Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

12.05.2009. СУМИ. Заява Сумської єпархії УПЦ щодо необґрунтованих звинувачень, опублікованих на сайті Сумської обласної державної адміністрації 1 травня 2009 року

На сайті Сумської обласної державної адміністрації з’явилась публікація(http://stategov.sumy.ua/2009/05/01/zajava_oblasno_derzhavno_admnstrac_stosovno_relgjjno_situac_v_sumskjj_oblast.html), в якій невідомий автор або автори висувають ряд звинувачень на адресу Сумської єпархії Української Православної Церкви МОСКОВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ. Ця деталь викликає здивування, оскільки релігійної організації з ТАКОЮ НАЗВОЮ в Україні НЕ ІСНУЄ. Відповідні фахівці органу держави, який реєструє статути всіх релігійних організацій області, повинні це знати. Але виникає відчуття, що бажання авторів внести у текст своєї заяви провокативний елемент зіграло вирішальну роль.
Звичайно, некоректна назва адресата не потребує обов’язкової відповіді. Але оскільки у зазначеному тексті звучить ім’я Керуючого Сумською єпархією Української Православної Церкви єпископа Сумського і Охтирського Євлогія, то лише цей факт обумовлює відповідь на опубліковану заяву.
Аналіз тексту ніким не підписаної заяви від імені Сумської обласної адміністрації від 1 травня 2009 року дає підстави зробити кілька висновків:
1. Факт опублікування заяви, що має персональне призначення, у засобах масової інформації (до канцелярії Сумського єпархіального управління до цього часу не надходив лист із текстом заяви) розрахований не на пошук конструктивного вирішення зазначених питань, а на те, щоб справити враження на відвідувачів сайту, які не мають інших джерел інформації про дійсний перебіг подій. Отже, даний факт не можна розглядати інакше, як спосіб тиску на віруючих Сумської єпархії УПЦ, що не відповідає ідеї Конституції України та Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» і штучно провокує негативне ставлення до керівництва Сумської єпархії УПЦ і самої Української Православної Церкви в цілому.
2. Опублікування згаданої заяви відбулося майже одночасно із черговим безпідставним зверненням представників ідеологічно однорідних обласних організацій УНА-УНСО, «Українське козацтво», «Просвіта», «Союз українок», «Всесвітня суспільна служба», КУН, Українська народна партія, Народний Рух до органів прокуратури, у якій робляться безпрецедентні натяки на «можливість анулювання держреєстрації Сумської єпархії УПЦ як юридичної особи». Така одночасність може пояснити упередженість позиції авторів заяви Сумської обласної державної адміністрації щодо Сумської єпархії УПЦ. Адже обидва документи мають на меті скомпрометувати керівництво та віруючих Сумської єпархії УПЦ, надати прихильникам УПЦ КП статус «постраждалих». Водночас прагнення зазначених організацій до революційних методів відчудження церковного майна на користь УПЦ КП лише підтверджують їхні агресивні загарбницькі наміри. Адже в цей час саме представники УПЦ КП здійснюють нові спроби заволодіти храмами, які завжди історично використовувались громадами Сумської єпархії УПЦ, зокрема у м. Ромни (Свято-Духівський собор), с.Гудими (Свято-Параскевинська церква) та Липоводолинському районі Сумської області, зокрема у с. Беєве (Спасо-Преображенська церква).
3. Замість того, щоб відреагувати на провокативно-популістські дії зазначених вище політичних сил та їхнє незаконне втручання у релігійне життя Сумської єпархії УПЦ, як того вимагає ст. 5 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», від імені Сумської обласної державної адміністрації невідомими особами, навпаки, зроблено вказану вище необґрунтовану заяву. Складається враження, що автори тексту заяви від імені Сумської обласної державної адміністрації (1 травня 2009 р.) та згадані вище суспільні організації поділяють ідею обмеження особистих та майнових прав парафій віруючих Сумської єпархії УПЦ і намагаються дискредитувати керівництво і саму Сумську єпархію УПЦ в очах громадськості, що суперечить Конституції та чинному законодавству України, у тому числі законодавству про місцеве самоврядування.
