Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

04.03.2010. ЧЕРНІГІВ. Архієпископ Амвросій закликав депутатів міської ради не плюндрувати святого місця язичницьким ідолом

Звернення архієпископа Чернігівського та Новгород-Сіверскього Амвросія до депутатів Чернігівської міської ради.
Чернігівська єпархії Української Православної Церкви занепокоєна рішенням об’єднання «Громадська думка» про возведення в місті Чернігові, в древній Православній Святині, на території Борисоглібського монатиря на Валу, пам’ятника язичницькому ідолу Симарглу.
Симаргл – язичницький символ жертвоприношення, а жертвоприношення – це поклоніння ідолам. А як писав Святий Іустін Філософ : «Ідолопоклонство – бісівське спотворення істинної віри».
По іншим даним, Симаргл в слов’янській міфології це звір, собака-птах, що охороняє царство мертвих.
Згадуючи настанови Святих Отців ми бачимо, що поклоніння ідолам – гріх, і як казав Апостол Павло, — «Зовнішнє служіння ідолам це по суті служіння демонам» (1 Кор. 10, 20).
Чернігів – це православне місто, а тому не потребує захисту язичницьких ідолів.
Не зробіть собі божків та ідола, і кам’яного стовпа не поставте собі, і каменя з фігурками не покладіть в вашім Краї, щоб кланятись перед ними. Бо Я Господь, Бог ваш!, — писав пророк Мойсей (Лев. 26:1).
Сьогодні, говорячи про Симаргла як про «покровителя та захисника нашого міста», ми зрікаємося таких всесвітньо шанованих святих, наших покровителів, як: Антоній Печерський, князь Михаїл та боярин його Федір, Святитель Феодосій, Преподобний Лаврентій, новопрославленний Святитель Філарет та багато інших.
Святі мученики, не дивлячись на тортури та страти, відмовлялись поклонятись та приносити жертви ідолам. Ніякі гоніння не зупинили розповсюдження віри, адже саме православ’я дає людині радість, любов, духовну благодать та спасіння. І сьогодні ми повинні берегти нашу віру та відвертатись, відмовлятись від брехні та долучатися до Правди та вічного життя. І тому православні християни не можуть приймати ані язичництво, ані поклоніння ідолам, адже це суперечить Святій Православній Вірі.
В Чернігівське Єпархіальне управління постійно надходять скарги та прохання вплинути на ситуацію.
Дізнавшись про наміри обєднання «Громадська думка», ми неодноразово звертались до керівництва з проханням не оскверняти православне місто язичницькими ідолами. Нажаль, наша думка не була врахована. І сьогодні це питання обговорюється на сесії Чернігівської міської ради.
Враховуючі вище сказане, Чернігівська єпархія звертається до Вас з проханням не підтримувати даний проект-рішення, аби не вносити смуту в суспільство та не створювати ще одне протистояння.
Закликаю Вас зберегти цінності Святої Православної віри, в купелі якої ми приймали Хрещення.
Нехай Господь Бог благословить дні ваші миром, подасть міцного здоров’я, довгих років життя та успіхів у добрих справах!
З повагою архієпископ Чернігівський та Новгород-Сіверський Амвросій.
P.S. Проект рішення про дозвіл на встановлення ідола язичницькому богу Симарглу не знайшов підтримки серед депутатів Чернігівської міської ради. Після палких кулуарних дискусій, по домовленості – був знятий з порядку денного.