Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

01.06.2010. ЛУЦЬК. Перший Всеукраїнський фестиваль духовної пісні «Волинський благовіст» — 160 тисяч для обездолених дітей

30 травня, напередодні Міжнародного дня захисту дітей на Волині у Луцьку на стадіоні «Авангард» з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира відбувся грандіозний захід — перший Всеукраїнський фестиваль духовної пісні «Волинський благовіст», мета якого була зібрати кошти для обездолених дітей Волині. Організатором заходу виступила Волинська єпархія на чолі з керуючим єпархією митрополитом Луцьким і Волинським Ніфонтом.
Авторський проект Волинської єпархії звершився за сприяння генерального мецената фестивалю — фірми «Домінанта», керівник Леонід Джулінський та за творчої підтримки автора розробки концепції фестивалю, режисера — поставновника заслуженого діяча мистецтв України Віталія Іваницького.
Розпочався фестиваль молитвою. У всіх храмах єпархії звершили Богослужіння за здоров’я дітей.
Слід зауважити, що ідея проведення фестивалю до Міжнародного дня захисту дітей виникла як бажання продовжити ті акції благодійності, які митрополит Ніфонт організовує разом з духовенством та вірянами ввіреної йому Волинської пастви.
Варто зазначити, що цей фестиваль транслювали два місцевих телеканали: «Аверс» та Волинське телебачення і по словах редакторів каналів рейтинг трансляцій перевершив всі сподівання медійників.
Розпочався фестиваль на стадіоні «Авангард» молитвою «Царю Небесний» у виконанні студентів Волинської духовної семінарії під керуванням протоієрея Петра Муляра. Відкрив фестиваль промовою митрополит Ніфонт: «Сьогодні у житті нашого краю відбувається особлива подія, яка, безперечно, увійде до літопису Волині, в історію Волинської єпархії Української Православної Церкви. Подія, яка об’єднала тисячі людей, щоб разом зробити добру справу – відкрити свої християнські серця для творення добра і милосердя обездоленим дітям, сиротам, хворим, всім тим, хто потребує нашої уваги та захисту. І саме сьогодні, напередодні Міжнародного дня захисту дітей на Волині стартує перший Всеукраїнський благодійний фестиваль духовної пісні «Волинський благовіст». Головна мета нашого фестивалю – Доброта і Милосердя – це два крила, на яких тримається людство. Милосердя — це не слабкість, а сила, тому що милосердя притаманне людям, в серцях яких живе Христос. Як це прекрасно – творити добро заради інших, не сподіваючись на подяку, без надії на славу. Заплакати від власної образи і болю простіше, ніж від чужої. І ці сльози співчуття до іншої людини — святі сльози, це сльози Доброти. Адже, як говорить Священне Писання: «хто милосердний до бідних, той блаженний — щасливий». Я щасливий, що саме сьогодні ми вперше на Волині розпочинаємо такий чудовий і масштабний благодійний фестиваль».