4. Факти спроб незаконних захватів храмів Сумської єпархії УПЦ, що відбулися протягом останніх місяців, з боку Сумської обласної державної адміністрації залишено без усяких коментарів та уваги, незважаючи на численні звернення. Саме тому православні віруючі Сумської єпархії УПЦ вважають, що такі дії з боку УПЦ КП відбулися з мовчазної згоди державних посадових осіб. Ці факти не можуть бути предметом міжконфесійного чи політичного діалогу у відповідності до ст. 17 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», яка передбачає, що самовільний захват культових будівель чи привласнення культового майна не допускається. Отже, звинувачувати єпископа Євлогія у тому, що він висловлюється проти захватів храмів представниками УПЦ КП та озвучує існуючі факти порушення прав і свобод православних віруючих Сумської єпархії УПЦ, захищати які всіма законними способами є його посадовим обов’язком, є по меншій мірі неадекватним.
5. Теза про спроби «частини духовенства Сумської єпархії Української Православної Церкви Московського Патріархату втягнути населення регіону в штучний суспільний конфлікт на релігійному ґрунті» є безпідставною, оскільки не ґрунтується на фактах, а відтак може вважатися наклепом. Нагадаємо, що вказані вище суспільні організації вже звертались з такими звинуваченнями стосовно єпископа Євлогія до прокуратури і просили порушити кримінальні справи за цими «фактами», але органи прокуратури, перевіривши викладені у заявах обставини, не знайшли їх підтвердження та відмовили у її задоволенні.
6. Згадка про «плани Владики щодо «повернення» Українській Православній Церкві Московського Патріархату храмів, що нині використовує Українська Православна Церква Київського Патріархату, зокрема Свято-Воскресенської церкви у місті Суми, що була передана УПЦ КП протягом 1994-1999 років на цілком законних підставах» носить провокативний характер, адже не ґрунтується на факті висловлювання з таким змістом. Прикро, що хвилювання Владики про збереження міжконфесійного миру і суспільного спокою, якому загрожують захвати храмів Сумської єпархії УПЦ, на думку авторів заяви, отримали прямо протилежний зміст. Такі неправдиві висловлювання авторів звернення є такими, що компрометують обласну державну владу і підривають довіру до Президента України як Гаранта прав і свобод усіх громадян України. Оскільки таке перекручення змісту висловлювань єпископа Євлогія у тексті першотравневої заяви є свідомим, то, як усякий наклеп, повинно бути спростоване авторами заяви.
7. Щодо звинувачень стосовно оцінки діяльності або бездіяльності Сумської обласної державної адміністрації, то вона ґрунтується на фактах, на відміну від першотравневої заяви, оскільки стосується порушень прав і свобод віруючих Сумської єпархії УПЦ. З цього приводу мали місце неодноразові письмові звернення до керівництва Сумської обласної державної адміністрації із проханням виконати покладені на неї обов’язки щодо захисту прав релігійних організацій, але усі вони залишились без відповіді, що є порушенням норм Закону України «Про звернення громадян».
8. Шостий та сьомий абзаци заяви проголошує тези, з якими можна повністю погодитись. Але в контексті усієї заяви зміст цих тез означає, що православні віруючі Сумської єпархії УПЦ, у яких були незаконно відібрані храми, не можуть не лише ставити питання перед державною владою про їх повернення, але навіть говорити про це. Складається враження, що автори заяви заперечують право постраждалої сторони на законне відновлення своїх прав і свобод. Така позиція суперечить Конституції і чинному законодавству України, міжнародним юридичним нормам, що ратифіковані Україною, і при необхідності буде відстоюватись у судовому порядку.

Підводячи підсумки аналізу тексту заяви Сумської обласної державної адміністрації від 1 травня 2009 року, змушені констатувати: заява Сумської обласної державної адміністрації сприяє створенню атмосфери конфронтації та суспільного напруження у регіоні, створює умови для «церковного рейдерства», безпідставно звинувачує керівництво Сумської єпархії УПЦ у порушенні суспільного миру. При цьому використовується інформація, яка суперечить дійсному стану речей і носить провокативний характер. Незважаючи на це, Сумська єпархії УПЦ засвідчує своє непорушне прагнення до збереження суспільної злагоди і міжконфесійного миру в Сумській області. Дбаючи про законні права та інтереси православних віруючих, Сумська єпархія УПЦ знову і знову звертається до Голови Сумської обласної державної адміністрації, до інших державних посадових осіб із закликом до припинення практики тиску і безпідставних звинувачень, до пошуку таких способів вирішення проблем, які б не ставали утиском прав і свобод православних віруючих, а також із проханням вжити всіх можливих заходів, щоб припинити захвати православних храмів представниками релігійної організації УПЦ КП та захистити законні права і свободи віруючих Сумської єпархії УПЦ.

Прес-служба Сумської єпархії