Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

16.03.2011. ВІННИЦЯ. Працівники церковних лавок храмів проходять курс навчання з основ православної віри, етики і психології

14 березня в Спасо-Преображенському соборі, за благословенням архієпископа Вінницького і Могилів-Подільського Симеона, відбулося перше заняття з основ православної віри та церковного етикету з працівниками церковних лавок храмів м. Вінниці. Заняття проводили ключар Спасо-Преображенського собору протоієрей Василій Рішко та керівник єпархіального відділу місіонерства протоієрей Віталій Голоскевич.
Саме о.Віталій привіз ідею проведення таких занять з загальноцерковного з’їзду єпархіальних місіонерів, який відбувся минулого року у Москві. «Там прозвучала фраза, що люди, які працюють у церковних лавках, не повинні бути лише «калькуляторами», які вміють рахувати і правильно видавати решту, — розповідає о.Віталій – адже ці люди, по суті, є першими місіонерами, які зустрічають тих, хто звертається у храм з тим чи іншим питанням». За словами батюшки, люди не завжди мають змогу поставити запитання безпосередньо священику, котрий або занятий на службі, або здається людям занадто недоступним, щоби до нього звернутися. В цій ситуації працівник церковної лавки повинен направити людину до священика, щоби той дав вичерпну і компетентну відповідь на її питання, а у разі потреби, і сам дати таку відповідь, згідно із вченням Церкви.
«На жаль, — продовжує о.Віталій, — у працівників іконних лавок і записних столів, якраз немає тих знань, які вони, як «перші місіонери» повинні мати». Ці підтвердили, зокрема анкети, які заповнили всі учасники першого заняття. Анкети виявили брак знань як з церковно-практичних питань (підготовки мирян до участі у Таїнствах і обрядах), так і з богословських питань. Окремої уваги заслуговувало питання церковного етикету і етики стосунків між людьми. Саме про це говорив у своїй першій бесіді протоієрей Василій Рішко.
Після нього до присутніх звернувся протоієрей Віталій Голоскевич, який провів аналіз заповнених анкет та дав вірні відповіді на поставлені у них запитання. Потім о.Віталій зробив анонс наступного заняття, яке відбудеться на третьому тижні Великого посту і буде, в основному, присвячене вивченню основ богослів’я.