Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

01.04.2011. ЖИТОМИР. В храмі Коростенської виправної колонії засуджені молилися разом із тюремним керівництвом

Синодальний відділ Української Православної Церкви у справах пастирської опіки пенітенціарної системи займається духовним окормленням людей, що перебувають у місцях позбавлення волі. Нещодавно голова відділу священик Віктор Яценко відвідав Коростенську виправну колонію № 71.
В день приїзду отця Віктора в храмі в ім’я святої великомучениці Анастасії Узорішительниці звершили Божественну Літургію. У церкві пліч-о-пліч молилися засуджені та тюремне керівництво. Дім Божий на території виправного закладу персонал сприймає як допомогу у нелегкій справі перевиховання тутешніх мешканців.
«В питаннях виховання моральності, слухняної поведінки як під час виконання покарання, так і після звільнення, в питаннях адаптування після звільнення у суспільстві, відвідування храму засудженими відіграє велику роль», – зазначив начальник колонії Юрій Онищенко. За його словами, такі засуджені мають намір звільнитися умовно-достроково.
Коростенська виправна колонія є установою із суворим режимом. Тут утримуються засуджені, які вчинили тяжкі та особливо тяжкі злочини, багато хто відбуває покарання повторно. Всього в колонії 1235 ув’язнених, здебільшого молодь. Для цих чоловіків чи не єдиною розрадою у їхньому теперішньому житті є дім Божий.
«Церковь в колонии является духовным пристанищем, – говорить засуджений Олексій Дубина, – а мое нахождение здесь – результат долгих духовных поисков»
Церква в ім’я покровительки ув’язнених – святої великомучениці Анастасії Узорішительниці – з’явилася у закладі 10 років тому. Відтоді щира молитва тут не припиняється. Окрім свят, кілька разів на місяць по неділях колонію відвідує протоієрей Віталій Ейсмонт. Прихожани тюремного храму батюшку дуже цінують та поважають. Завжди є охочі допомогти за богослужінням або потрудитися у церкві.
«Храм открыт постоянно с 7.00 до 21.00, утренняя и вечериняя службы ведутся каждый», – розповів засуджений Ігор Нікітюк, староста храму.
До Таїнства Причастя приступила майже вся громада храму. В умовах суворого режиму долучитися до святині для кожного із причасників – подвійна радість.
По завершенню богослужіння усі охочі зібралися у бібліотеці. Священики розмовляли зі своїми підопічними про покращення взаємин з ближніми у колонії, примирення з Богом та про радість жити із чистою совістю. На згадку про спільну молитву представники Синодального тюремного відділу Української Православної Церкви передали бібліотеці нові книжки, календарі та ікони.