Цього дня присутні почули і привітання з нагоди відкриття фестивалю Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Володимира.
Привітали учасників фестивалю та лучан : голова Волинської обласної державної адміністрації Борис Клімчук, керівник апарату обласної ради Андрій Киричук, міський голова Богдан Шиба, керівника фірми «Домінанта» Леонід Джулінський, народний депутат України Анатолій Горбатюк, командир протичовного корвету «Луцьк» капітан третього рангу Сергій Крилов та голова інформаційно-просвітницького Синодального відділу УПЦ з міста Києва протоієрей Георгій Коваленко.
Від імені голови обласної ради Анатолія Грицюка владиці Ніфонту була вручена подячна грамота за милосердні справи.
Концертну програму фестивалю розпочав хор вихованців Волинської Духовної семінарії Української Православної Церкви.
Розчулили глядачів своїм ангельським співом і тріо монахів у складі: архімандрита Аліпія (Сапіги), архідиякона Зосіми (Города) та ієродиякона Ніфонта (Омельчука).
Підтримав фестиваль своїм співом і хор незрячих під керуванням протоієрея Олександра Мазурака.
Цього дня виступили багато виконавців, хорів світських та церковних, котрі своїм співом прикрасили фестиваль. Зокрема, глядачі почули: концертний номер у виконанні Василя Палюха села Сошичне Камінь-Каширського району, концертний виступ дитячого хору недільної школи Свято-Покровського храму міста Луцька (керівник Ірина Гайдучик), концертний виступ хор Свято-Покровського храму села Піддубці Луцького району, концертний виступ хору Свято-Миколаївського храму села Скобелка Горохівського району, концертний виступ жіночого тріо села Галина-Воля Старовижівського району, молодіжний хор Свято-Пантелеімонівського храму міста Луцька(керівник Наталія Філюк).
Вразив присутніх і владика Ніфонт, котрий заспівав під час фестивалю дві псалми.
Програму фестивалю продовжили діти — лауреати міських, обласних і всеукраїнських фестивалів.
Розчули присутніх своїм виступом і діти Волинського обласного молодіжного Центру реабілітації інвалідів з дитинства «Джерело життя».
Долучилися до фестивалю і майстри мистецтв Волинського краю — солісти Волинської обласної філармонії, а також глядачі побачили концертний виступ Михайла Лазуки, заслуженого артиста України.
Цього дня багато і інших виконавців долучилися своїм співом до фестивалю.
Під час фестивалю перед стадіоном були організовані для дітей конкурси та вікторини, працювала виставка дитячих творчих робіт.
Розважали дітвору запрошені на дитячий ігровий блок фестивалю клоуни.
Також в рамках фестивалю можна було придбати творчі роботи дітей сиріт, інвалідів і виручені кошти будуть передані безпосередньо авторам робіт з обмеженими можливостями. Владика Ніфонт учасникам дитячого дійства дарував солодощі.
На завершення фестивалю присутні почули і чудовий спів хору храму Всіх Святих землі Волинської міста Луцька «Волинські дзвони», під керуванням диригента Марія Федосюк-Вислоцької.
Владика Ніфонт подякував усім, хто долучився до цієї справи милосердя та вручив керівникам колективів відзнаки лауреатів фестивалю.
Від імені Предстоятеля УПЦ Блаженніного Митрополита Володимира владика Ніфонт основним благодійникам проведення фестивалю Леоніду Джулінському та В’ячеславу Алфьорову вручив ордена святого рівноапостольного князя Володимира першого ступеня.
Також архіпастир відзначив одного з головних організаторів фестивалю ієродиякона Ніфонта (Омельчука) орденом Почаївської ікони Божої Матері.
Завершився фестиваль концертним виступом відомих артистів України, котрі відгукнулися на запрошення організаторів, і своїм чудовим співом прикрасили благодійний фестиваль.
Зокрема, волиняни побачили і почули спів прекрасної жінки, берегині української пісні, українського слова – народної артистки України Ніни Матвієнко.
Перед глядачами виступили і народний артист України Василя Чепелюк, народний артиста України Павло Двірський, народні артисти Білорусії Ядвіга Поплавська і Олександр Тиханович (ВІА «Вєраси»). Народним артистам архіпастир подарував ікони Волинської Божої Матері.
На закінчення дійства владика Ніфонт оголосив суму зібрану під час фестивалю – це 160 тисяч гривень. «Під час самого фестивалю було зібрано 50 тисяч гривень. По храмах Волинської єпархії УПЦ напередодні зібрали 64 тисячі гривень. І таємні благодійники додали 46 тисяч гривен. Разом – це велика сума грошей для дітей, котрі потребують нашої допомоги. Ми щиро вдячні лауреатам фестивалю, меценатам та всім, хто долучився до сьогоднішнього свята Любові, Милосердя і Доброти – І Всеукраїнського благодійного фестивалю «Волинський благовіст». Дійсно, саме Любов і Доброта об’єднали нас сьогодні в єдину родину дітей Божих для спільної мети – творення добра і милосердя до ближніх. До нас на свято завітали гості з Києва, Рівного, Буковини, республіки Білорусь. У програмі нашого концерту зараз мав відбутись святковий феєрверк, але оргкомітет фестивалю та фірма «Домінанта» яка підготувала цей святковий феєрверк вирішили не пускати гроші на вітер, а передати ці кошти на більш важливі потреби для обездолених дітей. В історію Волині, в історію Української Православної Церкви сьогодні увійшла ще одна знакова подія, яка стала свідченням того, що волинська земля щедра на добрих, чуйних, милосердних людей, готових відгукнутися на чужий біль, прийти на допомогу, підтримати чи то словом, чи ділом, а ще – вселити надію, що добро завжди перемагає. До зустрічі на ІІ Всеукраїнському благодійному фестивалі духовної пісні «Волинський благовіст» у 2011 році!», додав митрополит Ніфонт.
Закінчився фестиваль фінальної піснею “Будуймо храм” у виконанні народного артиста України Павла Дворського і всіх учасників концерту.