Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

05.01.2012. ПОЧАЇВ. Молодіжний форум у Свято-Успенській лаврі зібрав понад 270 чоловік з 5 країн та 23 єпархій

Вже котрий рік поспіль Успенська Почаївська Лавра в своїх стінах приймає небайдужу молодь з усіх куточків України. Ініціатором цьогорічної зустрічі став Синодальний відділ у справах молоді УПЦ, безпосередньо відповідальним — заступник голови відділу Павло Форкош. А організатором цього чи не найбільшого молодіжного форуму в Україні виступила сама молодь.Такі зустрічі нового року в Почаєві започаткували ще сім років тому учасники Мукачівського братства імені преп. Сергія Радонежського, які і зараз приймали активну участь. Цього разу до Почаєва з’їхалося понад 270 молодих людей з 5 країн та 23 єпархій. Україну представляла молодь з 18 єпархій, крім того гостями зустрічі стали представники з сусідніх держав: Росії, Білорусії, Словаччини та Молдови.
Форум проходив з благословенням єпископа Обухівського Іони, голови Синодального молодіжного відділу УПЦ, митрополита Тернопільського і Кременецького Сергія та архієпископа Почаївського Володимира.
Мета форуму – дати можливість молоді вклонитись одним з найшановніших святинь України: Почаївській іконі Божої Матері, відбитку стопи Божої Матері, мощам преподобних Іова та Амфілохія Почаївських (пам’ять преподобного Амфілохія Православна Церква вшановує 1 січня). А також дати можливість молодим людям зустрітись, познайомитись і поспілкуватись з десятками однодумців, таких самих небайдужих молодих людей, як і вони самі.
Програма була розрахована на три дні. Організатори зустрічі дали можливість самій молоді обрати для себе захід або зустріч, в якій хотілось би взяти участь.
В перший день форуму, 31 грудня, після приїзду та розміщення усіх гостей, перед святковою Всенощною, яка проходила в Успенському соборі Лаври, в одному з класів Почаївської духовної семінарії відбулася робоча зустріч організаторів з представниками делегацій з регіонів та країн учасників. Кожен представник розповів про молодіжний відділ свого регіону, його особливості та напрямки роботи, після чого організатори ознайомили присутніх з програмою форуму та можливими змінами. Післябогослужбовий, вечірній час був присвячений знайомствам та спілкуванню в невимушеній атмосфері, бажаючі готувались до прийняття Святих Христових Таїн.
День другий, 1 січня. Молитовна зустріч нового року – це одна з цілей молодіжного форуму, яку втілили усі бажаючі на нічній Літургії в семінарському храмі на честь преподобних Іова та Амфілохія Почаївських, який не зміг вмістити в своїх стінах усіх охочих помолитись. Після короткого відпочинку, сніданку та поклоніння лаврським святиням, о 15 годині того ж дня, в одному з Лаврських храмів відбулась зустріч учасників форуму з митрополитом Тернопільським та Кременецьким Сергієм. Повчання, маленькі подаруночки в благословення та спільне фото на пам’ять – залишили незабутній слід в серці кожного з присутніх. Залишок дня був присвячений паломництву до джерела Праведної Анни та спілкуванню, яке продовжилось до пізньої ночі.
Третій день став завершальним. 2 січня учасники молодіжного форуму відвідали Свято-Духівський монастир–скит, що неподалік від Лаври та монастирське кладовище, на якому були поховані преподобні Почаївські та спочивають лаврські монахів-подвижників. Декілька спільних фото на пам’ять, обмін контактами та розставання, розставання з обіцянкою обов’язково зустрітись впродовж нового 2012 року.
Цей юний молодіжний форум дає поштовх для плідної співпраці між регіонами, а також являється свідченням того, що у нас є небайдужа та щиро віруюча молодь, яка і дає надії на хороше майбутнє Церкви та держави.
У форумі взяли участь і представники Волинської Єпархії на чолі з головою молодіжного відділу ієродияконом Ніфонтом (Омельчуком)