Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

13.05.2011. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. До 450-річчя Пересопницького Євангелія (1561–2011 рр.) інституті МАУП відбулася науково-практична конференція

12 травня на базі Хмельницького інституту МАУП за благословенням Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і Всієї України за підтримки Хмельницької обласної державної адміністрації і управління Хмельницької єпархії УПЦ відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція “Пересопницьке Євангеліє – духовна святиня українського народу” (до 450-річчя Пересопницького Євангелія (1561–2011 рр.).
У вченому зібранні взяли участь відомі науковці, представники влади, викладачі і студенти вузів України.
Виступивши з доповіддю
«Культурне, духовне та історичне значення факсимільного видання Пересопницького Євангелія», відкрив конференцію Митрополит АНТОНІЙ, зазначивши у змістовній промові важливість факсимільного видання Пересопниці для культурного та духовного життя України.
Далі з вітальним словом виступив Голова ОДА В.Ядуха, підкресливши, що однією з найвеличніших дат 2011 року є 450-річчя Пересопницького Євангелія, що спонукує кожного більше вивчати нашу історичну та духовну спадщину і намагатися бути схожими на наших побожних предків, завдяки яким ми сьогодні маємо безцінні пам’ятки, найдорожчою з яких є Пересопницьке Євангеліє. У слові також була зазначена важливість спільної праці Церкви, науки і Держави у служінні народові.
З вітальним словом учасникам конференції від Блаженнішого Митрополита Володимира виступив вікарій Київської Митрополії єпископ Макарівський Іларій, зазначивши важливість факту появи Пересопницького Євангелія саме у Православній Церкві, що сприяло інтеграції Православної культури у життя українців.
Після єпископа Іларія з вітальним словом до учасників конференції звернувся Хмельницький міський голова С.Мельник, подякувавши усім за труди на освітянській і пастирській ниві, а також наголосивши, що проповідь Євангельських цінностей сьогодні є надзвичайно важливою для усього нашого суспільства і мешканців міста Хмельницького зокрема.
Далі мав слово доктор історичних наук, професор, Академік Української академії історичних наук (УАІН), Директор Центру дослідження історії Поділля та Південно-Східної Волині Інституту історії України НАН України при Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка Лев Васильович Баженов, виступивши з доповіддю «Пересопницьке Євангеліє – екскурс в історію».
Після привітання народного депутата України Л.Бірюка і короткої перерви працювали дві секції: «Пересопницьке Євангеліє: історія та сучасність» і «Вплив Святого Письма на життя українців», на яких було розглянуто ряд питань стосовно початку роботи над Пересопницьким Євангелієм, вивчення історії, культурного та духовного значення української першокниги, а також значення її факсимільного видання.
Вчене зібрання було завершене прийняттям резолюції, яку від імені учасників конференції підписали митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський Антоній, Голова Облдержадміністрації В.Ядуха та директор Хмельницького інституту МАУП Л.Білий.
Зміст підсумкового документу подається нижче:
РЕЗОЛЮЦІЯ
Всеукраїнської науково-практичної конференції
«Пересопницьке Євангеліє – духовна святиня українського народу»
12 травня в Хмельницькому інституті МАУП імені Митрополита Київського і всієї України Володимира відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Пересопницьке Євангеліє – духовна святиня українського народу», присвячена 455-річчю початку написання Пересопницького Євангелія, організаторами якої виступили Хмельницька єпархія Української Православної Церкви, Хмельницька Обласна Державна адміністрація і Хмельницький інститут МАУП.
Конференція зібрала близько 300 учасників із різних регіонів України. У спільній роботі брали участь вчені-джерелознавці, краєзнавці, фахівці з історії України та історії Церкви, викладачі і студенти вузів України.
У ході роботи вченого зібрання працювало дві секції: «Пересопницьке Євангеліє: історія та сучасність» і «Вплив Святого Письма на життя українців», на яких було розглянуто ряд питань стосовно початку роботи над Пересопницьким Євангелієм, вивчення історії, культурного та духовного значення української першокниги, а також значення її факсимільного видання.
Учасники та гості вченого зібрання підтвердили, що робота над Пересопницьким Євангелієм була розпочата 455 років тому у с.Двірець Ізяславського р-ну Хмельницької обл., що є важливим фактом для історії краю і підтвердженням позитивного впливу християнських духовних цінностей на життя народу давньої Подолії та Волині і становлення самобутньої культури і освіти українців.
Дякуючи Богові за спілкування та плідну співпрацю, організатори, учасники та гості конференції постановили і у майбутньому докладати зусиль для подальшого дослідження духовної і культурної спадщини та ствердження духовності у суспільстві.
Учасники форуму принесли щиру подяку Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України ВОЛОДИМИРУ за Первосвятительське благословення на роботу вченого зібрання, а також за безцінний дарунок мешканцям Хмельниччини – факсимільне видання Пересопницького Євангелія, яке минулого року було презентоване Хмельницькому інституту МАУП, а також за активну особисту участь у розвитку всіх видів Церковного свідчення у сучасному суспільстві та відзначили видатну особисту роль Його Блаженства у просвітницькому служінні, яке сьогодні здійснює Українська Православна Церква.
Учасники вченого зібрання одноголосно констатували, що історичне минуле українського народу спонукає усіх нас замислитись над духовною та культурною спадщиною нашого народу.
Науково-практична конференція стала символом єднання науки, Церкви та держави у служінні народові.