Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

05.03.2009. КИЇВ. Секретар митрополії прийняв участь в зборах лікарняних священників і лікарів медичних закладів

4 березня в мерії міста відбулися збори лікарняних священників та головних лікарів медичних закладів.
За ініціативою мерії міста відбулися збори лікарняних священників, які очолюють парафії нашої Церкви при лікарнях і поліклініках, та головних лікарів цих лікарень і медичних закладів. На збори був запрошений Секретар Київської Митрополії, Благочинний храмів міста Києва, протоієрей Віталій Косовський.
Стояло питання про оформлення всіх юридичних документів орендних договорів між лікарнями та церквами, що побудовані на їх територіях або існують у виділених в лікарняному приміщенні молитовних кімнатах. Це було перше в історії міста Києва офіційне знайомство лікарняних священнослужителів з адміністрацією міста та головними лікарями міських медичних закладів.
Ірена Реонольдівна Кільчицька, заступник мера та ініціатор цього зібрання, цікавилася болючими проблемами взаємовідносин лікарень та лікарняних храмів. Вона запропонувала найнижчу орендну вартість виділених лікарнею приміщень. Знаменним було те, що при лікарнях міста Києва діють виключно парафії Української Православної Церкви.
Був запрошений до слова наглядач лікарняних храмів міста Києва протоієрей Роман Барановський, настоятель храму святителя Михаїла, що при Олександрівській лікарні. Він поділився досвідом створеного сестринства милосердя, що безоплатно доглядає за хворими Олександрівської лікарні. Сестринство налічує 90 сестер милосердя – прихожанок лікарняного храму, що жертвують свої сили та час на догляд за лежачими хворими найважчих відділень неврології, кардіології. Цей догляд полягає в тому, що сестри милосердя годують хворих, читають їм духовну літературу, обробляють пролежні, готують до Таїнства Святого Причастя. Отцем Романом була запропонована ініціатива створення подібних сестринств у всіх лікарнях міста Києва, які співіснують з православними парафіями. Офіційне проголошення такого почину в мерії міста, в присутності головних лікарів, знімає психологічне напруження контакту між завідуючими відділень лікарень та священнослужителями, які при візитах в лікарняні відділення часто відчувають активний чи внутрішній протест окремих лікарів.
Домінуючим на зборах було слово протоієрея Віталія Косовського, який подякував Ірені Реонольдівні за ініціативу важливої зустрічі, зауваживши, що наші спільні духовні та соціальні цінності ведуть до єдиної мети – фізичного і духовного здоров’я та добробуту киян. Українська Православна Церква людськими ресурсами діючих парафій спроможна надати соціальну та благодійну допомогу туберкульозним лікарням міста Києва, лікарням де реабілітуються хворі на СНІД та наркозалежні, психіатричним та неврологічним диспансерам. Створення православних парафій на території саме цих медичних закладів є вкрай необхідним. Діяльність священика та віруючих прихожан благодатно виллється в похмуро сірі коридори та палати цих закладів, дасть розраду безнадійним.
По закінченню зборів багато головних лікарів міських лікарень, підійшовши до священнослужителів, проявили готовність до більш щирої та активної співпраці з церквами. В цілому нарада залишила позитивний настрій і у лікарів, і у священнослужителів.