Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

22.10.2009. КИЇВ. Предстоятель Української Православної Церкви благословив відкриття Других Покровських Міжнародних просвітницьких читаннь

За благословенням Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Володимира, в Інституті міжнародних відносин Київського національного університету імені Т.Г. Шевченко розпочали роботу Другі Покровські Міжнародні просвітницькі читання.
Темою Покровських читань стала «Церква в світі: Служіння любові».
Розпочав роботу просвітницьких читань голова Місіонерського відділу при Священному Синоді УПЦ архієпископ Полтавський і Миргородський Филип, котрий і є одним із організаторів заходу.
Під час вступного слова владика Филип оголосив ІІ Міжнародні Покровські читання відкритими та наголосив на їхніх головних завданнях.
«Ми бачимо Покровські читання як співпрацю між Церквою і різними соціальними, науковими, державними структурами. Тобто Церква має сьогодні зайняти належне місце в суспільстві, так як вона займала в певний час, і ми, проводячи такі читання, плекаємо надію, що не тільки вони зможуть збагатити один одного – Церкву і державу, але й що вони допоможуть якомога швидше відновити ту духовну спадщину, те високе і велике духовне підґрунтя, на якому формувалася українська нація і українська держава», — відзначив архієпископ Филип.
Далі Митрополит Київський і всієї України Володимир благословив почесне зібрання та звернувся до присутніх зі словами вітання, в яких відзначив:
«Церква ніколи не протистояла знанням. Знання, якщо вони під егідою православної віри, то служать корисно і сердечно загальній справі «вочеловечения человека». Служіння любові, яке стало головною темою ІІ Покровських читань, має велике значення, бо любов обіймає собою все і всіх. Нехай ця любов об’єднує нас з вами, брати і сестри, з людьми різних спеціальностей та різними по характеру, по знанням і по вірі», — сказав Блаженніший Володимир.
Після звернення Блаженнішого митрополита, до зібрання звернувся ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Леонід Губерський, який наголосив на важливості співробітництва Церкви та очолюваного ним ВУЗу, а також привітав учасників конференції.
«Я вважаю, що нашому університету дуже поталанило, що ми удостоєні честі вже вдруге проводити на своїй території такі шановані читання. Це дає нам можливість долучати до участі у роботі наших викладачів і найголовніше, молоде покоління, наших студентів. Дуже символічно, що саме в наших стінах проводяться ці читання і дуже добре, що врешті-решт ми повертаємося до Бога, до духовних витоків нашого народу та нашої історії. Це те, що сьогодні вкрай необхідно для всіх нас, для людей різних поколінь», — сказав ректор.
В першій частині конференції були зачитані вітання від Предстоятеля Польської Православної Церкви Митрополита Варшавського Сави та Патріаршого Екзарха всієї Білорусі митрополита Мінського і Слуцького Філарета, а також прозвучали вітання від академіка НАН України Петра Толочка, ректора Київських Духовних шкіл архієпископа Бориспільського Антонія, директора Інституту проблем виховання Івана Беха, голови Синодального відділу «Церква і культура» ігумені Серафими (Шевчик) та інших.
По закінченні першої частини заходу, Блаженніший Володимир за значний вклад у будівництво Свято-Воскресенського Кафедрального собору вручив примірник факсимільного видання Пересопницького Євангелія архієпископу Полтавському і Миргородському Филипу та відзначив діячів науки ювілейними орденами «450-річчя перенесення Почаївської ікони Божої Матері на Волинь».
Також нагороди отримали: Леонід Губерський, Петро Толочко та Іван Бех.