Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

27.06.2011. ЛУЦЬК. Митрополит Ніфонт взяв участь в урочистостях з нагоди ювілею військового госпіталя

Історія цього медичного закладу бере початок з воєнного лихоліття. 70 років тому, на другий день війни з фашистами, протягом доби у Херсоні був сформований підрозділ під назвою «евакуаційний госпіталь № 1960 хірургічного профілю на 200 ліжок». Тут надавали медичну допомогу не тільки бійцям і командирам Червоної Армії, але й мирному населенню. На початку серпня 1941 року німці були вже під Херсоном, тому госпіталь отримав наказ евакуюватися в Запоріжжя« За час війни госпіталь змінював місце дислокації півтора десятка разів, подолав більше ніж сім тисяч кілометрів, з них разом з військами понад три тисячі тисячі кілометрів, -розповідає керівник установи, заслужений лікар України, полковник медичної служби Олексадр Хоменко. –За будь-яких умов його працівники виконували свої обов’язки, рятували в життя, повертали в стрій. Під час воєнного лихоліття особовий склад госпіталю прийняв і надав вчасну медичну допомогу 11160 пораненим, понад 80 відсотків з них –повернулися у діючу армію».
Виконавши свою місію, 22 червня 1945-го особовий склад госпіталю виїхав з німецького міста Шеневальде назад до Радянського Союзу. 20 серпня того ж року госпіталь прибув у Луцьк на місце постійної дислокації для медичного забезпечення життєдіяльності військ в мирний час і увійшов до складу Прикарпатського військового округу. Уже наприкінці вересня він прийняв перших хворих воїнів Луцького гарнізону.
Як розповідає Олександр Хоменко, нині госпіталь –багатопрофільний відомий заклад, де надають допомогу не тільки військовим, але й цивільному населенню. Як вважає Олександр Миколайович, так і повинно бути, адже медицина у першу чергу –слуга його величності здоров’я.
«Допомога хворим –свята справа, у Святому Письмі сказано –руки лікаря нехай будуть благословенні, -сказав митрополит Луцький і Волинський Ніфонт, вітаючи медперсонал гарнізону з ювілеєм. — До вас приходять і люди віруючі, а значить, ви робите добру справу для Христової церкви. Бажаю Божого благословення і великих успіхів у вашій нелегкій роботі» .
Від імені предстоятеля УПЦ митрополита Київського і всієї України Володимира владика Ніфонт нагородив начальника Луцького військового гарнізонного госпіталю Олександра Хоменка орденом преподобного Агапіта печерського II ступеня, а колективу медичного закладу вручив грамоти від Блаженнійшого і від себе особисто.