Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

02.03.2012. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Звернення митрополита Антонія до учасників Всеукраїнської науково-практичної конференції «ДУХОВНІ ВИТОКИ ПОДІЛЛЯ: ЖІНКИ В ІСТОРІЇ КРАЮ»

Шановні організатори та учасники вченого зібрання, браття і сестри!
Господь не даремно, але за Своїм премудрим промислом, створивши людину, створив чоловіка та жінку, подарувавши їм обом милість бути носіями Його образу. Отже і чоловік і жінка, за вченням Церкви, являють собою два різних образа існування людства, маючи єдине призначення у вічності — спасіння душі.
Нам відомо, що у дохристиянську епоху (вторять цьому деякі невігласи і сьогодні), було несправедливе уявлення про жінку, як про Істоту нижчого порядку і лише християнство в усій повноті відновило гідність та визнання жінки на рівні з чоловіком, давши цьому релігійну основу, завдяки вшануванню Пресвятої Богородиці, яка є «благословенною між жінкам (Лк, 1, 28), бо стала Матір’ю Спасителя людства, давши світові взірець чистоти, святості і духовної досконалості та перевершивши гідність навіть ангельських чинів.
Церква гідно почитає святих жон-мироносиць, а також чисельний лик християнок, які прославилися багатьма подвигами мучеництва, сповідництва та праведності. Взагалі, від самого початку буття християнської громади жінка брала найдіяльнішу участь у її житті: місійно-виховній, благодійній та інших видах духовної роботи.
Високо оцінюючи суспільну роль жінки і вітаючи її соціальне рівноправ’я з чоловіком, Православна Церква водночас протистоїть тенденціям до приниження ролі жінки як дружини та матері, що у світлі сучасних подій, коли кількість розлучень на Україні сягнула критичної позначки, набуває особливої актуальності. Церква також засуджує діяльність деяких організацій та течій, які схильні до приниження значення християнського шлюбу та інституту сім’ї, приділяючи особливу увагу суспільній діяльності жінок, у тому рахунку і такої, яка несумісна з жіночою природою.
У свою чергу Церква виступає за реалізацію високого призначення жінки не у змаганнях з чоловіками за першість, а у досконалому розвитку усіх дарованих їй від Господа здібностей, у тому числі й тих, що притаманні лише її єству.
Не роблячи акцент на системі розподілення соціальних функцій, християнська антропологія, водночас, відводить жінці значно вище місце ніж це намагаються зробити безрелігійні концепції, Прагнення до знищення природних розділень у суспільній сфері не притаманне церковному розуму.
Отже, є дуже важливим, що сьогодні на базі Хмельницького Гуманітарно-педагогічної академії проходить таке потрібне вчене зібрання, яке дозволяє ще раз згадати про високе призначення жінки, а також дослідити діяльність видатних жінок краю, серед яких були і є, без перебільшення, видатні постаті у різних галузях: і у науці, і у політиці, і у соціальній роботі, і у мистецтві, і у педагогіці, і у літературі, і у сільському господарстві, тощо. Щоб лише перерахувати їхні імена надто мало часу умисно я це не буду робити, щоб не обійти увагою та не образити когось із них.
Закликаю Боже благословення на Вашу роботу, нехай неупереджений обмін думками сприятиме досконалому розкриттю теми і виконанню мети конференції!
Нехай Всемилостивий Господь благословляє усі Ваші добрі справи та починання!
З повагою,
+ Антоній,
Митрополит
Хмельницький і Старокостянтинівський