Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. Представник єпархії взяв участь у прес-конференції, присвяченій святкуванню 1025-річчя Хрещення Русі

22 липня   у конференц-залі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА відбулась прес-конференція, присвячена святкуванню 1025-ї річниці Хрещення Київської Русі. Ініціатором проведення даного заходу виступило Управління у справах національностей та релігій Вінницької ОДА. Керівник структури Ігор Олександрович Салецький розповів журналістам про заплановані державні заходи з нагоди ювілею.

З вітальним словом від митрополита Вінницького і Барського Симеона до присутніх звернувся голова відділу сім’ї Вінницької єпархії, настоятель Вознесенського храму м.Вінниці, протоієрей Агафангел Давидовський.

Священик розповів учасникам заходу про значення Хрещення Київської Русі, а також повідомив про графік святкувань, що відбудуться у Вінницькій єпархії.

«Вінничани та мешканці області — сказав отець Агафангел — також візьмуть участь в урочистостях. Для цього нами організовані спеціальні паломницькі групи від усіх благочинь Вінницької єпархії, які організовано направляються в Київ автобусами та залізницею.

Також з благословення Блаженнішого Митрополита Володимира по всій Україні, в тому числі і в нашій єпархії, в кожному храмі 28 липня, рівно о 12.00 дзвонитимуть церковні дзвони. Це буде загальноукраїнський урочистий святковий передзвін.

Звичайно, одним днем 28 липня ювілейні урочистості та заходи не обмежуються. Так, у рамках святкування 1025-річчя Хрещення Русі, Вінницька єпархія за допомогою меценатів, організовує безкоштовні паломницькі поїздки до нашої подільської святині, яка відзначає цього року своє 1000-ліття – Лядівського скельного чоловічого монастиря. Оголошення про поїздки є у наших храмах і там же набираються паломницькі групи.

До речі, у Вінниці саме із Лядівськими святкуваннями будуть поєднані урочистості 1025-річчя Хрещення Русі. Вони відбудуться 12 вересня у театрі імені М. Садовського. Запланована урочиста академія з історичними доповідями та святковий концерт, який поєднає в собі і духовну, та світську програми.

Також 14 вересня Вінницька єпархія відзначатиме 80-ту річницю свого утворення як самостійної єпархії. Планується святкова Божественна літургія в Спасо-Преображенському соборі за участю ієрархів та духовенства з України, Росії, Білорусі, Молдови та Польщі.

А 15 вересня відбудеться кульмінація 1025-річного ювілею Хрещення Русі на Вінниччині та 1000-літнього ювілею Лядівського скельного монастиря. В обителі відбудеться урочисте богослужіння за участю керівників нашої Церкви та керівництва Держави».

До речі, митрополит Симеон є членом офіційної делегації Української Православної Церкви, яка братиме участь в урочистостях, присвячених 1025-річчю Хрещення Київської Русі, що проходять у Москві, Києві та Мінську.

Прес-служба Вінницької єпархії