Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

12.11.2009. КИЇВ. Законопроект, що дозволяє обмежувати право на свободу потребує доопрацювання, вважають експерти

Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії екстремізму» внесли на розгляд до Верховної Ради України. Документ пропонує запровадження адміністративної та кримінальної відповідальності за пропаганду екстремізму і фундаменталізму. Він також передбачає обмеження права на свободу совісті у випадках проявів тероризму, екстремізму та фундаменталізму, проте не надає визначення чи характеристик такої діяльності. Про це повідомляє Інститут релігійної свободи.
Законопроект №5276, автором якого виступив народний депутат України, заступник Міністра внутрішніх справ України – начальник ГУМВС України в АР Крим Геннадій Москаль, пропонує доповнити Кодекс України про адміністративні правопорушення та Кримінальний кодекс України положеннями про відповідальність за виготовлення, зберігання з метою збуту або розповсюдження інформації та матеріалів, що містять ідеї екстремізму та фундаменталізму, а також за керівництво та участь у екстремістських, фундаменталістських та інших заборонених організаціях, так само як і за матеріальне, організаційне чи інше сприяння діяльності таких організацій.
Проект передбачає зміни до Закону України «Про об’єднання громадян» та Закону України «Про політичні партії в Україні», які забороняють політичним партіям отримувати майно, послуги чи грошову допомогу від будь-яких релігійних організацій, іноземних держав та їх громадян, підприємств, установ, організацій, міжнародних організацій, осіб без громадянства чи підприємств з іноземними інвестиціями.
Що стосується Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», то автор пропонує внести зміни до статті 3 Закону, запроваджуючи можливість законодавчої заборони окремих релігій, а також обмеження права на свободу совісті у випадках проявів тероризму, екстремізму та фундаменталізму. Однак проект не надає визначення чи характеристик такої діяльності — наголошується у повідомленні Інституту релігійної свободи.
У статті 5 Закону проект пропонує заборонити «функціонування релігійних організацій, що сприяють проявам тероризму, екстремізму, фундаменталізму, наркобізнесу та іншій злочинній діяльності», а у статті 18 – примушувати «до здійснення обов’язкових пожертв коштів або майна на користь релігійних організацій».
За словами самого автора ініціативи Геннадія Москаля: «Законопроект розроблено з метою запобіганню розповсюдженню в Україні екстремізму та фундаменталізму, адже екстремістські угрупування під лозунгом Ісламу вже існують в Україні».
Попередньо Геннадій Москаль вніс до Парламенту проект Закону про внесення змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» щодо запобігання діяльності релігійних культів деструктивного типу та тоталітарних сект (реєстр. №2419). Такі новації не знайшли підтримки у релігійному та експертному середовищі, де законопроект був сприйнятий як зазіхання на свободу віросповідання в Україні.
Такої думки дотримуються і члени профільного Комітету з питань культури і духовності, які за наслідками розгляду законопроекту №2419 рекомендували Верховній Раді його відхилити. Парламентарі зазначили, що чинний Закон України «Про свободу совісті та релігійні організації» значно демократичніший, ніж запропоновані до нього зміни.
РІСУ