Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

20.10.2011. КИЇВ. Звернення Предстоятеля Української Православної Церкви до Прем’єр-міністра України про поновлення пільг встановлених у 2009-2010 роках релігійним організаціям

Предстоятель УПЦ Блаженніший Володимир, Митрополит Київський і всієї України звернувся до Прем’єр-міністра України Миколи Азарова з проханням поновити пільги релігійним організаціям по сплаті комунальних послуг, встановлені у 2009-2010 роках.
№1305
19 жовтня 2011 року

ПРЕМ’ЄР-МІНІСТРУ УКРАЇНИ
М.Я. АЗАРОВУ
Шановний Миколо Яновичу!
Із повідомлень у засобах масової інформації Українській Православній Церкві стало відомо, що 17 жовтня 2011 року народні депутати України Давид Жванія, Володимир Стретович, Оксана Білозір, Катерина Лук’янова, Володимир Марущенко, Сергій Харовський звернулися до Вас, як Прем’єр-міністра України, з пропозицією поновити пільги релігійним організаціям по сплаті комунальних послуг, встановлених у 2009-2010 роках рішенням попереднього Уряду України і скасованих Постановою Кабінету Міністрів України №869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги» у червні 2011 року.
Принагідно хочемо нагадати Вам, що релігійні організації апріорі є неприбутковими, некомерційними організаціями, діяльність яких здійснюється виключно за рахунок добровільних пожертв своїх вірян. Отже, за визначенням вони не можуть урівнюватися у своїх обов’язках з суб’єктами підприємницької діяльності, в тому числі, і по сплаті комунальних послуг.
Вважаємо, що рішення чинного Уряду України щодо обов’язку релігійних організацій сплачувати за комунальні послуги нарівні з суб’єктами підприємницької діяльності є не тільки протиприродним, а й контрпродуктивним, оскільки це призведе до різкого погіршення фінансового стану релігійних організацій, а відтак і до згортання чисельних благодійницьких програм, якими вони опікуються.
У зв’язку з чим Українська Православна Церква висловлює своє занепокоєння цим прикрим фактом, і сподівається, що найближчим часом ситуація буде виправлена.
Українська Православна Церква повністю підтримує ініціативу народних депутатів України Давида Жванії, Володимира Стретовича, Оксани Білозір, Катерини Лук’янової, Володимира Марущенка, Сергія Харовського і просить Уряд України невідкладно внести доповнення до Порядку формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з центрального опалення і постачання гарячої води, Порядку розрахунку роздрібного тарифу на електричну енергію та Порядку встановлення роздрібних цін на природний газ для населення, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 1 червня 2011 року за №869, тобто так, як про це мова йде у їхньому депутатському зверненні, адресованому Прем’єр-міністру України 17 жовтня 2011 року.
Зі щирою повагою,
† Володимир,
Митрополит Київський і всієї України,
Предстоятель Української Православної Церкви