Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

31.03.2009. КИЇВ. В столиці країни сформують експозицію українських раритетів для трирічного показу у США

До Києва приїхали представники американських музеїв з метою сформувати експозицію українських раритетів для трирічного показу у США. Про це домовилися представники Міністерства культури України і посольства Сполучених Штатів Америки. Вирішено, що американці зможуть побачити старожитності Трипільської культури та дохристиянської доби, а також одні з найцінніших ікон, хрести і літургійні книги. Серед них і Кристинопільський Апостол ХІІ століття та Євангеліє, на якому присягають Президенти України.
«Україна покаже себе світові, а світ відкриє Україну», – така теза домінувала в усіх виступах, що звучали у стінах виставкового залу Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника. Йшлося про те, що впродовж трьох років у найкращих музеях найбільших американських міст демонструватимуть найцінніші раритети «Лаврської скарбниці» (близько 100 ікон і предметів релігійного вжитку) та добірку «Україна: від Трипілля до Київської Русі» з фондів Музею культурного надбання «ПлаТар» (200-250 експонатів). В експозицію увійдуть предмети стародавньої культури Трипілля, кімерійців, скіфів, сарматів, Візантії та Київської Русі. Колекція іконопису складатиметься з ікон чотирьох століть — від XVI до XІХ століття. Також виставлятиметься церковне начиння: хрести, лампади, літургійні тканини та книги в дорогоцінних оправах. Першу частину майбутньої експозиції, як інформує радіо «Свобода», відбирає ігуменя Серафима, голова Синодального відділу Української Православної Церкви «Місія Церква і культура». «Ми веземо до США наші святині: Кристонопільський Апостол ХІІ століття та Євангеліє, на якому складають присягу українські Президенти. Звичайно, у факсимільних примірниках. Ми представлятимемо наші раритети у бібліотеці Конгресу США, в ООН», – розповіла ігуменя Міністр культури України Василь Вовкун наголосив, що проведення таких виставок якнайкраще сприятиме налагодженню культурного діалогу між Україною і США. І проходитимуть виставки у рамках програми «Україна — світові», що реалізовується під патронатом Президента України Віктора Ющенка. Підтримав цю думку і заступник посла Сполучених Штатів Америки Джеймс Петтіт, зауваживши, що «це прекрасна можливість дізнатися про українську культуру, з якою більшість американців не знайомі». «Я дуже багато чув про українську ікону і про українську культуру. І я приїхав до України, до Києва, щоб із цим краще ознайомитися. Сподіваюся, що ми матимемо відповідну експозицію української ікони в нашому музеї вже наступного року», – зауважив Гордон Ленктон, засновник Музею ікон у місті Клінтон, штату Массачусетс (США).
Як запевнив Президент американського Фонду міжнародного мистецтва та освіти Грегорі Ґурофф, вживаються усі необхідні заходи безпеки, тому немає причин турбуватися про безпеку перевезення, збереження та повернення експонатів.

РІСУ