Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

20.02.2009. КЕЙПТАУН (ПІВДЕННА АФРИКА). Делегація Синодального військового відділу УПЦ взяла участь у Міжнародній конференції військового духовенства

За благословенням Блаженнішого Митрополита Володимира делегація Синодального відділу Української Православної Церкви по взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями України на чолі з головою відділу – архієпископом Львівським і Галицьким Августином взяла участь в роботі Міжнародної конференції військового духовенства «Роль капелана в примиренні і зціленні після військових конфліктів», що відбулася в Кейптауні (Південно-Африканська Республіка).
Щороку ця конференція збирає близько 150 учасників із 60 країн світу і є впливовим світовим форумом, де обговорюються найважливіші питання військової етики і духовно-пастирської роботи у військах.
Цього року тема конференції була такою «Роль капелана в примиренні і зціленні після військових конфліктів». Православним учасникам конференції традиційно надається можливість виступити зі своїми побажаннями і думками; цього разу вони зауважили про необхідність утворення міжнародних конвенцій під егідою ООН про діяльність військового духовенства, а також з вуст православних делегатів пролунав заклик до капеланської спільноти не мовчати, коли вочевидь звершуються військові злочини. В цілому, більшість голів капеланських служб різних країн підкреслили, що в діяльності військового священика сьогодні збільшується акцент на примиренні і відновленні порушених стосунків під час військових конфліктів.
Таким чином, можна говорити про зміну ставлення до військового священика, який прикріплювався до свого військового підрозділу лише для духовно-пастирської роботи з особовим складом і морального виправдання дій командування. Сьогодні капелан, або військовий священик, більше уявляється носієм релігійного світогляду, яке закликає до примирення, він є совістю для солдатів і командирів при виконанні військового обов’язку в складних умовах моральних колізій.
Під час конференції православним учасникам з Греції, Кіпру, Румунії, Хорватії, США й України була надана можливість обговорити питання співпраці в окремих секціях, а також щодня проводити спільні богослужіння в Свято-Георгіївському храмі Олександрійського патріархату міста Кейптауна, в який люб’язно запросив православну спільноту Преосвященніший митрополит Кейптауна і мису Доброї Надії Сергій.

Священик Віктор Яценко,
Співробітник Синодального військового відділу УПЦ