Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

27.09.2011. ДРОГОБИЧ. У місті відбулась ІІІ Міжнародна науково-практична конференція з питань сім’ї та сімейного виховання

22 вересня, за благословенням архієпископа Львівського і Галицького Августина (Маркевича) відбулась ІІІ Міжнародна науково-практична конференція з питань сім’ї та сімейного виховання: «Сім’я – основа Церкви і Держави».
Конференція була організована Духовно-просвітницьким центром святих праведних Богоотців Іоакима і Анни Львівської єпархії УПЦ за сприянням Дрогобицької районної державної адміністрації спільно з історичним факультетом спеціальність «Філософія» Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка за інформаційної підтримки АНО “Міжнародний фестиваль соціальних технологій на захист сімейних цінностей “За життя”(Москва, РФ).
Для обговорення актуальних та болючих проблем сім’ї у сучасному суспільстві, пошуку шляхів подолання кризи сім’ї зібрались представники Церкви, державних органів влади, гості із різних міст України та просто небайдужі особистості нашого краю. У роботі конференції взяли участь Сергій Валентинович Чесноков ( к. іст. наук) – керівник напрямку захисту материнства і сімейних цінностей Відділу з церковної благодійності і соціального служіння РПЦ МП, президент фестивалю «За життя» (Москва), Антуан Лисец, д.мед.н. (Каптал, Хорватія), Лібор Серафим Галік, ієрей ( Брно, Чеська республіка), Володимир Хоменко, ієрей ( Варезе, Італія), духовенство Львівської єпархії (протоієрей Богдан Білас – секретар єпархії, ієрей Андрій Гнатюк, прот. Миколай Петрущак, диякон Тарасій Андрусевич). Активно відгукнулись представники районних та міських відділів освіти нашої області, а з столиці завітала голова асоціації батьків школярів Київської області – Бондаренко Лариса Георгіївна.
Вітальне слово владики Августина (Маркевича) до учасників конференції зачитав отець Богдан Білас, керівник відділу з церковної благодійності та соціального служіння. Надійшло вітання і від владики Пантелеїмона, єпископа Смоленського і Вяземського, керівника Синодального відділу з церковної благодійності та соціального служіння РПЦ, у якому він говорить: «невже, не наша це справа сьогодні, у пустині світу, де панує одинокість, метушня і байдужість, тривожна невпевненість і злоба, створити вогнище молитви. … християни, які одружуються, повинні усвідомлювати шлюб не тільки як форму спільного життя чоловіка і жінки, яку освятила Церква, але як і форму суспільного служіння, служіння милосердям, жертвою і любов’ю своїм ближнім. Шлюб, який будується на любові, взаємній вірності, на підтримці один одного подружжям, яке ростить та леліє своїх діток, є основою як і Церкви, так і держави». З словами радості, що у м. Дрогобич конференція з питань сім’ї вже стає традицією, присутніх від імені влади Дрогобицького району привітала Галина Гайдук, заступник голови Дрогобицької районної державної адміністрації.
Яскравими та цікавими були доповіді Дмитра Бажана (м. Сколе) «Сім’я і Церква», Віри Лімонченко, к.ф.н. (м. Дрогобич) «Сім’я як принцип людського буття», свящ. Володимира Хоменко «Православна сім’я в умовах діаспори», свящ. Лібора Галіка «Проблема штучного переривання вагітності», Антуана Лісіца, д. мед.н. «Виховання поваги до життя, здоров’я, цнотливості, святості шлюбу, Божого дару плідності і гідності зачаття», Оксани Лопотич (Сколівський район) «Сучасний підхід до вирішення проблеми «батьки-діти», Олесі Жупник (м. Львів) «Батько і мати як гендерні старіотипи», Євгена Гарасимчука «Контрацепция – за і проти» та ін.
Сергій Чесноков провів майстер-клас на тему «Презентація практичної роботи із захисту життя у православному світі».
Під час конференції відбулось нагородження переможців відеоконкурсу «Урок моралі», який проводився серед методистів та педагогічних працівників училищ, ліцеїв, гімназій та інших загальноосвітніх, дошкільних, позашкільних навчальних закладів Львівської області.
Організаторами конкурсу виступали: єпархія, управління освіти та науки ОДА, Кримський Православний медико-просвітницький центр «Життя» та Духовно-просвітницький центр імені святих праведних Богоотців Йоакима і Анни Львівської єпархії.
Мета та завдання даного конкурсу: пошук та підтримка творчих педагогів та їхнього значення у духовно-моральному вихованні дітей та молоді;
-актуалізація пріоритетних напрямків розвитку системи духовно-морального виховання;
-пошук та відбір найефективніших форм, методів та прийомів духовно-морального виховання сучасної молоді, їх -пропагування у навчальних закладах Львівської області та України загалом;
-створення інформаційно-ресурсного банку даних перспективного педагогічного досвіду у духовно-моральному вихованні;
-виявлення творчих педагогів;
-підвищення престижу педагогів, які звертають увагу в освітньому процесі на духовно-моральне виховання дітей та молоді;
-підвищення ролі духовно-морального виховання дітей та молоді у навчальних закладах Львівської області.
Переможці конкурси були нагороджені цінними подарунками та грошовими преміями: Кушіль Марія (Сокальська гімназія імені Олега Романіва) за зайняте перше місце, друге місце – Олещук Оксана (Новорозділська СШ І-ІІІ ст.. № 4) та третє місце розділили: Жуковська Іванна (ЗОШ І-ІІІ ст. № 4 м. Дрогобича) та Дунець Оксана (Дрогобицька гімназія).
Особливістю цьогорічної конференції стало те, що у її рамках відбулась презентація соціального проекту на захист ненароджених дітей.
Вперше в Україні на сцені Львівського академічного обласного музично-драматичного театру імені Юрія Дрогобича студентський театр «ALTER» представив на суд глядачів виставу «Мрії небуття». Актори глибоко пройнялись проблемою абортів та намагались донести до присутніх трагізм жінки, яка опиняється перед вибором життя майбутньої дитини чи її смерті, роль та відповідальність чоловіка.
Ще однією подією став випуск другого номеру газети «Мала Церква», яка покликана розкривати сутність сім’ї та сімейних відносин. Газета сформувалася у постійні рубрики: святі покровителі сім’ї, психологія сім’ї, реальні історії з життя та дар життя.
Керівник Духовно-просвітницького центру на честь святих праведних богоотців Іоакима і Анни Львівської єпархії УПЦ Руслан (Михаїл) Коник підсумовуючи пройдений етап, висловив сподівання, що конференція набирає своїх істинно міжнародних стандартів, адже цьогоріч вона зібрала знаних у світі борців за життя ненароджених. Він підкреслив, що проблема сучасної сім’ї є надзвичайно актуальною, адже, «сім’я є основою буття людства і якщо ми сьогодні не зупинимо тиху війну проти дітей, молоді, а зрештою й дорослого населення, ми за короткий період часу втратимо цю основу, а звідси втратимо й саму державу».