Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

20.05.2011. ЛУЦЬК. У Волинському обласному наркодиспансері освятили каплицю на честь ікони «Невпиваєма чаша»

Понад дві з половиною тисячі лучан нині залежні від алкоголю, і близько восьми сотень –від наркотиків. Такі невеселі дані наводить статистика. Як вважає священик Стефан Ярема, цих людей скалічило життя, і вони впали у гріх. Втім, для ста п’ятнадцяти з них (а саме стільки хворих нині перебуває на лікуванні в наркодиспансері –Авт.) тепер з’явилася хороша нагода переосмислити своє гріховне життя і покаятися. 18 травня, на свято ікони Божої Матері «Невпиваєма чаша», в цій медичній установі освятили однойменну каплицю.
«Не кожна людина є алкоголіком чи наркоманом, але кожен алкоголік і наркоман є людиною, -сказав отець Стефан. –Головна наша мета –переконати хворих, які тут перебувають, що жодного з них Господь не залишив, тому їм потрібно вставати з колін і розпочинати нове життя з Богом».
Богослужіння очолив митрополит Луцький і Волинський Ніфонт. Після служби він привітав всіх присутніх із святом ікони Божої Матері «Невпиваєма чаша», з якої люди п’ють, але не впиваються, бо це чаша Божої благодаті і материнської любові. «Будь-який гріх можна перемогти живою вірою, великим терпінням і стриманістю, — стверджує він. –Жоден з них не має сили перед Божою любов’ю і милосердям».
Як розповідає заступник головного лікаря наркодиспансеру з медичної частини Ігор Шкаралецький, задум відкрити на території стаціонару каплицю з’явився давно, років з п’ять тому. Проте не було належного фінансування. Допомогли втілити ідею в життя члени Волинського православного Братства тверезості імені святого Іоанна Кронштадського, що з недавніх пір опікуються хворими наркодиспансеру.
«Відкриття каплиці –дуже важлива подія і для пацієнтів, і для персоналу, -вважає пан Ігор. – Роботи у нас вистачає завжди, багато хворих, багато залежних. Їм потрібна допомога з усіх боків –і медиків, і психологів, і духовенства».
За словами заступника головного лікаря наркодиспансеру, служби в каплиці будуть проходити щочетверга, починатимуться о 16.00. Служитиме один із співзасновників Братства тверезості, отець Стефан Ярема. По закінченню він разом з іншими братчиками спілкуватиметься з хворими. Такі бесіди вже принесли свої добрі плоди –кілька колишніх алкоголіків приєдналося до Братства тверезості.