Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

26.05.2011. РИМ. Делегація Української Православної Церкви передала базиліці Сан-Кліменте ікону священномученика Климента, папи Римського

24 травня, коли Православна Церква вшановує пам’ять просвітителів слов’ян святих рівноапостольних Кирила і Мефодія, в Папському східному інституті в Римі відбулася Міжнародна конференція «Святий Климент Римський в контексті місії святих Кирила і Мефодія».
Форум проходив за ініціативи Посольства України при Святому Престолі у співпраці з Папською Радою сприяння єдності християн та Папською Радою у справах культури і був приурочений до 1150-ої річниці віднайдення у Криму святими Кирилом і Мефодієм мощей святого Климента, Папи Римського (приблизно 861 рік).
На конференцію до Риму відбула делегація Української Православної Церкви на чолі з виконуючим обов’язки голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків архієпископом Переяслав-Хмельницьким Олександром.
Українці повезли у дарунок храму в ім’я священномученика Климента, де, до речі, є престол святих рівноапостольних Кирила і Мефодія, ікону священномученика Климента, написану в стилі мозаїк Софії Київської (цього року головний храм Київської Русі відзначає своє 1000-ліття). 24 травня, було виділено престол у Санта Марія Маджоре — одній із чотирьох головних базилік Риму. Там служитимуть представники Української та Руської Православних Церквов.
Також у рамках заходу було заплановано показ документального фільму «Святий покровитель Криму» виробництва телекомпанії «Глас».
За слова голови Синодального інформаційно-просвітницького відділу Української Православної Церкви протоієрея Георгія Коваленка, на Русі дуже шанували священномученика Климента. Є свідчення про те, що святий рівноапостольний князь Володимир привіз мощі до Києва, що ці мощі перебували в Десятинному храмі, потім були в Софії Київській. Зараз у печерах в Києво-Печерській Лаврі перебуває мироточива глава священномученика Климента.
«Ми таким чином маємо зв’язок з першими віками християнства, бо священномученик був учнем апостола Петра. Маємо зв’язок з нашою історією – відвідинами території України святими рівноапостольними Кирилом і Мефодієм, і маємо сучасний зв’язок християн різних конфесій, яких об’єднує шанування священномученика Климента, святих рівноапостольних Кирила і Мефодія, які були святими ще нерозділеної, єдиної Церкви», – наголосив отець Георгій.