Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

22.08.2011. КИЇВСЬКА ОБЛАСТЬ. Вікарій Київської Митрополії єпископ Васильківський Пантелеімон відправив літургію у відреставрованому Спасо-Преображенському храмі

19 серпня за благословенням Предстоятеля Української Православної Церкви, вікарій Київської Митрополії єпископ Васильківський Пантелеімон відвідав Спасо-Преображенський храм, що знаходиться на місці колишнього села Гусинці (Бориспільський район, Київської області).
В цей день, у храмі, що нині відроджується, владика Пантелеімон звершив Божественну літургію.
За богослужінням молилися представники влади Бориспільського району.
Після закінчення Божественної літургії єпископ Пантелеімон привітав прихожан з храмовим святом.
Село Гусинці було затоплене у 1978 році під час спорудження Канівського водосховища.
З тих пір від поселення лишалось небагато: Свято-Преображенський храм та кілька хат. В середині храму ще й досі збереглися розписи, що поступово блякнуть і врешті зникнуть. Поряд стоїть дзвіниця без куполу.
Згідно з архівними матеріалами Преображенська церква була збудована у 1822 році на території села Гусинці на кошти місцевого пана Гусинського. Храм будували самі селяни з цегли, зробленої на місцевій цегельні. При будівництві в розчин додавали для міцності гусячі яйця. Завдяки високій якості будівельних матеріалів та сумлінному відношенню самих будівельників до справи, рештки храму збереглися до наших днів, незважаючи на те, що майже 40 років стоять у воді.
В церкві знаходиться склеп панської родини, в якому поховані пан Гусинський та його син.
Мешканці села згадують, що на початку ХХ століття у Гусинцях був скит монахів. Насельники власними силами розводили худобу, висівали зернові культури, мали багато плодових дерев, теплиць.
У 1969 році, коли стало відомо, що село затоплять, голова місцевої сільської ради віддав розпорядження відреставрувати церкву, за що отримав сувору догану обкому партії. Зусилля цього мужнього чоловіка також сприяли тому, що храму вдалося встояти майже 40 років серед води.
В 2008 році за ініціативи прихожан була створена та зареєстрована Релігійна громада Спасо-Преображенської парафії, яка збирає історичні та архівні матеріали.
З того часу в храмі були проведені реставраційні роботи, а нині триває реставрація дзвіниці.