Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

24.02.2010. ТЕРНОПІЛЬ. Братія Почаївської Свято-Успенської Лаври звернулась у листі до прем’єр-міністра України

23 лютого 2010 року
№ 22
Прем’єр-міністру України
Тимошенко Юлії Володимирівні
Шановна Юліє Володимирівно!
Тернопільська обласна рада звернулася до Вас з вимогою скасувати розпорядження Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 року № 438-р «Про виключення із складу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника споруд Почаївської Свято-Успенської Лаври», опираючись на інформацію тимчасової контрольної комісії обласної ради. Але всупереч висновків, поданих комісією в ін-формації, наводяться безпідставні звинувачення в сторону Лаври економічного, політичного, національного та релігійного характеру.
Для об’єктивної оцінки діяльності монастиря поряд з доходами необхідно розглянути і витрати, які ідуть на утримання споруд, проведення ремонтно-реставраційних робіт, оплату за електроенергію, за газ для опалення, за комунальні послуги та інші витрати, пов’язані з життєзабезпеченням монастиря. Стан, в якому перебувають споруди і будівлі Лаври свідчить як братія турбується про національну українську святиню.
Антидержавна пропаганда чи підбурювання людей до війни, як це сказано в заяві та відкритому листі до Вас, безпідставні. Всі ми є громадяни України. На цій землі народилися, виросли і живемо, це наша Батьківщина – це нам дав Бог. І якщо ми прийняли і оберігаємо Православну віру, яку приніс на Київську Русь святий рівноапостольний князь Володимир, а інші люди від цієї віри відійшли, то це не може бути підставою до звинувачення в антидержавній та антиукраїнській пропаганді.
В своєму духовному житті монастир керується Святим Письмом та Канонами Церкви, які закликають любити ближніх і на яких будується вчення про спасіння душі. Тих людей, котрі належать до інших конфесій і приїжджають до Лаври ми, як християни, не зневажаємо, а ведемо з ними діалог, роз’яснюючи, щоб вони повернулися до Віри, котру отримала при хрещенні Свята Русь.
Служби в Лаврі здійснюються церковно-слов’янською мовою, яку принесли нам рівноапостольні Кирило і Мефодій. Але окремі люди свідомо або несвідомо називають її російською і на цій підставі будують свої звинувачення. Під час Богослужіння щоденно в Лаврі підноситься молитва до Бога за державу, владу і народ Божий.
Із книг, які знаходяться в лавці 46 видань друковані на українській мові. З них братією Лаври перекладено на українську мову 22 видання, на які отримано благословіння Блаженнішого Митрополита Володимира.
Називати прочан, які приїжджають помолитися і поклонитися святиням Лаври «туристами», можуть люди, які далекі від віри і розуміння про спасіння душі.
Якщо порівняти інформацію, котру подала контрольна комісія на розгляд ради із рішенням, яке прийняте радою, то видно явну невідповідність змісту інформації та висновків до яких прийшла Тернопільська обласна рада.
Вищевикладене свідчить про упереджене ставлення Тернопільської обласної ради до Свято-Успенської Почаївської Лаври.
Враховуючи все це просимо Вас, шановна Юліє Володимирівно, не приймати поспішних рішень і не повторювати помилок історії, які були зроблені безбожниками по відношенню до Церкви за радянських часів в 1917-1939 р.р. та 1959-1962 р.р.
З Божим благословінням
† Володимир
Архієпископ Почаївський
Вікарій Київської Митрополії
Намісник Свято-Успенської Почаївської Лаври