Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

09.07.2009. УЖГОРОД. У дерев’яній церкві XV століття відкриють музей, якщо знайдуть 1 млн.грн.

Унікальна архітектурна пам’ятка Закарпаття – дерев’яна церква святителя Миколая 1470 року в селі Колодне на Тячівщині – наступного року стане музеєм. За словами сільського голови Івана Кричфалушія, питання щодо відкриття у Свято-Миколаївській церкві музею уже вирішене, залишилося оформити це документально та знайти на його організацію один мільйон гривень. Наразі визначають назву закладу та його статус.
Під дахом дерев’яного храму, як повідомляє Закарпаття online, вже зібрані цінні експонати – предмети домашнього вжитку (глечики, тарілки, діжки, маслобійки, цеберки та інше дерев’яне начиння), одяг, взуття, рушники, старовинні образи.
З відкриттям музею в церкві сподіваються на вирішення низки проблем, основна з яких – це внутрішня реставрація пам’ятки, щоб зберегти стародавні настінні розписи. Від унікального стінопису ХVІІІ ст. на сьогодні залишилися лише фрагменти у вигляді напівстертих ликів святих.
Проблемою є також те, що багато реліквій вивезли з храму. Під час реставрації споруди в 1969-1976 роках до Ленінграду вивезли престіл та ікони, які так і не повернули. Старі дзвони перевезли до нової православної церкви, хоча до приходу радянської влади храм був греко-католицьким. Тільки на фотографії залишилися Царські ворота. Тріснутий кам’яний престол стоїть на подвір’ї церкви.
За останні декілька років спільними зусиллями небайдужих людей вдалося призупинити руйнацію архітектурного спадку. За гроші ґранту, що виділив уряд США, – 37 тисяч доларів – перекрили дах церкви, на пожертви сільської громади – 47 тис.грн. – зміцнили стіни, поставили ворота, на вікна – ковані решітки, вимостили кам’яними сходами дорогу на пагорб, де знаходиться церква. Також вдалося отримати кошти на ремонт дороги біля храму – 95 тисяч грн. – і спорудити підпірну стіну, щоб будівля разом із двома дубами – її однолітками, що ростуть поруч, не сповзала в річку. Але це, за твердженням фахівців, невелика частина довгого переліку необхідних робіт для відновлення пам’ятки. Тому велику надію на відродження 539-літньої церкви сільська влада та мешканці пов’язують з відкриттям музею.

Історична справка:

За інформацією дослідника Михайла Сирохмана, колоднянська церква належить до найдавніших пам’яток дерев’яного церковного будівництва в Україні. Загалом церкву збудували в урочищі Одарів і лише згодом перенесли на сьогоднішнє місце розташування.
Храм зберігає певні риси, властиві оборонним спорудам. Найдавніші частини – основні зруби – збудовані в XV ст. з дубових колод, довжиною 12 м, на кам’яному фундаменті, складеному насухо. Зруби надбудували в XVI ст. У XVII ст. (або у другій половині XVIIІ ст.) перебудували вежу, яка одержала двоярусне барокове завершення, а токож прибудували галерею та ґанок. Церква складається з двох зрубів.
У храмі зберігся настінний бароковий розпис XVIIІ ст., автором якого є, згідно з латинським написом на плафоні, «почесний громадянин Антоній Валі». Розписи у вівтарі датують XVII ст., іконостас також зроблений в середині XVII ст. Оновлений він 1737 року художником з Хуста. Пам’ятку реставрували у 1969-1971 рр.

zakarpattya.net.ua