Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

21.08.2009. КИЇВ. Уряд ухвалив низку рішень щодо поліпшення умов духовного служіння Церков в Україні

Кабінет Міністрів України на своєму засіданні ухвалив Постанову щодо поліпшення порядку в’їзду в Україну священнослужителів з інших країн та запропонував парламенту звільнити від ПДВ ввезення в країну Біблій у режимі імпорту. Ухвалені зміни передбачають, що для іноземців та осіб без громадянства, які прибули в Україну в релігійних справах або для роботи в релігійних організаціях на території України і отримали візу типу «Р», реєстрація проводиться на період дії візи.
Згідно з прийнятою Кабінетом Міністрів постановою №811 від 05.08.2009 р., священнослужителі з інших країн, які отримали річну багаторазову візу для служіння в Україні, зможуть залишатися в країні не 180 днів, а протягом всього року – тобто на термін дії візи.
Більше того, новий документ передбачає можливість видачі священнослужителям віз та реєстрації їх перебування в України строком до трьох років, чому має передувати обов’язкове узгодження з Державним комітетом України у справах національностей та релігій.
Нагадаємо, що прохання про відповідні зміни було зазначене у зверненні Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) до Прем’єр-міністра України від 13 липня 2009 року. Пізніше, як повідомляв УНІАН, глава уряду Юлія Тимошенко пообіцяла вирішити питання з візами для іноземних священиків під час особистої зустрічі з главою Конференції католицьких єпископів України латинського обряду архієпископом Львівським Мечиславом Мокшицьким, яка відбулася за ініціативою католицького ієрарха 29 липня.
Крім цього, за результатами зустрічі з членами ВРЦіРО Кабінет Міністрів розробив та вніс до парламенту законопроект щодо звільнення від ПДВ операцій із ввезення у митному режимі імпорту Біблій релігійними організаціями. Відповідний проект представив на засіданні уряду Перший віце-прем’єр-міністр Олександр Турчинов. Цей документ міністри підтримали одностайно.
“Держава повинна підтримати друк і ввезення Біблій, які, здебільшого, роздаються безкоштовно громадянам”, – підкреслив Олександр Турчинов, додавши, що кожен охочий в Україні повинен мати можливість отримати Благу звістку.
Перший віце-прем’єр-міністр також висловив надію, що вже у вересні Верховна Рада проголосує за внесені урядом зміни.

www.irs.in.ua