Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

04.05.2011. ВІННИЦЯ. Біля найбільшого торговельно-розважального комплексу міста, відбувся перший Пасхальний фестиваль церковних хорів

30 квітня у центрі міста, на сходинках одного з найбільших торговельно-розважальних комплексів міста «Магіцентр», відбувся перший Пасхальний фестиваль церковних хорів.
Захід проходив за благословенням архієпископа Вінницького і Могилів-Подільського Симеона. До організації фестивалю долучився вінницький православний центр «Канон», який об’єднує ініціативних мирян храмів Вінниччини.
Майданчик для проведення фестивалю був обраний не випадково. Сквер, у який виходить фасад «Магіцентру», є улюбленим місцем відпочинку вінничан та гостей міста. Його ще називають «вінницькою Європою». Саме тут, рівно о 14.00 пролунали церковні дзвони. Це юні дзвонарі зі Свято-Миколаївського чоловічого монастиря оголосили про початок свята.
Після такого урочистого й гучного відкриття, до глядачів звернувся секретар Вінницького єпархіального управління протодиякон Владислав Демченко. Він передав вітання від архієпископа Симеона та від імені владики нагадав усім, що свято Пасхи не закінчується у Пасхальну ніч з освяченням традиційного пасхального кошика і розговінням у сімейному колі. Святу Пасхи мало навіть трьох днів, протягом яких його найбільше святкують. Православні відзначають Пасху Христову протягом сорока днів і вітаються один з одним радісним пасхальним вітанням: «Христос воскрес!-Воістину воскрес!»
Після слів привітання глядачі почули перший фестивальний виступ. Свою майстерність продемонстрував хоровий ансамбль Хрестовоздвиженського храму м. Вінниці. Чудове озвучення та прекрасна погода допомогли цьому невеличкому колективу створити святковий настрій у серцях глядачів, котрих ставало все більше.
Другим на «сцену», якою були сходинки торговельного центру, вийшов дитячий хор Спасо-Преображенського кафедрального собору під керівництвом Наталії Кременюк. Діти виконали пасхальні піснеспіви на шістьох мовах, що символізувало всесвітнє святкування Пасхи. Потім у виконанні юних, але прославлених не лише в Україні, а й у Європі співаків, прозвучали ще кілька чудових, урочистих і зворушливих піснеспівів. Під час виконання піснеспівів дівчата та хлопці з «Православної молодіжної кают-компанії» не залишали без уваги перехожих, які зупинялися, щоб послухати незвичайний для центру міста спів. Молоді люди роздавали їм листівки з роз’ясненням православних традицій пов’язаних із святкуванням Пасхи.
Після дитячого хору на сцену вийшли головні учасники фестивалю – співаки об’єднаного хору Спасо-Преображенського кафедрального собору та Стрітенського храму м. Вінниці. Під керівництвом свого регента протоієрея Сергія Виговського великий хор виконав низку пасхальних піснеспівів, які сміливо можна назвати шедеврами церковного хорового мистецтва. Це були твори С. Рахманінова, Кастальського, Львова. Подарунком для цінителів народної хорової музики стала пісня на слова Т. Шевченка «Реве та стогне Дніпр широкий».
Справжнім великим фіналом фестивалю стало виконання пасхального прокімну «Кто Бог вєлій, яко Бог наш» і «Многоліття», які три хори-учасники виконали разом. А завершилося Пасхальне святкове дійство під відкритим небом уривком з симфонічно-хорової поеми архієпископа Іонафана (Єлецьких), у якій урочисто і зворушливо прозвучали слова зі слова на Святу Пасху святителя Іоанна Златоуста: «Смерть, де твоє жало, пекло, де твоя перемога? Воскрес Христос — і ні один мертвий не лишається в гробі, Христос воскрес з мертвих і став первістком померлих. Йому слава і влада на вікі вічні. Амінь.». І після цих слів завершальним акордом фестивалю прозвучали великодні дзвони, які нагадали вінничанам, що Пасха продовжується, що Христос воскрес, що радість переповнює весь світ!
Вінниці народилася ще одна пасхальна традиція – святковий фестиваль під відкритим небом і, що вона з Божою допомогою, буде продовжена й у наступному році.
Прес-служба Вінницької єпархії