Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

11.11.2009. КИЇВ. «Патріарх Мойсей» з-за кордону заперечує обвинувачення у зґвалтуванні своїх прихожан, а міліція оголосила його міждержавний розшук

Очільник незареєстрованої Української автокефальній православної церкви (канонічної) (УАПЦ–К) Олег Кулик — «патріарх Мойсей» — категорично спростовує звинувачення, висунуті на його адресу щодо ґвалтування прихожан церкви. Він також заявив, що перебуває за межами України, оскільки побоюється свого «фізичного знищення».
Про це «патріарх Мойсей» сказав 10 листопада під час прямого включення на прес-конференції, яка відбулася в агентстві «Інтерфакс-Україна». «Це все надумані речі. Нічого такого не було. Нехай нададуть докази, – що і де таке було», — сказав він, коментуючи звинувачення міліції на його адресу в зґвалтуванні прихожан. Він також висловив переконання в тому, що і суд в Україні «буде купленим» і може ухвалити рішення не на його користь.
Відповідаючи на запитання про те, де він наразі перебуває, О.Кулик сказав: «Я зараз за межами України». Він не уточнив, в якій саме країні знаходиться. «Мені доводиться їздити з однієї країни до іншої, тому що в Україні мене фізично знищать», — пояснив він. Своє незнаходження в Україні «патріарх Мойсей» пояснив «елементарним збереженням фізичного стану». Проте при цьому він запевнив, що почуття страху, зокрема і перед правоохоронними органами, у нього немає. «Важко бути патріотом, а ще важче – християнином», — зазначив він.
Пояснюючи причини такого, як він стверджує, переслідування його самого і його церкви, очільник УАПЦ-К сказав: «В Україні є багато конкурентів, які бояться нас».
Міліція Голосіївського району столиці порушила кримінальну справу щодо особи, яка самовільно проголосила Українську автокефальну канонічну церкву, назвавшись при цьому «патріархом Мойсеєм», і «під виглядом релігійних обрядів намагалася вступити у статеві відносини з прихожанками». На сьогодні, за словами ачальника ГУМВС України у столиці Віталія Яреми, є шість заяв від потерпілих жінок, яких ця людина запрошувала додому, підливала їм у напої психотропні речовини і насилувала. Дві з потерпілих заразилися при цьому венеричними захворюваннями, наголосив начальник В. Ярема.
Відповідаючи на запитання про те, що це за чоловік, що він раніше робив, В.Ярема сказав, що міліція зараз досліджує це питання, спілкується з людьми, які працюють у створеній «патріархом Мойсеєм» церкві. Начальник міліції міста пояснив, що стосовно «Мойсея» порушено кримінальну справу за ст. 181 Кримінального кодексу України (посягання на здоров’я людей під виглядом проповідування релігійних віровчень або виконання релігійних обрядів).
Як повідомляє «Інтерфакс-Україна», в центрі громадських зв’язків ГУМВС України в Києві повідомили, що міліція оголосила в міждержавний розшук людину, що називає себе «патріархом Мойсеєм». «Якщо він не винний, нехай прийде в міліцію, нехай напише зустрічну заяву. Але ж він ховається. Ми його навіть не бачили… тільки по телефону говорили», — додали в столичному ГУМВС.
РІСУ