала, не нарікала на Бога, а говорила, як розсудливий розбійник: «Приймаю все це за свої діла».

«Нехай Господь допомагає нам у нашому житті, дорогі брати і сестри, щоб ми завжди Йому за все дякували», – підсумував свою проповідь Його Блаженство. — Сьогодні ми переживаємо важкі випробування – в Україні гинуть люди. Тому ми молимось, щоб Господь простив нам наші провини, які є причиною нинішньої складної суспільної ситуації в Україні, укріпив нас Своїми милостями та щедротами, щоб ми донесли свій хрест до Голгофи, де людина розпинає себе для світу, і світ розпинається для людини».